Binaların depremde çabuk yıkılmasının sebebi açıklandı

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremden en çok etkilenen il olan Adıyaman'da yaşanan yıkımın neden çok büyük olduğu yönündeki araştırmalardan biri sonuçlandı.

ADIYAMAN- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü öğretim üyesi ve inşaat mühendisi Dr. Ahmet Bal'ın da aralarında olduğu mimar, inşaat ve jeoloji mühendislerinden oluşan 10 kişilik heyet, inceleme yapmak için Adıyaman'a gitti. 

Söz konusu heyet, çöken binalardan numuneler alıp inceledikten sonra hazırladıkları raporu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na gönderdi.

Heyetten Ahmet Bal'ın yaptığı açıklamada binaların çabuk yıkılmasında etkili olan en büyük kusurlardan birinin kullanılan kumdaki taşların büyüklüğü olarak belirtildi.

Ahmet Bal tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Binaları yıkan sebep bizim agre dediğimiz beton içerisindeki taşlar. Bunların belli boyutta olması lazım. Donatı aralığını yani 2 santimetreyi geçmemesi lazım. Bizim gördüğümüz 7-8, 10 santim çapında elenmeden kullanılmış agregalar vardı. Bu agrelar betonarmenin en temel ilkesi, betonla çeliğin bir aderansıdır. Taş büyük olunca aderans sağlanmıyor ve maalesef beton vazifesini gerçekleştirmiyor. Bunun önemli bir sebebi de yapıların aniden göçmesine yol açıyor. Yani kolon boyutunda vesaire bir eksiklik olsa belki farklı bir göçme mekanizması olur ama burada elenmeden kullanılan, bilinçli kullanılmayan büyük taşlar demirle betonun arasındaki aderansa engellediğinden yapıların ani bir şekilde göçmesine yol açmıştır"

 

Adıyaman Deprem Tekirdağ üniversitesi