Bakanlıktan ceylanlar kesiliyor iddiasına ilginç cevap

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Türkiye'nin en büyük tarım işletmesi olan TİGEM'de Urfa Ceylanlarının kesilmesini gündeme alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'a Tarım ve Orman Bakanlığından cevap geldi.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi olan TİGEM’de Urfa Ceylanlarının kesilmesini gündeme alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a Tarım ve Orman Bakanlığından cevap geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığının Tanal’a verdiği yazılı olarak verilen cevapta ifadelere yer verildi:

“Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ceylanpınar İşletmesinde 845 baş ceylan bulunmaktadır. Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 2002-2021 yılları arasında her yıl ortalama 200 baş ceylan doğumu olmuştur. Ceylanlarda, doğum esnasında ve doğumun ilk haftasında ölümler yaşanmaktadır.

Özellikle ceylanların çiftleşme döneminde kendi aralarındaki kavgalarından dolayı yaralanmalar görülmekte, bu yaralanma durumuna bağlı olarak mecburi kesimler gerçekleşebilmektedir. Yıllara göre değişmekle beraber her yıl ortalama 20 baş ceylan mecburi kesimi olmakta, doğum, ölüm ve mecburi kesimler işletme veterinerleri kontrolünde yapılmaktadır.

Şanlıurfa'da koruma altındaki 62 ceylanın kesildiği ortaya çıktı

Söz konusu ceylanlar, Ceylanpınar işletmesinde yaklaşık bin dekar ağaçlık doğal arazide muhafaza edilmekte ve ceylanların doğal yaşam alanlarına insan girişine izin verilmemektedir. Ayrıca, Asya Ceylanının çok ürkek bir yapıya sahip olması sebebiyle insanlar tarafından yakalanması teknik olarak da mümkün değildir.”

Bakanlığın verdiği cevabı değerlendiren vekil Tanal ise şu ifadeleri kullandı:

 “TİGEM Ceylanpınar İşletmesi'nde koruma altındaki ceylanların kesilip, etlerinin üst düzey isimlere ikram edildiği iddiasını içeren soru önergemize Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den cevap geldi. ‘Çiftleşme’ sürecinde yara alan ceylanlar 'mecburi' kesime tabi tutuluyormuş!”