Bağımlı olduğunuzun 7 işareti: Nasıl kurtulacağınıza ilişkin ipuçları

TAKİP ET

Hiç kendinizi bir pick-me-up için alışveriş yaparken buldunuz mu? Bu perakende terapisi kısa vadede işe yarayabilir, ancak bir alışkanlığa dönüşürse bağımlılığa yol açabilir. Perakende terapinizin kompulsif alışverişe dönüştüğünün işaretlerini ve nasıl özgürleşeceğinizi öğrenin.

Hiç kendinizi bir pick-me-up için alışveriş yaparken buldunuz mu? Bu perakende terapisi kısa vadede işe yarayabilir, ancak bir alışkanlığa dönüşürse bağımlılığa yol açabilir. Perakende terapinizin kompulsif alışverişe dönüştüğünün işaretlerini ve nasıl özgürleşeceğinizi öğrenin.

Perakende tedavisi nedir?

Hepimiz 'perakende terapisi' terimini daha önce bir veya iki kez duymuşuzdur, çoğunlukla bir romantik komedide, ayrılık yaşayan birinin kendisini neşelendirmek için buna ihtiyacı olduğunu söylediğinde.

Bunu , o anda yüzleşmek istemediğimiz duygulardan kaçmak veya geçici olarak dikkatimizi dağıtmak için yapıyoruz . Elbette bu, genellikle tam tersini yaptığımız ve bu zor duygularla yüzleşmeye ve yönetmeye çalıştığımız profesyonel terapiye hiç benzemiyor.

Sizin için norm değilse, mutlaka sağlıksız da değildir. Hayattaki çoğu şey gibi bu da ölçülü olmakla ilgilidir. Ancak alışkanlık haline gelip aşırı alışverişe yol açıyorsa geri adım atma zamanı gelmiş olabilir.

Alışveriş bağımlısı olduğunuzun 7 işareti

Burada biraz perakende terapisi bir bağımlılığı tanımlamaz. Ancak alışveriş yapma dürtüsü bunaltıcı hale gelirse ve hayatınızın diğer alanlarını etkilemeye başlarsa, bu daha derin bir sorunun işareti olabilir. Alışveriş alışkanlıklarınız konusunda endişeleniyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:


Kompulsif alışveriş. Genellikle daha sonra gereksiz olduğunu anladığınız ürünler için kontrol edilemeyen bir alışveriş yapma dürtüsü.
Geçici coşku. Bir şeylere göz atarken ve satın alırken bir rahatlama, acele veya yüksek.
Suçluluk ve pişmanlık. Daha sonra utanç ve pişmanlık duyguları, hatta belki de satın alma işlemleriyle ilgili yalan söylemek.
Artan eğilimler. Aynı aceleyi elde etmek için giderek daha fazla satın alıyorum.
Finansal gerginlik. İmkanlarınızın ötesinde harcama yapmak, potansiyel olarak borç biriktirmek ve daha fazla satın alma gücü için yeni kartlar açmak.
Faaliyetleri veya sorumlulukları ihmal etmek. Alışveriş ilişkilerinizi, işinizi ve sağlığınızı etkiliyor.
Duygusal bağımlılık. Kendinizi daha iyi hissetmek için alışverişe güvenin.

Alışveriş sizi mutlu edecek mi?

Alışveriş size geçici bir mutluluk ve özgüven kazandırsa da, nadiren gerçek tatmine yol açar . Acıyı yönetmenin veya acıdan kaçmanın sağlıksız bir yolu olduğundan, bu özellikle bir bağımlılığa dönüştüğünde geçerlidir.

Bazıları için, harcama alışkanlıkları üzerinde kontrollerinin olmadığını veya borçlu olduklarını hissetmeleri endişe ve umutsuzluğa bile yol açabilir. Sonuçta finansal güvensizlik , insanların hayatındaki en büyük stres nedenlerinden biridir ve bu da kaygı ve depresyona katkıda bulunabilir.

Genel olarak sayısız çalışma ve meta-analiz, materyalist uğraşlara öncelik vermenin daha kötü refahla ilişkili olduğunu gösteriyor. Spesifik olarak, daha düşük canlılık ve kendini gerçekleştirme düzeyleri ve daha fazla depresyon, kaygı ve genel psikopatoloji.

Gerçek memnuniyet ve mutluluk genellikle ilişkiler, olumlu deneyimler, emniyet ve güvenlik duygusu ve kişisel gelişim gibi yaşamın daha basit, daha derin yönlerinde yatar.

Neden giderek daha fazlasını isteme eğilimindeyiz?

Kültürel şartlanmalarımız ve hayatta kalma içgüdülerimiz sayesinde çoğu zaman daha fazlasını arzularız . Güzel şeyler edinmek, en azından geçici olarak kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayabilir. Ayrıca, "büyük bir anlaşma" bulmak, özsaygınızın artmasını sağlayabilir ve bilgi duygunuzu fark etmenize yardımcı olabilir.

Ancak gerçek şu ki, kompulsif alışveriş çoğu zaman zihinsel sağlık sorunu, yalnızlık, düşük özgüven ve materyalist bir kültürde yetiştirilmek gibi faktörlerin ve zorlukların birleşiminin sonucudur . Alışveriş acıyı yönetmenin bir yolu olabilir. Bir kaçış, zevk ve benlik saygısında potansiyel bir artış sunar.

Alışveriş bağımlılığıyla başa çıkmanın ipuçları

Düşünce ve davranış şeklinizi değiştirmek, özellikle de takıntı veya kompulsiyonla ilgiliyse kolay değildir. Özgür kalmak çaba, iç gözlem ve en önemlisi destek gerektirir.

Kendinize karşı dürüst olun

Alışveriş alışkanlıklarınız konusunda endişeleniyorsanız oturup kendinizle yüzleşmenin zamanı gelmiş olabilir. Bir günlük ve kalem alın ve kendinize harcama alışkanlıklarınızın sizi nasıl etkilediğini ve nelerin yardımcı olabileceğini sorun.

Destekleyici bir topluluk bulun

Sosyal destekle gelişmeye hazırız, bu nedenle güvendiğiniz sevdiklerinize bunu anlatmak size çok ihtiyaç duyduğunuz rahatlık ve güvenlik hissini verebilir. Bunu nasıl karşılayacaklarından emin değilseniz, eğitimli profesyonellerin ve sizinle aynı şeyleri yaşayan kişilerin bulunduğu çok sayıda çevrimiçi veya yüz yüze destek grubu vardır.

Profesyonel yardımı deneyin

Stresi yönetmek için başa çıkma mekanizmalarınız üzerinde çalışmanız gerekiyorsa, kitaplarla veya çevrimiçi ücretsiz bilgilerle kendinizi bu konu hakkında eğiterek başlayın. Kişiselleştirilmiş destek için, daha sağlıklı stres giderici alışkanlıklar geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz araçları sağlayacak bir terapiste danışın . Araştırmalar ayrıca grup terapisi şeklindeki desteğin de faydalı olabileceğini gösteriyor.

Şefkat ve yeni başa çıkma araçlarına odaklanın

Ruh sağlığı, bedeninize ve duygularınıza nasıl önem verdiğinizle doğrudan bağlantılıdır. Kendinize her gün şefkatle bakmak için atabileceğiniz basit bir adımı düşünün . Buradan itibaren zor duyguları yeni bir şekilde nasıl yöneteceğinizi öğrenmeye odaklanmaya başlayabilirsiniz.

Bazı örnekler arasında günlük tutma, meditasyon yapma, kendine şefkat egzersizi ve dokunma , yürüyüşe çıkma, bir arkadaşla görüşme veya sağlıklı bir yemek yeme gibi duygusal düzenleme teknikleri yer alır.

Farkındalık pratiği yapın

Araştırmalar, farkındalık ve şükran duygularının düşük materyalizmle ilişkili olduğunu gösteriyor. Düşünme şeklinizi bir gecede değiştirmek kolay olmasa da, her gün şükran ve farkındalık egzersizleri yapmak, zihniyetinizi gerçekten memnun hissetmek için neye ihtiyacınız olduğu konusunda değiştirmenize yardımcı olabilir. Duygularınızı daha kolay fark etmenize ve yönetmenize yardımcı olabilir, istek ve dürtülerinizi azaltabilir .

Varlığa ve sınırlara odaklanarak alışveriş yapmayı da dikkatli bir şekilde düşünün . Bu, destek için bir arkadaşınızı yanınızda getirmek veya satın almayı planlamadığınız bir şeyi satın almadan önce bir gün beklemek gibi görünebilir.

Sonuçta perakende terapisi terimi bir şaka gibi görünse de daha ciddi bir şeye dönüşebilir. Alışverişe yönelmek ya da keyif veren ya da zor duygulardan kaçış sağlayan herhangi bir şey bağımlılığa yol açabilir.

Temel çıkarımlar:

Perakende terapisi zor duygulardan kurtulmak için alışverişe yöneliyor.

Alışveriş bir bağımlılığa ve ele alınması gereken daha derin sorunların bir işareti haline gelebilir.

Desteğe başvurmanın yanı sıra şefkatli ve dikkatli başa çıkma araçları da yardımcı olabilir.

Alışveriş ruh sağlığını nasıl etkiliyor?

Alışveriş geçici bir 'yüksek' ve özgüven artışı sağlayabilir . Ancak aşırı hale gelirse duygusal sıkıntıya, mali sorunlara ve potansiyel olarak bağımlılığa yol açabilir.

Perakende terapisi bağımlılık yapar mı?

Evet, acıyı dindiren uyarıcı her şey bağımlılık yaratabilir.

Perakende terapisi zihinsel bir bozukluk mudur?

Perakende terapisi kompulsif alışverişe ve bağımlılık yaratan davranışlara yol açıyorsa, bu, altta yatan zihinsel sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.