Bakan Kurum'dan kira ve eşya yardımları ile ilgili açıklama!

TAKİP ET

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeni yerleşim yerleri için güvenli bölgeler tespit etmek amacıyla Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman'ın ardından bugün de Malatya'da havadan ve karadan incelemelerde bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeni yerleşim yerleri için güvenli bölgeler tespit etmek amacıyla Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman’ın ardından bugün de Malatya’da havadan ve karadan incelemelerde bulundu. 

Malatya merkezde koordinasyon toplantısına katılan Bakan Kurum, ardından Battalgazi, Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçelerindeki durumu helikopterle havadan denetledi. 

Afetin ilk anından beri Gaziantep’te bulunduklarını ifade eden Bakan Kurum, koordinesini yürüttüğü Gaziantep’teki arama-kurtarma çalışmalarının bitmesinin ardından depremden etkilenen 10 ili, hasar tespit çalışmalarını takip etmek ve yeni yerleşim yerleriyle ilgili istişarede bulunmak için ziyaret edeceğini belirtti.

“Yeni yerleşim alanlarına ilişkin tespitlerimizi yaptık”

Bakan Kurum ziyaret ettiği Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman’da ilgili birimlerle yeni yerleşim yerleri için istişare edip jeolojik etütleri başlattıklarını ifade ederek, “Hatay'ımızda detaylı bir şekilde, sivil toplum örgütlerimizle, belediye başkanlarımızla, milletvekillerimizle, sanayicilerimizle yeni yerleşim alanlarımızla ilgili istişare yaptık ve alanlara ilişkin ayrıntılı jeolojik etütleri başlattık. Ardından Kahramanmaraş'ımıza gittik. Merkez ve Elbistan'da yeni yapılacak alanlara ilişkin çalışmaları, hasar tespitlerin sürecini takip etmek üzere ziyarette bulunduk. Ardından Adıyaman'da merkezde, Kahta ve Gölbaşı ilçemizde incelemelerde bulunduk. ifadelerini kullandı.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezleri depremlerin ardından hasar gören Malatya’da yaptığı açıklamada, “Devletimiz tüm imkânlarıyla birlikte Malatya'dadır, Gaziantep'tedir, Adıyaman'dadır, Hatay'dadır, depremin hissedildiği 11 ilimizdedir. İnşallah aynı anlayışla 7 gün, 24 saat esasıyla çalışacağız. Vatandaşımızı açta açıkta bırakmadan, onlara söz verdiğimiz konutları en kısa zamanda yerleştireceğiz… Şu ana kadar havadan, karadan ve şehirlerimizin dijital ikizleri üzerinden yapılan çalışmalara göre tüm illerimizde 577 bin 689 bina incelendi. Yani bu 2 milyon 665 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Bunlardan 56 bin 80 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık… TOKİ'yle bugüne kadar 1 milyon 180 bin konut ürettik. 81 şehrimizde de konutlarımızın hepsi sapasağlam ayaktadır… Arama-kurtarma faaliyetleri biten binaların yıkıklarını, enkazlarını da şehrin çeperinde belirlediğimiz alanlara taşıyoruz. Burada da çevreye zarar vermeyecek anlayışla tedbirlerimizi alarak, yerinde tüm malzemelerin dönüşümünü, kuracağımız konkasörlerle birlikte de çıkacak malzemeleri alt yapıda kullanmak üzere belediyelerimize tahsisleri gerçekleştireceğiz.” dedi.

Depremzede vatandaşlara ödenecek taşınma, kira ve eşya yardımları

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremzede vatandaşlara ödenecek taşınma, kira ve eşya yardımları ile ilgili de şu ifadelere yer verdi;

“Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladırlar; evlerimizi inşa edene kadar da vatandaşlarımıza taşınma yardımı, eşya yardımı, kira yardımı olmak üzere yeni evleri yapılana kadar verilecektir. Kira yardımı alacak vatandaşlarımız kira yardımı, konteynerde kalmak isteyen vatandaşlarımız da geçici barınma alanlarında konteyner kentlerde barınacaktır. Konteyner kentlerde de vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarının giderilmesine ilişkin alt yapı çalışmaları yapılmaktadır. Biz afetin ilk anında nasıl burada bir-beraber olduysak, vatandaşımızla el ele, gönül gönüle çalıştıysak, yeni konutlarımızı teslim edene kadar devletimizin tüm imkânlarıyla birlikte maddi-manevi vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. İşte dün tüm Türkiye burada yavrularımızın kumbaralarından çıkan birikimlerini nasıl bağışladığını, emekli amcamızın, emekli teyzemizin maaşını nasıl verdiğini, belki bir evi olan vatandaşımızın bu afet bölgesine o evini nasıl bağışladığını hep birlikte gördük, izledik. Hepimiz duygulandık. Biz necip bir milletiz, güçlü bir milletiz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu iradeyi ortaya koymak suretiyle nasıl 20 yılda koyduysak, her depremde, afette koyduysak, bu depremde de koyacağız ve vatandaşlarımıza konutlarımızı, evlerimizi sağlam, güvenli bir şekilde teslim edeceğiz.”
 

bakan murat kurum kira depremzede yardım deprem