Bilim insanları kök hücre kliniklerinde sıkı düzenlemeler istiyor

TAKİP ET

Araştırmacılar, bu işletmelerin tüketicilere kanıtlanmamış ve düzenlenmemiş kök hücre kaynaklı tedaviler sunduğunu söylüyor.

SAĞLIK - Araştırmacılar, bu işletmelerin tüketicilere kanıtlanmamış ve düzenlenmemiş kök hücre kaynaklı tedaviler sunduğunu söylüyor. Kök hücreler, kalp, beyin ve kas hücreleri dahil olmak üzere hemen hemen her tür hücreye dönüşebilir. Ayrıca işleyen dokuyu yeniden oluşturabilirler.

Son 20 yılda kök hücre tedavisi medyanın ilgisini çekti ve çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmenin yeni yollarını arayan insanların ilgisini çekti. Bununla birlikte, FDA onaylı tek kök hücre bazlı ürünler, vücudun kan üretimini bozan koşullara sahip kişilerde kullanılan kan yapıcı kök hücrelerdir.

Ancak bu, tüketicilere kök hücre tedavileri pazarlayan özel kliniklerdeki artışı durdurmadı. Örneğin, 2021'de yapılan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2.754 kök hücre tedavi kliniği işleten 1.480 işletmeyi belirledi.

Sonuç olarak FDA, halkı bu tedavilerin onaylanmadığı ve potansiyel olarak tehlikeli olduğu konusunda uyaran tüketici uyarıları yayınladı. Örneğin ajans, bu kök hücre ürünleri ve tedavilerinden tümör oluşumu, körlük ve bakteriyel enfeksiyonlara ilişkin raporlar aldı.

Şimdi, Reading Üniversitesi'nden ve Malezya Sains Üniversitesi'nden bilim adamları, kök hücre tedavileri ve terapilerinin daha sıkı düzenlenmesi için çağrıda bulunuyor ve düzenleyicilerden bunları sunan işletmeleri sıkılaştırmasını istiyor.

Bilim adamının vardığı sonuç, yakın zamanda Stem Cell Research & Therapy'de yayınlanan kök hücre tedavisi kliniklerine yönelik araştırmalarından elde edilen kanıtlara dayanmaktadır.

Ekip, Temmuz ve Kasım 2022 arasında internette arama yaptı ve kök hücre sekretomuna dayalı müdahaleleri doğrudan tüketicilere pazarlayan ve çoğu ABD'de bulunan 114 işletme ve özel klinik belirledi.

Kliniklerin kullandığı kök hücreler kan, kemik veya yağ dokusu gibi çeşitli kaynaklardan geliyordu. Ancak çoğu işletme, kök hücreleri nereden elde ettiklerini açıklamadı. Sunulan terapiler ve müdahaleler yaşlanma karşıtı, saç dökülmesi veya cilt bakımı içindi. Yine de bazıları otizm, Parkinson hastalığı, COVID-19 ve Alzheimer hastalığı için hizmetler sunuyordu.

Yalnızca 38 klinik web sitelerinde fiyatları açıklasa da, hizmetlerin maliyeti 99 ila 20.000 ABD Doları arasında değişiyordu. Ek olarak, birçok işletme müdahalelerini ve tedavilerini pazarlarken zayıf kanıtlar kullandı.

ClinicalTrials.gov veri tabanında şu anda 433 klinik araştırma kayıtlı olmasına rağmen, yalnızca birkaçı tamamlandı. Ayrıca, kök hücre üretimi için standartlaştırılmış protokoller yoktur, bu da tüketicilere tutarsız partilerin teslim edilmesine neden olabilir.

Ek olarak, kök hücrelerin tam eylemlerinin tam olarak anlaşılmaması, güvenlik ve etkinliğin belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, çalışma yazarları, "sekretom bazlı müdahaleleri pazarlayan tüm doğrudan tüketiciye yönelik işletmeler kanıtlanmamış tedaviler sunuyor" diyor.

Yazarlar, "Halkı sağlık ve ekonomik risklerden korumak ve bilimsel alanın güvenilirliğine zarar gelmesini önlemek için, yerel olarak uygulanan sıkı bir düzenleyici çerçeveye dönüşecek yeni politikalara ihtiyaç var" diye yazdı.

Ayrıca, kamuoyunu kanıtlanmamış tedavilerle ilişkili riskler konusunda eğitmenin, farkındalığı artırmak ve yanlış bilgilendirmeyi azaltmak için çok önemli olduğunu belirtiyorlar.

Yazarlar, "Bu, kamuoyu tartışmalarını, düzenleyici kurumlardan daha fazla hasta bilgisi ve halkı kanıtlanmamış sekretom bazlı tedavilerin riskleri konusunda uyaran kampanyaları içermelidir."