Bacaklarınızdaki zayıf kan dolaşımını nasıl artırırsınız?

TAKİP ET

Bacaklardaki zayıf dolaşım bir hastalık değil, bir veya daha fazla anormal durumun sonucudur. Bacaklarınızda veya ayaklarınızda değişiklikler fark ederseniz, muayene için bir doktora görünmeniz ve gerekirse uygun uzmana sevk etmeniz önemlidir. Yönetim ve tedavi tanı ve semptomlara dayanır.

Bacaklardaki zayıf dolaşım bir hastalık değil, bir veya daha fazla anormal durumun sonucudur. Bacaklarınızda veya ayaklarınızda değişiklikler fark ederseniz, muayene için bir doktora görünmeniz ve gerekirse uygun uzmana sevk etmeniz önemlidir. Yönetim ve tedavi tanı ve semptomlara dayanır.

Önemli çıkarımlar:

Bir veya iki bacaktaki değişiklikler doktor müdahalesi gerektirir.

Zayıf bacak dolaşımı, başka bir durumun veya hastalığın sonucudur.

Bir uzman, hastalık semptomlarının nedenine ve şiddetine göre tedaviler sunabilir.

Yaşam tarzı alışkanlıkları semptomları önlemeye veya iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Özellikle sıcakta, uzun bir oturma veya ayakta durma gününden sonra, bir noktada ayaklarınızda ve bileklerinizde küçük şişlikler yaşama ihtimaliniz yüksektir. Çoğu durumda, bu, alt bacaklarınızın uzun süre bağımlı bir pozisyonda kalmasına ve sıvı tutulmasına neden olmasına verilen normal bir tepkidir. Eve gidip ayaklarınızı uzatıyorsunuz ve sabahları daha iyi oluyor.

Şanlıurfa'da  afetzedelere mobil sağlık hizmeti

Ancak bu her zaman böyle değildir. Potansiyel olarak ciddi koşullar, zayıf bacak dolaşımının altında yatan bir neden olabilir. Bacaklarınızdaki bozulmuş kan akışının belirtilerini tanımak, ciddileşmeden gerekli tedaviyi almanıza yardımcı olabilir.

Zayıf bacak dolaşımının nedenleri

Vücudunuzda herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde, nedenini bulmak önemlidir. Kan akışının bozulmasına neden olabilecek çeşitli nedenler vardır. Bazı durumlar önemsizdir ve tedavi gerektirmezken, diğerleri acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Potansiyel nedenler şunları içerir:

Ateroskleroz: Kolesterolden kaynaklanan plak oluşumu ve arterlerin sertleşmesi.
Kalp Yetmezliği (HF) veya Konjestif Kalp Yetmezliği (CHF). Kalp, oksijenli kanı vücuda yeterince pompalayamaz ve tekrar geri getiremez, bu da sıvının dokularda birikmesine neden olur.

Derin Ven Trombozu (DVT): Bacaklarda kopabilen ve vücutta dolaşabilen kan pıhtıları.
Varisli Damarlar Bacak damarlarındaki hasarlı kapakçıklar, kanın kalbe geri dönmesine yardımcı olmaz ve damar basıncının artmasına ve şişmesine neden olur.

Başkan Kuş'un mobil sağlık projesi kadınların hayatına dokunuyor

Hasarlı arterler. Yaralanma veya enfeksiyon nedeniyle.

Zayıf bacak dolaşımının belirti ve semptomları

Her durumun genellikle kendi tanımlayıcı semptom grubu vardır ve bu da doktorunuzun doğru bir teşhis koymasına yardımcı olur. Bazılarında yalnızca küçük değişiklikler olabilirken, bazılarında durum daha da ilerleyene kadar olmayabilir.

Belirti ve bulgular:

Soğuk soluk ayaklar, parlak tüysüz bacaklar, kuru kırılgan cilt veya kalın ayak tırnakları

Alt ekstremitelerde (bacaklar) zayıflık veya uyuşma

İğneler ve iğneler hissi

Dinlenme ile düzelen yürüme ile kas krampları

Ödem (tutan sıvı nedeniyle şişme), kızarıklık ve sıcaklık

Yavaş veya iyileşmeyen yaralar

varisli damarlar

Doktorunuz, tıbbi geçmişiniz, semptomlarınız, görsel muayeneniz ve teşhis testleri hakkında daha fazla bilgi aldıktan sonra bacaklarınızda zayıf perfüzyon (veya dolaşım) olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olabilir. Tedavi, semptomların nedenine ve şiddetine bağlıdır.

Kimler risk altındadır?

Yaş ve genetik gibi bazı risk faktörleri kontrol edilemez. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla birçok risk faktörü azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir.

Postmenopozal semptomlar yaşayan kadınlar

50 yaş üstü olanlar

erkekler

Mevcut kalp hastalığı

diyabetli insanlar

Sigara veya tütün ürünleri kullananlar

Yüksek kolestorol

Yüksek tansiyon

Kilolu

Sedanter yaşam tarzı

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Yaşam tarzı değişiklikleri önemlidir. Sigarayı bırakmak, egzersiz yapmak ve kilo vermek temel ilk adımlardır. Nedeni tedavi etmeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olmak için doktorunuz tarafından ilaçlar reçete edilebilir.

Bacaklarınızdaki arterlerde daralmaya veya tıkanmaya neden olan bir plak birikiminden şüpheleniliyorsa, teşhis için çeşitli non-invaziv ve invaziv testler yapılabilir.

Sağlık Bakanı Koca'dan içme suyu açıklaması!

Bir vasküler uzman, etkilenen artere bir balonun yerleştirilmesini ve genişletilmesini içeren bir anjiyoplasti prosedürü önerebilir. Plak, arter duvarına bastırılarak kanın geçmesi için daha fazla alan yaratır. Arteri açık tutmak için bir stent de yerleştirilebilir (kalp stentlerine benzer). Şiddetli vakalarda, cerrah vücudun başka bir yerinden başka bir arterle tıkanıklığı tamamen atlayarak ameliyat önerebilir.

Dolaşımın azalması kalbin güçlü bir şekilde pompalamamasından kaynaklanıyorsa, kalbin daha verimli çalışmasına yardımcı olmak ve alt bacaklarda biriken sıvıları azaltmak için bir kalp doktoru en iyi tedavi yöntemini sağlayacaktır.

Kan pıhtıları tehlikelidir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Varisli Damarlar her zaman önlenebilir değildir ancak yönetilebilir.

Evde yapabileceğim bir şey var mı?

Bu vakaların herhangi birinde, sağlık uzmanınızı düzenli olarak görmeniz ve herhangi bir yeni müdahaleye başlamadan önce onlarla kontrol etmeniz önemlidir. Size diyetiniz, egzersiziniz ve tedavileriniz hakkında talimatlar vereceklerdir.

Bacaklarınıza kan akışını en üst düzeye çıkarmak için şu önerileri göz önünde bulundurun:

Oturma pozisyonlarını sık sık değiştirmek

Kalk ve her saat başı yürü

Sigara içmeyi bırak

Kan basıncını kontrol altında tutun

Diyabeti yönetin

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve kilonuzu koruyun

Yoga ve esneme

Tolere edildiği gibi egzersiz yapın

PAD/PVD'niz varsa, ılık su ayaklarınızı kalbinizin altında ıslatır

Şişkinlik için bacaklarınızı kaldırın

Kan pıhtılaşması olasılığı ekarte edilmedikçe bacaklarınıza masaj yapmayın.

Bacaklarınızda zayıf dolaşım varsa, muhtemelen vücudunuz size söyleyecektir. Sebebini öğrenin, sağlıklı bir yaşam tarzı için proaktif olun ve doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
 

kan pıhtılasmasi bacaklarda kan pıhtılasmasi zayıf kan dolasimi