Barutçu Hanı'nın kapatıldığı TBMM'e gündeminde 

TAKİP ET

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Barutçu Hanı'nın kapatıldığına ve kapısının kilitlendiği 'ne dair Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a soru önergesi verdi.

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Barutçu Hanı'nın kapatıldığına ve kapısının kilitlendiği ’ne dair Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi.

Şanlıurfa Milletvekili Öcalan, “Vekili olduğum Şanlıurfa ilinde yer alan Barutçu Hanı, Türkiye'de İstanbul, Bursa ve Şanlıurfa illerinde sadece 4 adet bulunan çok katlı, tarihi bir handır. 17. yüzyılda tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilmiş, dönemin önemli ticaret merkezlerinden olan Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından kullanılmıştır.   56 yıldır küçük işletmelerin ve esnafların bulunduğu han 2017’de bakanlığınız tarafından turizme kazandırmak amacıyla milyonlarca liralık ödeneklerle restore edildiği ancak kira ödemelerinin aksaması ve depremde hasar aldığı gerekçe gösterilerek Barutçu Hanı'nın kapatıldığına ve kapısının kilitlendiği ’ne dair iddialar basına yansımıştır” dedi. 

Öcalan’ın Bakana sunduğu soru önergesinde şu şekilde:

 “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ömer ÖCALAN Şanlıurfa Milletvekili

Yaşadığımız coğrafyanın ve kadim halklarımızın kültürlerine ait tarihi yapı ve yerleşimlerini, tarihi sürekliliği sağlayarak gelecek nesillere aktarmak sosyal ve kültürel kimliği korumak önemlidir. Tarihi binaların sürdürülebilirliği, fiziki varlığını korumak dışında güncel hayata katılmasını ve ihtiyaçlara cevap verebilmesi ile sağlanır.  Günlük yaşamın içinde aktif olarak kullanılan tarihi binalar, tarihi ve kültürel mirasın yaşatılmasında daha fazla etkili olurken, kullanıcı tarafından bakımı yapıldığı için geleceğe daha az yıpranarak aktarılabilir.

1970 sonrası artan Liberal ekonomi politikaları ile zincir mağazaların/yetkili bayilerin yaygınlaşması, teknolojik gelişmeler, vergiler, müşterilerin değişen tüketim alışkanlıkları ve beklentileri nedeniyle ayakta kalmaya çalışan küçük esnaflar için de bu tarihi hanlar geçim kaynağıdır.

Vekili olduğum Şanlıurfa ilinde yer alan Barutçu Hanı, Türkiye'de İstanbul, Bursa ve Şanlıurfa illerinde sadece 4 adet bulunan çok katlı, tarihi bir handır. 17. yüzyılda tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilmiş, dönemin önemli ticaret merkezlerinden olan Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından kullanılmıştır. Alt katı kısmen, üst katı ise tamamen revaklarla çevrili, kesme taş ve ahşaplarla inşa edilmiş, giriş kısmında ticarethane olarak kullanılan geniş dükkanlar bulunmaktadır. Üst katlarda ise odalar yer almaktadır.

56 yıldır küçük işletmelerin ve esnafların bulunduğu han 2017’de bakanlığınız tarafından turizme kazandırmak amacıyla milyonlarca liralık ödeneklerle restore edildiği ancak kira ödemelerinin aksaması ve depremde hasar aldığı gerekçe gösterilerek Barutçu Hanı'nın kapatıldığına ve kapısının kilitlendiği ’ne dair iddialar basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

1-Tarihi Barutçu Hanı hangi gerekçelerle kapanmıştır? Ne kadar süre kapalı kalması planlanmaktadır?
2-Tarihi Barutçu Hanı’nın yeniden topluma kazandırılması için bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?
3-Tarihi Barutçu Hanı’nın kapatılmasının kira ödemelerinin gecikmesinden kaynaklandığı iddiaları doğru mudur? 
4-Barutçu Hanı 6 Şubat depreminde hasar almış mıdır? Barutçu Hanı,2017 de biten restorasyon sırasında deprem riski açısından denetlenmiş midir?
5-Barutçu Hanı’ndaki dükkanlardan geçimini sağlayan küçük esnafın mağduriyetini gidermek için bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılmış mıdır?
6-Barutçu Hanı’nın kapatılması,Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında 5366 sayılı yasaya uygun mudur?”
    
 

şanlıurfa barutçu hanı TBMM hedep