Başkan Ahmet Eyyüpoğlu: Anız yakmayın!

TAKİP ET

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, devam eden hasat sezonu sonrası anız yakılmaması yönünde çiftçileri uyardı.

Türkiye’nin hububat ve bakliyat tarımında lokomotif gücü olan Şanlıurfa’da hasat sezonu aralıksız bir şekilde devam ediyor. Hasadın bittiği arazilerde önümüzdeki sezonu hazırlanacak ya da mısır ekimi yapılacak arazilerin hazırlanması çalışmaları da başladı.

Bu çalışmaların daha hızlı ilerlemesi için anızları yakan çiftçilere uyarılar da gelmeye başladı.

Çiftçiler dikkat! Anız yakmanın zararları


Toprağa ve canlılara büyük zarar veren anızlar yakma işlemi hakkında Şanlıurfa Ziraat Odasından bir açıklama geldi. Oda Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, çiftçileri anız yakmaması konusunda uyardı. Anız yakmanın toprağa verdiği zararların büyük  olduğunu söyleyen Eyyüpoğlu, “Lütfen anız yakmayın!” dedi.

Anız yakmanın zararları

1-Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinden, toprak verimliliği azalır, canlılarının beslenme ortamı yok edilir. 
2-Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir.
3-Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.
4-Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.

Ali Rıza Öztürkmen: Anız yakmayın!

Para cezası bulunuyor

2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında, anız yakanlara idari para cezası verilmektedir. Ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise bu ceza beş kat arttırılmaktadır.

Anız yakmak yerine neler yapılabilir

Anız yangınlarına engel olmak amacıyla; biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir.

Ziraat odasından dondan etkilenen bahçelere ilişkin açıklama


Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenir. Toprak işlemesiz tarım yapılarak tohum doğrudan anıza ekilebilir. 

Urfa Ziraat Odaları DSİ'ye çıkarma yaptı