Aşırı alkol kullanımı Alzheimer'ı hızlandırabilir

TAKİP ET

Yeni araştırmalar, genetik olarak Alzheimer'a yatkın farelerde, sarhoş edici miktarlarda alkole maruz kalmanın bilişsel gerilemeyi hızlandırdığını ortaya çıkardı.

Yeni araştırmalar, genetik olarak Alzheimer'a yatkın farelerde, sarhoş edici miktarlarda alkole maruz kalmanın bilişsel gerilemeyi hızlandırdığını ortaya çıkardı.

12 Haziran'da eNeuro'da yayınlanan çalışmayı yürütmek için Scripps Research ve Bologna Üniversitesi'nden bilim adamları, Alzheimer'a eğilimli fareleri birkaç ay boyunca aralıklı olarak sarhoş edici düzeyde alkol buharına maruz bıraktılar; bu, alkol kullanım bozukluğu olan bir kişininkine benzer (AUD). ) deneyimler.

Kontrol kemirgenlerinin de Alzheimer hastalığına genetik yatkınlığı vardı ama alkole maruz kalmamışlardı.

Ekip, alkole maruz kalan farelerin, alkol içermeyen kemirgenlere göre iki ay önce bilişsel gerileme göstermeye başladığını buldu. Spesifik olarak, fareler, testlerde uzamsal kalıpları öğrenme ve hatırlama konusunda azalmış bir yetenek gösterdi.

Araştırmacılar genetik kalıpları incelediklerinde, sarhoş edici seviyelerde alkole maruz kalan kemirgenlerin, erken evre hastalığı olan genç farelerden ziyade ileri Alzheimer hastası olan yaşlı fareler gibi gen ifade imzalarına sahip olduğunu buldular. Bu bulgu, alkolün Alzheimer'ın ilerlemesiyle tutarlı transkripsiyon değişikliklerini destekleyebileceğini düşündürmektedir.

Buna ek olarak ekip, alkolün prefrontal kortekste nörodejenerasyon, nöronal uyarılabilirlik ve iltihaplanma ile bağlantılı genlerin ifadesindeki değişikliklerle ilişkili olduğunu keşfetti. Ve bu değişiklikler sadece nöronlarda değil, astrositler, mikroglia ve endotel hücrelerinde de ortaya çıktı.

Yardımcı yazar Federico Manuel, "Bu ilginç, çünkü eskiden Alzheimer hastalığıyla ilişkili tüm tepkileri gerçekleştirenlerin nöronlar olduğu düşünülüyordu ve bu hücre tiplerinin Alzheimer patogenezinde bir rolü olduğu ancak son zamanlarda kabul edildi" diyor. Bologna Üniversitesi'nde Hesaplamalı Genomik profesörü olan Ph.D. Giorgi, bir haber bülteninde.

Bilim adamları, alkole bağlı Alzheimer'ın ilerlemesinde yer alan bu gen transkripsiyon yollarının, hastalığın alkole maruz kalmadan bile nasıl ilerlediğine dair ipuçları sunabileceğini düşünüyor.

Scripps Research'te İmmünoloji ve Mikrobiyoloji profesörü olan yardımcı yazar Pietro Paolo Sanna, M.D., şöyle açıklıyor: "Bu veri setinin ortaya çıkaracağı ilerleme mekanizmaları, alkol olmadan bile genel olarak Alzheimer için geçerli olabilir. Nihayetinde, bu gen ekspresyon analizi Alzheimer'ın ilerlemesini sağlayan anahtar düzenleyici genleri tanımlayın."

Bu bulguların üzerine inşa etmek için bilim adamları, alkol kullanımının Alzheimer hastalığına genetik olarak eğilimli olmayan farelerde Alzheimer'ın başlangıcını ve ilerlemesini etkileyip etkilemediğini araştırmayı planlıyorlar.

alzheimer alok kullanimi alkol sanliurfa saglik haberleri