Avukat İsa Hatipoğlu: DASK depremzedeleri mağdur ediyor

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden etkilenen kentlerde yaşayan depremzede vatandaşlar birçok konuda sorun yaşamaya devam ediyor. Vatandaşın en fazla sorun yaşadığı konulardan biri de DASK ödemeleri oldu. DASK, tarife değişikliği bahanesiyle vatandaşların alması gereken ödemelerin yaklaşık yarısına yakınını yapmıyor.

ŞANLIURFA - Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden etkilenen kentlerde yaşayan depremzede vatandaşlar birçok konuda sorun yaşamaya devam ediyor. Vatandaşın en fazla sorun yaşadığı konulardan biri de DASK ödemeleri oldu. DASK, tarife değişikliği bahanesiyle vatandaşların alması gereken ödemelerin yaklaşık yarısına yakınını yapmıyor.

Hemen hemen bütün depremzede vatandaşların karşısına çıkan DASK sorunun ilişkin Ajans Balıklıgöl’e açıklamada bulunan avukat İsa Hatipoğlu, vatandaşları bu sorunla karşılaşması durumunda sigorta tahkime başvurmalarını önerdi.

‘Türkiye tarihinde sigortacılık çok eskiye dayanmıyor’

Yaşanan soruna ilişkin açılan davaların emsallerinin de olduğuna dikkat çeken avukat İsa Hatipoğlu, “DASK'ın asıl amacı, serveti korumakla alakalıdır. Türkiye tarihinde sigortacılık çok eskiye dayanmıyor. DASK, 1999 yılındaki o büyük İstanbul depreminden sonra zorunlu hale getirildi. Özellikle Kredi çekildiği zaman bankalar bunu zorunlu hale getiriyor veya elektrik su aboneliği açmak için DASK zorunlu hale getirildi.” dedi.

‘Vatandaşlar yapım maliyetiyle uğraşmak zorunda kalıyor’

DASK’ın asıl amacını anlatan Hatipoğlu, “ Deprem dolayısıyla hasara uğrayan binaların yeniden yapım maliyetinin bir kısmını karşılamak yani DASK’ın mevzuatında aslında binanın tamamen yapım bedeli karşılanmıyor. Temennimiz o ki aslında bunun olması gerekiyor. Çünkü zaten deprem dolayısıyla mağdur olan vatandaşlar ayrıca bunun tekrar yapım maliyeti ile uğraşmak zorunda kalmaktadır.” şeklinde konuştu.

‘Poliçeler üzerinde vatandaş mağdur oluyor’

Deprem sürecinde DASK ile alakalı bir çok sorunun yaşandığına dikkat çeken Avukat İsa Hatipoğlu şunları söyledi:

“DASK ile ilgili bu süreç içerisinde birçok vatandaşımız sorun yaşadı. Bize de gelen başvurulardan bunu görmekteyiz. Özellikle az hasarlı evlere yapılan ödemelerde ödemeler VakıfBank üzerinden veya Ziraat Bankası üzerinden yapılmaktadır. Yapılan bu ödemelerde vatandaşların maalesef metrelerce uzayan kuyruklarda ödemelerini almak için kalmak zorunda kalıyor. 

Bunun en büyük problemlerinden birisi şu olmaktadır; Vakıfbank'ta hesabınız olsa dahi para sizin hesabınıza ödenmiyor. Siz gidip şubede sıralarda kalmak zorunda kalıyorsunuz. Bu vatandaşlarımızın deprem sürecinde yaşadığı en büyük problemlerden birisi olarak önümüze çıkıyor.

En büyük problemlerden birisi ise şu olmakta; DASK, her yıl tarife yayınlamakta, bu tarifeler deprem olduğu zaman binanın az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olması durumuna göre birim metrekare fiyatları yayınlanmaktadır. Bu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan bir tarifedir.

Şimdi 25 Kasım 2022 tarihinde bu tarife değişti, normal 2022 yılındaki tarifeye göre birim metrekare 1500 lira iken Kasım 2022 tarihinde tarife değişiyor ve birim fiyatları 3100 liraya çıkıyor. Fakat DASK, hiçbir sigortada olmayan hatta hiçbir ülkede olmayan bir durumla vatandaşı baş başa bırakmakta ve vatandaşı mağdur etmektedir. DASK ödemeyi 3100 lira üzerinden yapabilmek için vatandaştan zeyilname dediğimiz bir durumun gelişmesini istiyor.

DASK, aslında şunu demek istiyor: Senin poliçen var, 25 Kasım'da böyle bir değişiklik oldu. Sen gideceksin orada yeniden poliçeyi yenileceksin. Fakat ülkemizde bilinen durum şu ki birçoğumuzun zaten zeyilnameden haberimiz bile olmuyor. Konuyla alakalı atılan mesajlar bir kısma ya gidiyor ya gitmiyor. Biz bu konuda özellikle vatandaşlarımıza sigorta tahkim yoluna başvurmalarını sigorta tahkiminde de sonuç alınamaması durumunda da mahkeme yoluna başvurularını öneriyoruz. 

Bununla alakalı emsal kararlar da çıkmakta aha önce de İzmir'de depremde buna benzer olaylar yaşandı vatandaşlarımızın bu konuda başvuru yapmalarını takipçileri olmalarını gerektiğini özellikle tavsiye ediyoruz”

HABER MERKEZİ - ÖZEL HABER

isa hatipoglu dask dask sigorta deprem haberleri