AK Parti'den seçim barajı açıklaması: Yüzde kaç olacak

TAKİP ET

AK Parti'den seçim barajı açıklaması: Yüzde kaç olacak

AK Parti'nin seçim ve siyasi partiler kanunlarında değişiklik için başlattığı çalışmada sona gelindi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, önemli düzenlemelerin yer aldığı çalışmanın ayrıntılarını bir bir anlattı. Yüzde 7 veya yüzde 5 üzerinde durduklarını söyleyen Yazıcı, ''Seçim barajı ne düzeydeyse, Hazine yardımı şartı o olacak'' dedi.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 5’E DÜŞEBİLİR

Yapılan çalışma ve düzenleme ile mevcutta yüzde 10 olan seçim barajı düşürülecek. Bir tv kanalına  konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı yüzde 7 veya yüzde 5 üzerinde durduklarını söylerken ittifaklar içinse ayrı bir baraj düzenlemesi düşünmediklerini belirtti.

Çalışmaya göre, ‘Meclis'te grup kurmak seçime katılma yeterliliği sayılmayacak.’ Maddesi düzenlemeden çıkarılacak.

Hayati Yazıcı, "Esas olan siyasi partilerin örgütlenmesidir. Yasa çerçevesinde örgütlenenler seçime katılabilecek" dedi. Düzenleme ile Hazine yardımı alma şartının da değişmesi planlanıyor. Mevcutta son seçime giren ve yüzde 3 oy alan partiler Hazine yardımı hakkına sahipken bu şart, yeni belirlenecek seçim barajını aşanlar şeklinde değişecek.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Çalışmada daraltılmış seçim sistemi üzerinde durduklarını da söyleyen Yazıcı, Mevcutta en fazla 3 olan bir ildeki seçim bölgesinin de seçmen sayısına göre 5 veya 7'ye çıkabileceğini de açıkladı.