Bakan Koca, sıcak havaya karşı uyardı! Sağlık sorununa yol açıyor

TAKİP ET

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıları vatandaşları bunaltmaya devam ediyor. Sıcak havalardan dolayı zor anlar yaşayan vatandaşlar, özellikle serin gölgelerin olduğu alanlara akın ediyor.  Sıcak havaların bunalttığı vatandaşlar, zor anlar yaşarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bir uyarı geldi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıları vatandaşları bunaltmaya devam ediyor. Sıcak havalardan dolayı zor anlar yaşayan vatandaşlar, özellikle serin gölgelerin olduğu alanlara akın ediyor.  Sıcak havaların bunalttığı vatandaşlar, zor anlar yaşarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bir uyarı geldi.

Artan hava sıcaklıklarına karşı vatandaşları uyaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Uzun süre yoğun güneş ışığına maruz kalmak birçok sağlık sorununa yol açıyor.” İfadelerini kullandı.

Bakan Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Uzun süre yoğun güneş ışığına maruz kalmak birçok sağlık sorununa yol açıyor. Olumsuz, zararlı etkilerden korunmalıyız. Her şey gibi güneşte kalmak da kararında olmalı. Zamanı doğru olmalı.”

Güneşin zararı nedir?

Nemli ve sıcak havalarda güneşte uzun süre kalındığında kişide halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, çalışma isteğinde azalma, kas krampları ve bayılma görülebilir. Ayrıca güneşin şiddetli ısı etkisine bağlı olarak güneş çarpması, ani şuur kaybı, felç, kalp krizi ve ölüm gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir.

Güneş ışığının zararlı etkileri

Güneşin cildin erken yaşlanması ve deri kanserlerindeki en önemli etken olduğu konusu tartışılmaz. Genel olarak, güneşten yayılan ultraviole ışınlarına  maruz kalmak (UVA veya UVB)erken deri yaşlanması belirtilerinin % 90 nından sorumludur ve bu etkilerin çoğu  20 yaşında başlar. Az miktarda dahi  UV ışını deri kırışıklıklarının oluşumunu tetikler.

Uzun dönem tekrarlayan ve biriken güneş ışığı dozu deri yaşlanmasının istenmeyen etkilerinin oluşmasında bazal hücreli kanser ve squamoz hücreli kanserin gelişmesinde büyük oranda sorumlu gibi görünmektedir. En tehlikeli cilt kanseri olan melanoma ise yaşamın erken dönemlerindeki yoğun güneş ışığı alımına bağlanabilir.

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için neler yapılmalı?

Mümkün olduğunca gölgede durulmalıdır. Fakat ağaçlar, şemsiye ya da güneşliklerin altında durmak güneşten tam koruma sağlamaz.

Güneş gözlüğü takılmalıdır. Ultraviyole A ve B’den %99 koruma sağlayan güneş gözlüğü büyük ölçüde güneşten kaynaklanan göz hasarını azaltacaktır.

Sıkı dokunmuş, bol ve uzun kollu giysiler elbiseler tercih edilmelidir.

Göz, kulak, yüz, sırt ve boynun güneşten korunabilmesi için geniş kenarlı şapka takılmalıdır.

Yüz ve eller gibi güneşe fazla maruz kalan vücut bölgelerine koruma faktörü 30 ve üzeri olan güneş kremi uygulanmalı, güneş kremi kullanılsa bile uzun süre güneşte kalınmamalıdır.

Geniş spektrumlu güneş kremi iki saatte bir, yüzdükten sonra ya da dışarıda bedensel etkinlik yapmadan önce uygulanmalıdır.

UV ışınlarının en güçlü olduğu saatler 10:00-16:00’dır. Bu zaman aralığında mümkünse güneşe çıkılmamalı, çıkılacaksa gölgede durulmalıdır. 

UV değerleri, UV indeksi gibi kriterler kullanılarak izlenmelidir. UV indeksine göre korunmak, güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmayı önleyebilir.
 

sağlık bakan fahrettin koca sıcak hava