2024 ve yaklaşan CPU savaşı nasıl sonuçlanacak?

TAKİP ET

2024'e giden yol haritasına bakarsanız, PC'nizi hedefleyen AMD, Intel ve Qualcomm'dan bu makinelerin çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirecek bazı etkileyici parçalar geliyor.

BİLİM VE TEKNOLOJİ - 2024'e giden yol haritasına bakarsanız, PC'nizi hedefleyen AMD, Intel ve Qualcomm'dan bu makinelerin çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirecek bazı etkileyici parçalar geliyor.

Bu dönem, donanımın üretken AI trendini yakalamaya çalıştığı ve bilgisayarlarımızın, tabletlerimizin ve akıllı telefonlarımızın daha akıllı hale geldiği dönemdir. Ancak asıl savaş, giderek daha fazla GPU ve NPU yeteneği - veya Intel'den bahsediyorsak VPU - alacak olan PC CPU'larında olacak ve sonuç olarak, performans ve pil ömrü büyük darbeler almalıdır.

Google, yapay zeka Chatbot Bard'ı test etmeye halkı davet ediyor

Bu ürünlerin hepsinin nispeten yeni olacağı göz önüne alındığında, yazılım en son donanım özelliklerinden yararlanmak için geliştikçe gerçek faydaları 2025 yılına kadar ortaya çıkmayabilir. Sizin için savaş alanını düzenlememe izin verin ve bu mücadelenin, pazarı değiştirmek için adım atacak Nvidia gibi yeni rakiplere de kapı açacağını göstereyim.

HP'nin şimdiye kadar test ettiğim en sessiz iş istasyonu olan yeni iş istasyonu olan Haftanın Ürünü ile bitireceğiz.

Intel'in Kaybedeceği Pazar

Mobil parçalar söz konusu olduğunda Intel yerleşik satıcıdır, dolayısıyla bu savaş Intel'in geleneksel savaş alanındadır.

İzlenecek ürün, Intel'in bir bilgisayar platformu için şimdiye kadar yaptığı tartışmasız en önemli gelişme olan Lunar Lake kod adlı bir üründür. Kağıt üzerinde, Intel'in hem işten çıkarmalara hem de çalışanların gelirlerinin azaldığı bir maaş düzenlemesine maruz kalması olmasaydı, bu ürün yeterince iyi olmalıydı. Bu iki olay genellikle moral ve üretkenliğe çok zarar verir ve bu ürünün 2024'te zamanında piyasaya sürülmesini sorgulayabilir.

Ayrıca, bu ürünün devrim niteliğindeki doğası, Intel'in yakın zamanda yürüttüğünden daha sağlam bir kampanya gerektirecektir. Dennis Carter düzeyinde bir yürütmeye ihtiyaç duyacağı bir zamanda bir pazarlama müdürü tutmak için mücadele etmeye devam ediyor. Intel, bu yüzyılın başlarından beri CMO'ları yeterince desteklemedi ve bu da şirketin bu lansmanı tam olarak gerçekleştirme becerisiyle ilgili endişeleri artırıyor.

Neyse ki Intel, mobil parçalarda yerleşik satıcıdır. Bununla birlikte, AMD ilerleme kaydediyor, bu nedenle burada yürütmede bir başarısızlık, AMD ve Qualcomm'a Intel'i tahttan indirme çabalarında büyük bir destek sağlayabilir.

AMD

Son zamanlarda, AMD tüm silindirlere ateş ediyor. Bir şey yapacağını söylediğinde, olur.

AMD'nin 2024'te piyasada Intel'in Lunar Lake'ine benzer bir ürüne sahip olması bekleniyor ve bunu oluşturmak için keskin bir şekilde üretken yapay zeka araçlarına yöneleceğini belirtti.

Yapay zeka devrimi bir devrilme noktasında

Bu bağlamda yapay zeka kullanımı iki kat daha önemlidir ve bazı riskleri gösterebilir çünkü yapay zeka itici bir güç olmaya devam eder ve teknolojiyi aktif olarak kullanan bir satıcı, donanımı bunun için nasıl optimize edeceği konusunda daha iyi içgörülere sahip olmalıdır. Ayrıca yapay zekanın tüm bu PC donanım sınıfı için önemli bir satış faktörü olmasını bekliyoruz.

Yine de, Intel'de olduğu gibi, AMD'nin teşhiri pazarlamadır. Hiçbir zaman pazarlama gücü olmayan AMD, pazarlamayı yetersiz finanse ettiği için çoğu mühendislik odaklı şirket gibidir, bu da ilerlemeleri için aksi takdirde alacağı krediyi alamayabileceği anlamına gelir.

Doğru pazarlama kampanyası ve bir Intel ıskalama ile (yukarıda belirtildiği gibi bu sonuncusu muhtemeldir), AMD büyük bir dizüstü bilgisayar payı alabilir. Ancak bu potansiyel, böyle bir kampanyayı finanse etme ve yürütme ilgisi veya yeteneği olmadan karşılanmayabilir. Intel'in son teslim tarihlerini kaçırması durumunda, benzer bir alternatifle zaten piyasada olacağı göz önüne alındığında, büyük olasılıkla AMD fayda sağlayacaktır.

Qualcomm

Qualcomm, akıllı telefon alanındaki hakimiyeti nedeniyle benzersiz bir konumdadır. Qualcomm'un 2021'de 1,4 milyar dolara satın aldığı Nuvia ile ortaklaşa geliştirilen yepyeni bir PC işlemci tasarımı geliştiriyor. Akıllı telefonların PC'lerle entegrasyonuna ilgi artıyor ve bunu her iki platformu da geliştirmek için agresif bir şekilde çalışan bir satıcıdan daha iyi kimse yapamaz.

Ele alınması gereken 3 büyük üretken yapay zeka sorunu

Ancak bunun işe yaraması için Qualcomm'un pazarlama gereksinimleri, bilgisayar pazarındaki önemsiz varlığı nedeniyle Intel veya AMD'ninkinden önemli ölçüde daha yüksektir. Qualcomm, erken tasarım kazanımlarından biri olan HP Folio'yu kısa süre önce Intel'e kaptırdı; sonuçta ortaya çıkan ürün, daha önceki Snapdragon tabanlı alternatiflere kıyasla pil ömrünün yalnızca yaklaşık üçte birini sunuyordu.

Qualcomm'un daha yüksek pazarlama gereksinimi, en farklı olmasıdır. Hem Intel hem de AMD x86 tabanlıyken, Qualcomm benzersiz bir şekilde ARM tabanlıdır. ARM, Qualcomm'dan veya çabasından memnun değil çünkü Qualcomm'un kendisine bir PC platformu lisansı için daha fazla ödeme yapması gerektiğini düşünüyor. ARM ve Qualcomm arasındaki dava, girişime önemli ölçüde zarar verme potansiyeline sahip ve Qualcomm, şu ana kadar bahsedilen üç satıcı arasında şimdiden en zayıf konumda.

Nvidia

Nvidia'nın ARM satın alma planı suya düştü ve şirketi CPU tarafında yüksek ve kuru bıraktı, ancak GPU ürünleri ile iyi bir şekilde çalışmaya devam etti. Nvidia ayrıca ARM'den lisans alıyor, ancak Qualcomm'un aksine, bu şirkete olan çok daha küçük taahhüdü nedeniyle, ARM'ye eşdeğer bir ürün olan ve ARM'nin başarısız satın alma işleminden kalan mali sıkıntılarından yoksun görünen RISC-V'ye geçebilir.
Nvidia burada bir jokerdir, ancak diğer üç satıcının toplamından daha fazla AI varlığına sahiptir, bu nedenle ne yaparlarsa yapsınlar muhtemelen pazarı önemli ölçüde etkileyecektir. En yeni RTX 4060 kartı, bir satıcının küçük bir miktar para karşılığında pazara sunabileceği performans düzeyinin etkileyici bir göstergesidir.

CPU, GPU ve NPU'nun (nöral işlem birimi) doğru kombinasyonu ile Nvidia içeri girebilir ve bu pazarın çoğunu diğer oyunculardan çalabilir. Bir çözüm satıcısı olmaya her zamankinden daha fazla yaklaşan Nvidia'nın ARM'in yerini neyle değiştireceğini bilmiyoruz.

Günlük hayatımızda sık sık yararlandığımız bir teknoloji: GPS nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır? 

2025, Intel'in yerleşik ancak zayıflamış olduğu, AMD'nin iyi performans gösterdiği ancak pazarlamayı yetersiz finanse etmeye devam ettiği ve Qualcomm'un henüz yeni nesil PC bölümü ile pazarda olmadığı ve pazarlamasını yetersiz finanse ettiği görünen devasa dizüstü bilgisayar çipi savaşlarının yılı olacak.

Bu satıcılardan herhangi biri adım atabilir ve zaman çizelgesi hedeflerini karşılayabilir ve yeni parçalar için talep oluşturma pazarlamasını finanse etmenin bir yolunu bulabilirse, bu pazara sahip olabilir veya bu pazarı ele geçirebilir.

Nvidia'yı bir joker karakter olarak listelemiş olsam da, RISC-V de bir joker karakterdir ve Qualcomm, Nvidia veya yeni gelen bazı satıcılar tarafından pazarı x86'dan daha ileriye dönük yapay zeka merkezli bir alternatife döndürmek için kullanılabilir.

Hepimiz için iyi haber şu ki, 2024'te, en azından sonunda, performanstan ödün vermeden 20 saatten fazla pil ömrüne sahip dizüstü bilgisayarlar görmeliyiz. Umarım sürdürülebilirliği daha iyi benimseyen ve elektronik atıkları azaltan yeni tasarımlar da görürüz.

Haftanın Teknoloji Ürünü

İş istasyonları ilginç bir ürün kategorisidir çünkü konfigürasyonlarını BT departmanından çok genellikle onları kullanan mühendisler belirler. Bu araçlar, onları kullanan mühendis, grafik sanatçısı, araştırmacı, mimar veya diğer yaratıcı profesyonellerin üretkenliğine doğrudan bağlıdır.

İş istasyonları, genellikle AMD'den veya bu durumda Intel Xeon'dan endüstriyel işlemciler ve Nvidia veya AMD'den profesyonel bir GPU ile birlikte gelir. Bu HP Z8 Fury G5, bir Nvidia T400 kartına sahiptir. Bunlar, üzerlerinde yapılan kodlamadaki kusurları azaltmak için ana bilgisayarlarda nadiren kullanılan hata düzeltme kodu (ECC) belleği ile donatılmıştır.

Haber siteleri içerik için yapay zekaya dönüyor

5.320 ABD dolarından başlayan fiyatlarla HP Z8 Fury G5, sağlam performansa ve şimdiye kadar duyduğum en sessiz kullanım deneyimlerinden bazılarına sahip, iyi bir orta sınıf iş istasyonu. Bu şey sessizliği yeniden tanımlıyor. Ana bilgisayarım su soğutmalı bir birim ve hatta bu HP kutusundan daha fazla gürültü çıkarıyor.

Bu HP iş istasyonunun diğer bir ayırt edici özelliği, onu korumak için OEM tabanlı güvenlik programlarının tartışmasız en iyisi olan Wolf Security'yi kullanmasıdır.

Son olarak, bu iş istasyonu şaşırtıcı derecede hafif, benim oyun donanımımdan 10 veya 20 pound daha hafif, ki bu, geleneksel olarak bir avuç olma eğiliminde oldukları için bir iş istasyonu için alışılmadık bir durum. Ancak bu, şaşırtıcı derecede hafifti ve özellikle ofis alanı akıcı olduğunda ve bilgisayarın sık sık taşınmasını gerektirdiğinde, bazı uzak uygulamalar için çok kullanışlı hale getiriyordu.

HP Z8 Fury G5 iş istasyonu, düşük hata oranı performansından gürültüsüz fanlarına ve görece hafifliğine kadar etkileyici bir üründür ve bu onu Haftanın Ürünü olarak ideal kılmaktadır.

cpu merkezi bilisim hp amd intel