Cinsel ilişki sonrası baş ağrısı nedir ve migren ile aynı şey midir?

TAKİP ET

Seks sırasında hiç ani, şiddetli bir baş ağrınız oldu mu? Seks sonrası baş ağrıları nadir fakat tedavi edilebilir bir baş ağrısı bozukluğudur. Genellikle migrenle karıştırılan nöroloğunuz, baş ağrısı bozukluğunuza yönelik bir tedavi planı geliştirebilir. Herhangi bir ani, şiddetli baş ağrısı için hemen bir doktora görünmelisiniz.

Seks sırasında hiç ani, şiddetli bir baş ağrınız oldu mu? Seks sonrası baş ağrıları nadir fakat tedavi edilebilir bir baş ağrısı bozukluğudur. Genellikle migrenle karıştırılan nöroloğunuz, baş ağrısı bozukluğunuza yönelik bir tedavi planı geliştirebilir. Herhangi bir ani, şiddetli baş ağrısı için hemen bir doktora görünmelisiniz.

Önemli çıkarımlar:

Seks sonrası baş ağrıları nadirdir. Nüfusun yaklaşık% 1'i seks sonrası baş ağrısı yaşadı.

Yorgunluk, mide bulantısı ve gürültüye veya ışığa karşı hassasiyetle birlikte baş ağrınız varsa, migren geçiriyor olabilirsiniz.

Ani baş ağrıları için doktorunuza görünün.

Seks sonrası baş ağrıları zararsızdır, ancak şiddetli baş ağrısına neden olan diğer durumlar zararsızdır. Acil tıbbi yardım, diğer koşulları ekarte edebilir.

Seks sonrası baş ağrıları nelerdir?

Hiç seks sonrası baş ağrınız oldu mu? Bunun tıbbi adı cinsel aktivite ile birincil baş ağrısıdır, ancak aynı zamanda post-coital baş ağrısı olarak da bilinir. Birincil baş ağrısı, baş ağrınıza neden olan altta yatan bir durum olmadığı anlamına gelir. Koital sefalji veya iyi huylu orgazmik sefalji olarak da adlandırıldığını duyabilirsiniz.

Bu baş ağrıları nadirdir. Nüfusun yaklaşık% 1'i seks sonrası baş ağrısı yaşadı. Seks sonrası baş ağrıları sadece cinsel aktivite sırasında veya sonrasında ortaya çıkar.

Uzmanı uyardı! Kanserden korkma geç kalmaktan kork

Araştırmacılar, seks sonrası baş ağrılarına neyin neden olduğundan tam olarak emin değiller. Kardiyovasküler sisteminizle bir bağlantı olabilir. Bu vücut sistemi kan damarlarınızı, atardamarlarınızı ve kalbinizi kapsar.

Trigeminal siniriniz de bir rol oynayabilir. Trigeminal, şakaklarınız boyunca uzanır ve gözlerinize, alnınıza ve çenenize doğru uzanır. Başınızın her iki tarafı için bir tane var. Tahriş olduğunda baş ağrısına ve yüz rahatsızlığına neden olabilir.

Kimler seks sonrası baş ağrısı çekebilir?

Seks sonrası baş ağrılarının ortaya çıkma eğiliminde olduğu iki yaş aralığı vardır. 20-24 ya da 35-44 yaşları arasındaysanız, cinsel ilişki sırasında baş ağrıları yaşamaya başlayabilirsiniz. Yaşlandıkça daha yaygın hale gelir. Erkeklerin, kadınlara göre seks sonrası baş ağrısı yaşama olasılığı kabaca iki kat daha fazladır.

Uzmanından meme kanseri uyarısı!

Hareketsizseniz ve fiziksel olarak zayıfsanız, daha fazla risk altında olabilirsiniz. Yüksek tansiyonu olan kişilerin de seks sonrası baş ağrısı yaşama olasılığı daha yüksektir. Fazla kilolu olmak bir başka önemli risk faktörüdür.

Hipnik baş ağrıları, egzersiz baş ağrıları ve migren de bu popülasyonda daha yaygındır. Egzersiz baş ağrıları, fiziksel aktivitenin başlangıcında ortaya çıkar. Hipnik baş ağrıları, yalnızca geceleri siz uyurken ortaya çıkan nadir bir baş ağrısı bozukluğudur.

Bu tür baş ağrısı bozukluğunun genetik bir bileşeni var gibi görünüyor. Ailenizde cinsiyete bağlı baş ağrıları varsa, daha fazla risk altında olabilirsiniz. Araştırmacıların bu teoriyi doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyacı var.

Seks sonrası baş ağrılarına neden olabilecek bazı ilaçlar şunları içerir:

Ginkgo biloba glikozitleri

amiodaron

Esrar

Cinsel ilişki sonrası baş ağrıları karmaşıktır. Kesin nedeni saptamak mümkün olmayabilir.

Seks sonrası baş ağrısı türleri

İki tür seks sonrası baş ağrısı vardır:

Orgazm öncesi baş ağrısı

orgazm baş ağrısı

Orgazm öncesi baş ağrısı cinsel aktivitenin başlangıcında başlar. Başınızın arkasında yer alan donuk bir ağrı olarak başlayabilir. Ağrı cinsel uyarılma ile artacaktır.

Orgazm anında orgazmik bir baş ağrısı olur. Bunu hemen öncesinde, sırasında veya hemen sonrasında fark edebilirsiniz. Bu ani baş ağrısı, orgazm öncesi baş ağrılarından daha şiddetlidir. Patlayıcı, ani bir baş ağrısı olarak başlar. Baş ağrısı, ilk sunumdan sonra şiddetli ve zonklayıcı olmaya devam edecektir.

Şeker hastalığı olmayan bireyler CGM sensörlerinden faydalanabilir mi?

Orgazm baş ağrıları, orgazm öncesi baş ağrılarından daha kısadır. 20 dakikalık şiddetli ağrıdan sonra kendiliğinden geçebilirler.

Seks sonrası baş ağrılarının belirtileri

Seks sonrası baş ağrınız olduğunda, büyük olasılıkla başınızın her iki tarafında da ağrı hissedeceksiniz. Başınızın arkası, ağrının toplanabileceği başka bir alandır. Ağrı donuk bir baskı gibi hissedilebilir veya daha yoğun olan ani, zonklayan bir baş ağrısı yaşayabilirsiniz.

Cinsel aktiviteden 24 saat sonrasına kadar şiddetli ağrı yaşayabilirsiniz. 72 saate kadar sürebilir, ancak 24 saatten sonra ağrı daha hafif hale gelir. Bu tür baş ağrısı durumuyla ilişkili başka semptomlar yoktur.

Seks sonrası baş ağrısına karşı migren

Seks sonrası baş ağrısı, cinsel aktivitenin neden olduğu migrenden farklıdır. Migren karmaşık bir nörolojik hastalıktır. Baş ağrısına sahip olmak bir migrenin ana belirtisi olabilir, ancak tek işareti bu değildir.

Bir migren ile şunları fark edebilirsiniz:

Bilinç kararması

Mide bulantısı

Işığa ve gürültüye duyarlılık

Yorgunluk ve zayıflık

Seks sonrası baş ağrınız varsa bu belirtiler ortaya çıkmaz.

Migreniniz olabileceğini düşünüyorsanız, bir nörologdan randevu almalısınız. Bir nörolog, migren gibi sinirsel durumlarda uzmanlaşmış bir doktordur.

Bir nörolog size bir tedavi planı sunabilir. Bu, bir migrenden kurtulmak veya migreni önlemek için bir ilaç kombinasyonunu içerebilir. Bazen yaşam tarzı değişiklikleri önerebilirler.

Şanlıurfa'da  afetzedelere mobil sağlık hizmeti

Seksin migrenleriniz için devam eden bir tetikleyici olduğunu fark ederseniz, sağlık uzmanınıza bildirin. Randevunuz sırasında baş ağrısının süresini ve ağrının şiddetini belirtiniz. Başka belirtiler fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz. Bu, baş ağrısı durumunuzu doğru bir şekilde teşhis etmelerine yardımcı olacaktır.

Ne zaman bir doktora görünmelisin?

İlk kez ani, şiddetli bir baş ağrısı hissettiğinizde bir doktora görünmelisiniz. Birincil cinsel baş ağrıları iyi huyludur. Bu, sizin için zararlı olmadıkları anlamına gelir. Ancak, diğer zararlı durumları ekarte etmek için bir sağlık uzmanı görmeniz gerekir.

Ani, şiddetli bir baş ağrısı yaşarsanız, şunları yaşıyor olabilirsiniz:

Felç

anevrizma

kanama

Disseke bir arter

Gök gürültüsü baş ağrısı

Spontan kafa içi hipotansiyon

Bu koşullardan bazıları yaşamı tehdit edicidir. Baş ağrınızın diğer nedenlerini ekarte etmek için hemen tıbbi yardım almalısınız.

Donuk bir baş ağrısı fark ederseniz, bu hipertansiyon belirtisi olabilir. Genellikle "sessiz katil" olarak adlandırılan hipertansiyon, uzun vadeli komplikasyonlara neden olabilir. Bir sağlık uzmanı görmeden baş ağrınızın nedeninden emin olamazsınız.

Seks sonrası baş ağrıları nasıl tedavi edilir?

Bazen cinsel aktivite sırasında daha az aktif olmak, seks sonrası baş ağrılarınızı azaltmak için yeterlidir. Yatak odasında daha pasif bir rol oynamak vücudunuzdaki kardiyovasküler stresi azaltır. Kalıcı etkiyi görmek 3 ayı bulabilir.

Nöroloğunuz koruyucu bir ilaç önerebilir. Baş ağrısının gelişmesini durdurmak için düzenli olarak önleyici ilaçlar alacaksınız. Topamax veya propranolol, nöroloğunuzun önerebileceği iki tür koruyucu ilaçtır. Topamax nöbet önleyici bir ilaçtır. Propranolol kan basıncınızı düşüren bir beta blokerdir. Bazen kalsiyum kanal blokerleri, beta blokerlere alternatif olabilir.

Urfa'da bir ilk! Anal Fissür Artık Botoks ile tedavi edilebiliyor

Kalıcı bir etki görmek için bu ilaçları 3-6 ay boyunca almanız gerekebilir. Bu zaman aralığından sonra, seks sonrası baş ağrınız kendi kendine kaybolabilir. Bazı ilaçlar etkili değildir. Benzodiazepinler, ibuprofen ve asetaminofen önerilmez.

Hiç seks sırasında veya sonrasında baş ağrısı yaşadınız mı? Aşağıda bir yorum bırakın.
 

sex bas agrisi migren sanliurfa saglik haberleri