CDC, doktorları bakteriyel menenjitte artış konusunda uyarıyor

TAKİP ET

Sağlık yetkilileri, Amerika Birleşik Devletleri'nde belirli bir bakteri türüne atfedilebilecek ciddi ve potansiyel olarak ölümcül meningokok hastalığı vakalarının arttığını söylüyor.

Sağlık yetkilileri, Amerika Birleşik Devletleri'nde belirli bir bakteri türüne atfedilebilecek ciddi ve potansiyel olarak ölümcül meningokok hastalığı vakalarının arttığını söylüyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bildirilen vakalardaki artış nedeniyle doktorları belirli bir bakteriyel menenjit türüne karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

CDC Sağlık Uyarı Ağı tarafından yayınlanan 28 Mart Sağlık Tavsiyesi'ne göre , 2023 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Neisseria meningitidis serogrup Y bakterisine atfedilebilen 422 menenjit vakası rapor edildi.

Ancak en son CDC sürveyans verileri, 1 Ocak - 25 Mart 2024 tarihleri arasında 143 serogrup Y ile ilişkili menenjit vakasının rapor edildiğini gösteriyor; bu sayı, geçen yılın aynı döneminde bildirilenden 62 daha fazla.

Serogrup Y, ABD'de dolaşan dört suştan (serogrup B, C, W ve Y) biridir.

Tipik olarak çocukların ve üniversite öğrencilerinin bakteriyel menenjit geçirme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte CDC, bildirilen serogrup Y vakalarının %65'inin 30 ila 60 yaşları arasındaki kişilerde, %63'ünün Siyah bireylerde ve %15'inin HIV'li kişilerde meydana geldiğini söylüyor.

Ayrıca kurum, doktorları bu meningokok suşunun semptomlarının diğer suşlardan farklı olduğu konusunda uyardı. Tipik olarak bakteriyel menenjitin semptomları arasında baş ağrısı, ateş, ense sertliği, mide bulantısı ve parlak ışıklardan hoşlanmama yer alır. 

Ancak sağlık yetkilileri, serogrup Y enfeksiyonuna yakalanan kişilerin yüzde 64'ünün ateş, titreme, kusma, hızlı nefes alma ve sonunda koyu mor döküntü gibi kan enfeksiyonu belirtileri gösterdiğini söylüyor.

Semptomlar belirsiz olsa da hızla kötüleşir ve saatler içinde ölüme yol açabilir. Bu nedenle menenjitli bireylere hızlı tanı konulmalı ve antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

CDC'ye göre, bilinen sonuçları olan rapor edilen vakaların %18'i öldü; bu ölüm oranı, 2017'den 2021'e kadar serogrup Y vakaları için bildirilen %11'lik tarihsel vaka-ölüm oranından daha yüksek.

Menenjit nedir?

Menenjit, beyin ve omurilik iltihabına neden olan bakteriyel veya viral bir hastalıktır. Bulaşıcıdır ve soğuk algınlığına benzer şekilde solunum salgıları yoluyla bulaşır.

Hem bakteriyel hem de viral menenjit, ateş, baş ağrısı, ense sertliği, ışığa duyarlılık, uyuşukluk ve kafa karışıklığı gibi benzer semptomlara neden olabilirken, bakteriyel menenjitli bir kişide döküntü, mide bulantısı, kusma veya ağrı gibi daha ciddi semptomlar görülebilir. boğaz.

Viral menenjitli kişilerin genellikle tedaviye ihtiyacı yoktur ve 3 ila 10 gün içinde iyileşir. Ancak bakteriyel menenjit daha şiddetlidir ve antibiyotiklerle acil tedavi gerektirir.

ABD'de her yıl yaklaşık 100.000 kişiden biri bakteriyel menenjite yakalanıyor ve bunların çoğu çocuk, üniversite öğrencisi veya yaşlı yetişkinlerden oluşuyor. Vakalar genellikle kış aylarında veya ilkbaharın başlarında zirve yapar.

ABD'de serogrup Y de dahil olmak üzere bakteriyel menenjite karşı koruma sağlayan bir aşı mevcuttur. CDC, 11 ila 12 yaş arasındaki tüm çocuklara bir doz MenACWY aşısı ve 16 yaşında tekrar aşı yapılmasını önermektedir.