619 bin kişiyi öldüren hastalık için aşı üretildi

TAKİP ET

Gana, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen ve Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen R21/Matrix-M adlı "dünyayı değiştiren" sıtma aşısına onay veren ilk ülke oldu.

Gana, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen ve Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen R21/Matrix-M adlı "dünyayı değiştiren" sıtma aşısına onay veren ilk ülke oldu.

Bilim insanları tarafından oldukça etkili olduğu bilinen aşı, son deneme verilerini geçti ve Gana'da hastalığı önlemek için kullanılacak. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ayrıca aşının daha fazla araştırma yapmasına izin vermeyi düşünüyor.

Yüksek ateş, titreme ve yorgunluk gibi ciddi semptomlara neden olan parazitlerden kaynaklanan bir hastalık olan sıtma, 2021'de yaklaşık 619.000 kişiyi öldürdü. Sıtma parazitine karşı koruma sağlayan bir aşı oluşturmak için asırlık önemli bir bilimsel çaba harcandı.

Burkina Faso'da yapılan ilk araştırmalardan elde edilen deneme sonuçlarına göre, yeni aşının %80'e kadar etkili olduğu gösterildi. Bir yıl sonra rapel ile üç başlangıç dozu uygulandı.

Aşı, immünolojik yanıtı artıran ve uzatan saponin bazlı bir adjuvan olan Novavax'tan Matrix-MTM içerir. Matrix-M adjuvanı ayrıca antijen sunan hücrelerin enjeksiyon bölgesine nüfuz etmesini teşvik eder ve komşu lenf düğümlerinde antijen sunumunu iyileştirir. Novavax'ın COVID-19 aşısı da bu teknolojiyi etkin bir şekilde kullanıyor ve şu anda araştırma sürecinde olan diğer aşıların çok önemli bir bileşeni.

Jenner'ın direktörü Profesör Adrian Hill, "Bu, Oxford'da 30 yıllık sıtma aşısı araştırmasının, en çok ihtiyaç duyan ülkelere yeterli ölçekte sağlanabilen yüksek etkili bir aşının tasarımı ve sağlanmasıyla bir doruk noktasıdır" diyor. Oxford Üniversitesi'nde Nuffield Tıp Departmanı Enstitüsü.

"Dünyayı değiştiren" bir aşının geliştirilmesine rağmen, aşının evrensel kullanımı, yaklaşık 5.000 çocuğu içeren daha geniş bir deneme sonucuna bağlı olacaktır. Duruşmanın 2021'in sonunda yapılması planlanıyordu ancak henüz kamuya duyurulmadı. Gana Gıda ve İlaç Dairesi, deneme sonuçlarını inceledikten sonra, beş ay ile üç yaş arasındaki çocuklar için aşıyı onayladı.

DSÖ geniş kullanım için tavsiye edene kadar R21 aşısı için dış finansman miktarı konusunda bir belirsizlik var. Aşı için faz 3 çalışması halen devam etmektedir, ancak önceki çalışmalar, bir yıl sonra tek bir takviye dozu uygulandığında sürdürülen %77'lik etkililik seviyeleri göstermiştir.

Hintli bir biyoteknoloji ve biyofarmasötik şirketi olan Hindistan Serum Enstitüsü, Gana, Accra'daki bir aşı fabrikasıyla yılda yaklaşık 100 ila 200 milyon doz üretmeyi planlıyor.

BBC News ile Profesör Hill, "R21'in önümüzdeki yıllarda çocuklarda sıtma ölümleri üzerinde büyük bir etki yaratmasını ve uzun vadede [it] sıtmanın yok edilmesi ve ortadan kaldırılmasına yönelik genel nihai hedefe katkıda bulunmasını bekliyoruz" diyor.

Hindistan Serum Enstitüsü CEO'su Adar Poonawalla şu sonuca varıyor: "Sıtma, toplumumuzdaki en savunmasız toplulukları orantısız bir şekilde etkileyen ve çocukluk çağında önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam eden, hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Bu devasa hastalık yükünü büyük ölçüde etkileyecek bir aşı geliştirmek olağanüstü zor oldu. Hindistan Serum Enstitüsünde, Herkes için Sağlık vizyonumuza ve dünyanın dört bir yanındaki insanların aşılara eşit erişimini sağlamaya kararlıyız.”

gana hindistan ingiltere sitma asisi dünya sağlık örgütü