2023: Yazılımcı yılı olacak

TAKİP ET

Yazılım geliştiriciler, bu yılın potansiyeli karşısında heyecanlanmalı. Modern araçların, yeniliklerin ve çerçevelerin tanıtılması, 2023'te bir programcı olarak daha fazla verimlilik ve çok daha fazla eğlence için daha fazla fırsat sağlayacaktır.


Yazılım geliştiriciler, bu yılın potansiyeli karşısında heyecanlanmalı. Modern araçların, yeniliklerin ve çerçevelerin tanıtılması, 2023'te bir programcı olarak daha fazla verimlilik ve çok daha fazla eğlence için daha fazla fırsat sağlayacaktır.

Wix Code'da Velo'nun baş mimarı ve başkanı Yoav Abrahami, TechNewsWorld ile 2023 için neden bu kadar pembe bir beklenti gördüğünü tartıştı. "Şimdiye kadarki en iyi yılı görüyorum, ancak ileride daha iyi yılların olmayacağını garanti edemem" dedi. "Bence birçok süper heyecan verici şey, dünyada kod oluşturma şeklimizi değiştiriyor."

Bu amaçla Abrahami, bazı şeylerin aynı anda gerçekleştiğine inanıyor. Biri, tam güçle devam eden büyük platformlara geçme konusunda uzun süredir devam eden bir trend. Bir diğeri, tasarımcıları geliştirici ekibin bir parçası olarak dahil ederek ortaya çıkan daha fazla yeniliktir. Tasarımcı ve geliştirici arasındaki boşluğu doldurmanın önemli olduğunu belirtti.

2023 İçin 6 Geliştirici Tahmini

Yazılımcı gözüyle ileriye bakan Abrahami, geliştirici olmak için harika bir yıl görüyor.

İşte sizi nelerin beklediğine dair altı tahmini:

Geliştiriciler, daha karmaşık projeleri geniş ölçekte ele alabilecekler.

Geliştiriciler ve tasarımcılar arasındaki işbirliği daha etkili ve ilham verici olacaktır.

Bulut platformları ve düşük kodlu araçlar, web siteleri, web uygulamaları ve mobil uygulamalar dahil olmak üzere bir dizi yeni ürün sunarak birleşecek.

Yeni ve daha iyi yönetilen hizmetler sunan, daha çok yönetilen ortamlara geçiş eğilimi devam edecek.

AI, kodu temizleyecek ve geliştiricileri daha yaratıcı çalışmalar için serbest bırakacak.

Geliştirme yeteneği, her zamankinden daha fazla dağıtılmış olacak, bu da daha fazla çeşitlilik ve daha geniş kapsamlı nihai ürünler anlamına geliyor.

Tahminler sizi zorlayıcı bir neden ve nasıl zorluyorsa, Abrahami'nin geliştirici topluluğu için vizyonuna ilişkin daha derin açıklamalarını okuyun.

DevOps Açığı Daralttı

Geliştirici topluluğunun bu geçmişi, "sistem çalışanları" ile yazılım geliştiriciler arasında süregelen sürtüşmelerle işaretlenmiştir. Genellikle geliştiriciler, beklentileri karşılayamayan yazılımlar gönderdiler ve o zaman, onu çalıştırmak sistemdeki insanların işiydi ve bu da daha fazla sürtüşmeye neden oldu.

"DevOps fikrini sunarak bu sürtüşmeyi çözdük. Sistem değişikliklerinden kaynaklanan başarısızlığın sorumluluğunu, tek bir ekip haline gelmek için geliştiricilerin üzerine taşıdı,” diye gözlemledi Abrahami.

TÜBİTAK, Harran Üniversitesi rektörüne bilim ödülü verdi

Geliştiriciler için daha iyi fırsatlar yaratmaya yardımcı olan bir başka yaklaşım da, her iki öğenin de aynı çalışma ortamında bulunmasıdır, diye önerdi. Şirketi, yazılım geliştirme için bu ekip oluşturma yöntemini kullanıyor.

Wix'in çözümü: Tasarımcının tasarımın sorumluluğunu almasına izin verin ve hem tasarımcıyı hem de geliştiriciyi içeren bir ekip oluşturun. Katılan herkes aynı araçları alır.

"Aynı ortamda, tasarımcı kullanıcı arayüzünü tasarlar ve geliştiriciler kullanıcı arayüzü ile çalışmak için kod yazar. Gerçek şu ki, DevOps'ta olduğu gibi ekiplerin %99,9'u daha modern araçları tercih edecek ve bu devrim geliştiriciler için gerçekleşecek. Şu anda oluyor ve bunu görüyoruz çünkü projeler hiç hayal etmediğimiz bir hızla sevk ediliyor. Bunu görmek çok şaşırtıcı," diye haykırdı.

Geliştirici Ortamını Daha Derine İnmek

Yoav Abrahami ile sohbetim bu Soru-Cevap bölümüyle devam etti.

TechNewsWorld: Geliştiricilerin daha karmaşık projeleri geniş ölçekte ele almasını mümkün kılan nedir?

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Genelgesi yayınlandı

Yoav Abrahami: Ekibe getirilen hiç kimse geliştiricilerin ve tasarımcıların birlikte çalışmasına karşı değildir. Bu, çok daha hızlı çalışabileceğiniz ve çok daha üretken olabileceğiniz anlamına gelir. Ancak bunun da ötesinde, daha fazla yönetilen ortamlara geçmeye devam edeceğiz. Bu, tüm yazılımlarınız açısından çok daha etkili olacağınız anlamına gelir.

Geliştirici topluluğunda neler değişiyor?

Abrahami: Yönetilen yazılımın gerçekte ne olduğunu hatırlamalısınız. Bu her zaman bir ticarettir. Hangi hizmetin işe yaradığı gibi seçim yapma özgürlüğünüzü takas ediyorsunuz.

Yıllar önce, kendi makineleriniz üzerinde çalışıyor olurdunuz ve işletim sisteminizi seçerdiniz. Bugün, onu bile yapmıyorsunuz. Yıllar önce, sunucular kurar ve hangi çerçeveyi kullanacağınızı bulmaya çalışırdınız. Bugün birden fazla liste kullanıyorsunuz ve bunların altında ne olduğu pek umurunuzda değil.

Bugün sahip olduklarımıza baktığımızda, ileriye doğru bir adım daha atıyoruz. Ön uç çerçevenizi bile seçmiyorsunuz. Kimliğinizin, geliştirme ortamınızın, veritabanınızın, arka uçunuzun ve ön uçunuzun birlikte çalıştığı, size kullanıma hazır bir çözüm sunuyoruz.

Bu yenilik ne kadar yaygın? Wix bu yaklaşımlarla azınlıkta mı?

Abrahami: Bunu yapan sadece biz değiliz. Sektörün her yerinde yaşanıyor. İhtiyaç duyulan platformların sıfır konfigürasyonu ile çevrimiçi geliştirme ortamlarında giderek daha fazla çözüm görebilirsiniz.

Teknoloji tutkunları Şanlıurfa'da buluştu

Ne hakkında konuştuğumu anlamak için, binlerce gönüllünün oturum açabileceği, kim olduklarını doğrulama sürecinden geçebileceği ve ardından insanları arayıp isteyip istemediğini sorabileceği bir çağrı merkezi kurmanın ne kadar süreceğini düşünün. Covid sırasında tıbbi ilaçlar veya yiyecek veya herhangi bir şey için yardıma ihtiyaçları var. Normal bir şekilde inşa etmek muhtemelen aylar, hatta iki yıl alırdı.

İki haftada bir tane inşa ettik. Bir ay içinde o sistemi kullanan 700 gönüllümüz oldu. Telefon için, kullanıcı arayüzü için iki farklı uygulamaya yönelik hazır bir çözüm olan Twilio'yu kullandı. Orası çok daha hızlı olmak için hareket ettiğimiz yer.

Bugün aylardır ürün oluşturmak için uğraşıyorsanız, bir şeyleri yanlış yaptığınızı söyleyebilirim.

Bulut platformları ve düşük kodlu/kodsuz araçlar kullanılarak ne kadar etki yaratılır?
Abrahami: Düşük kod fikri, inşa ettiğiniz şey açısından sizi çok daha hızlı hale getirmektir. Tüm kodu yazıp ana platforma almanıza gerek yok. Sadece biraz, oraya buraya birkaç satır kod eklersiniz - ve bizde bir çözüm buluruz.

Ancak daha sonra, 600 adımlık kodlamayı karşılaştırmak gibi bir şey yapmak istediğinizde ve bir şeyi değiştirmek istediğinizde düşük kod da başarısız olabilir. Nasıl test edersiniz? Bu değişikliği nasıl kontrol edersiniz? Etkisini nereden biliyorsun? Bir sürüm ile diğeri arasındaki değişikliği nasıl görüyorsunuz?

Yapay zeka, geliştirici topluluğunda şu anda olup bitenleri nasıl etkiliyor?
Abrahami: Dürüst olmak gerekirse kimse bilmiyor. Ama bunun her şeyi alt üst edeceğini biliyoruz. Gerçek bu.

En iyi yapay zekadan sizin için kod yazmasını istediğinizi ve bu kodun treninizi çalıştıracak bir yazılım parçası olduğunu varsayalım. O tren bir böcek yüzünden düştüğünde kimi suçluyorsun? AI'nın hatası mı? AI satıcısının hatası mı? AI'nın üzerinde eğitildiği hatanın kodunu yazan kişinin hatası mı?

Tüm bu sorular büyük bir sorunu özetliyor: Bu nasıl çalışacak? Biz bilmiyoruz! Ancak yapay zeka kodlamasında potansiyel olduğunu anlıyoruz.

Geliştiriciler için hayırsever bir araç olarak AI için umudunuz var mı?
Abrahami: Yapay zekada büyük bir potansiyel görüyorum. Kaliteye bakıyoruz ve kalitede nasıl ölçeceğimizi bilmediğimiz iki şey var. Kullanılabilirliği nasıl ölçeceğimizi bilmiyoruz ve doğruluğu nasıl ölçeceğimizi bilmiyoruz. Şimdi, AI bize orada cevaplar verebilir ve ben de bana bunu verecek bir AI yaratabilirim.

Günlük hayatımızda sık sık yararlandığımız bir teknoloji: GPS nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır? 

Tüm bu potansiyel yönü nerede görüyorsunuz?

Abrahami: Bir uygulama programlama arayüzünün (API) kullanılabilirliğini düşünün. Bunu yapmak, bir sonraki büyük sorununuzu çözecek bir kod yazmaya çalışıp çalışamayacağını ölçmekten çok daha kolaydır. Şimdi, bu sadece bir örnek. Düşünebileceğiniz başka bir örnek, yapay zekayı içerir.

Ne zaman ölçeği büyütmeliyim veya ölçeği küçültmeliyim? Ne zaman yük devretme yapmalıyım? Diğer hizmetlerde sorunlara neden olduğu için bir hizmeti ne zaman durdurmalıyım? Ve benzeri.

Belki de tüm bu şeyler yapay zeka kullanılarak otomatikleştirilebilir. Otomatikleştirme, erken hata tespiti yoluyla hatalı yazılım gönderilmesini önleyebilir. Yani birçok potansiyel var. Geliştiriciler olarak çalışma şeklimizi değiştirmek için bugün yapay zeka ile yapabileceğimiz birçok şey var. Yaptığınız işte size yardımcı olacak araçlar gibi yapay zeka konusunda güvendiğimiz şeyler.

Başka bir örnek anlamsal aramadır. Çoğu zaman, özellikle büyük organizasyonlarda bir kategoriye girersiniz. Şirketteki birinin aradığınız şeyi yaptığından oldukça eminsiniz, ancak tam sözdiziminden yoksun olduğunuz için onu nasıl arayacağınızı bilmiyorsunuz.

yazilim sektoru yazilimci yili 2023 yazilim yili