Ciğer kebabı hangi şehre ait?

TAKİP ET

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, 2020 yılında başvurduğu ciğer kebabı için tescil belgesini aldı. Odanın bu girişimi Şanlıurfa'da tartışmalara neden oldu. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2018 yılında aldığı tescil belgesinden habersiz olanlar, 'ciğer kebabı elden gitti' şeklinde yorumlar yaptı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, sosyal medyadaki tartışmalara son noktayı koydu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ((DTSO) Başkanlığı’nın ciğer kebabı için 2020 yılında Türk Patent Kurumu’na yaptığı tescil başvurusu sonuçlandı. Odanın başvurusu sonucu ‘Diyarbakır ciğeri’ ve ‘Diyarbakır perdeli ciğeri’, Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

Tescilin ardından sosyal medyada ortalık karıştı. Her yıl tonlarca ciğerin tüketildiği Şanlıurfa’da yaşayanlar, “ciğer kebabı elden gitti” şeklinde yorumlar yapmaya başladı. Tartışmalara son noktayı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı İbrahim Halil Peltek son noktayı koydu. 

“Biz 2018 yılında Şanlıurfa olarak ciğer kebabının tescilini almıştık zaten” diyen Peltek, şöyle konuştu: Sosyal medyada dolanan coğrafi işaretlerle ilgili ciğer kebabının tescil olarak Diyarbakır’ın aldığı söylenmekte. Biz bunu 2018 yılında ŞUTSO olarak ciğerin tescilini almıştık zaten. Bilindiği üzere coğrafi işaretlerde Türkiye’nin lideri konumundaydık. Ticaret ve sanayi odası olarak 27 ürünümüzün tescilini yapmıştık.”

Sadece ticaret odasının çalışması yetmez

Ancak daha önce yaptıkları bilgilendirmede bu durumun bu şekilde devam etmeyebileceğini ve bu liderlik sıfatının Şanlıurfa’nın elinden gidebileceğini söylediklerini ifade eden Peltek, şöyle devam etti: “Sadece ticaret odasının tescili ve çalışmasıyla bu bundan sonra devam etmeyebilir. Çünkü farklı illerde bütün kurumlar, kuruluşlar herkes yapabiliyor. Örneğin farklı illerde ticaret odasının yanı sıra büyükşehir belediyesi, tarım müdürlüğü, sağlık müdürlüğü ve ilçe belediyeleri, bütün STK’lar ayrı ayrı tescil için müracaat ediyor. Hal böyle olunca sadece Şanlıurfa’da ticaret odasının uğraşıyla bu yeterli kalmayabiliyor.”

Herkes tuzunu biberini değiştirerek tescil alabiliyor

Tescil konusunda değişen yasa ile birlikte son yıllarda herkesin her yerde tuzunu ya da biberini değiştirerek tescil alabildiğini vurgulayan Peltek, şunları söyledi: “Çiğ köfteyi de bildiğiniz gibi 1984 yılında almıştık biz. Fakat daha sonra Adıyaman etsiz çiğ köfte olarak almış oldu. Çünkü 2017’de çıkan yasa gereği artık her coğrafyada yetişen, her coğrafyanın kültürü ile paralel olarak farklı ürünlerimizin tescilini yapabiliyor. 1984 yılında yine Şanlıurfa fıstığımız Gaziantep tarafından (tescil) yapılmış olmasına rağmen biz bunu çalışmalarımızla artık önümüzdeki ay Urfa fıstığının patentini almış olacağız. Onun için bütün kurum ve kuruluşlar bu konuda büyükşehirimiz organizasyonunda hep birlikte el atmamız lazım. Biz, ciğer kebabımızın tescilini yapmışız. Bunu bilmeyen arkadaşlarımıza ve hemşerilerimize duyurmak istedim.”