Coşkun: Öğretmen atamalarında mülakat kaldırılmalıdır

TAKİP ET

Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, bugün itibariyle tamamlanan 2021-2022 eğitim öğretim yılını değerlendirdi. 'Eğitimin temel sorunları çözülmeli, kalıcı politikalar üretilmelidir' diyen Coşkun ücretli öğretmenlik, mülakat ve hayat pahalılığı gibi sorunlara dikkat çekti.

2021-2022 eğitim öğretim yılı bugün tamamlandı. Ülke genelinde milyonlarla öğrenci karnelerini aldı. 2021-2022 eğitim öğretim yılını değerlendiren Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, öğretmenlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. 

Eğitimcilerin çözüm bekleyen sorunları olduğunu ifade eden Coşkun, “Zor dönemlerde bile üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmeye çalışan eğitimcilerin çözüm bekleyen sorunları, getirilen yenilikler ve tanınan haklarda eksik bırakılan tarafların varlığı, şiddet karşısındaki savunmasızlığı gibi, eğitimin niteliğini ve verimliliğini doğrudan etkileyen tüm konularda, başta hükûmet yetkilileri ve kanun koyucular olmak üzere, sorumluluk sahibi herkes üzerine düşeni, elinden geleni yapmalı; eğitim çalışanlarının içinde bulunduğu durum göz önüne alınmalı, ‘mutsuz mecburlar’ üretme potansiyeline sahip gidişata dur denilmelidir” dedi.

“Ücret kayıpları ve düşen alım gücü telafi edilmeli”

“Eğitim çalışanlarının düşen alım gücü telafi edilmelidi” diyen Coşkun, şöyle devam etti: “Enflasyonun arttığı, hayat pahalılığının sabit gelirlileri ve tüketicileri bunalttığı, temel tüketim maddeleri ve emtia fiyatlarının yoksunluk eşiğini yükseltip yoksulluk sayısını artırdığı bir eşikteyiz. Günlük hayatı zorlaştıran, yoksulluk hissini artıran, yokluk eşiğine yaklaştıran, güven azaltıcı etkisini yoğunlaştıran ekonomik sarsıntı, kamu görevlileri başta olmak üzere, en çok sabit gelirlileri olumsuz etkilemektedir. Ekonominin mikro ve makro düzey rakamları, enflasyon ve döviz oranları dikkate alındığında, kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğü net bir şekilde görülmektedir. Bu çerçevede, eğitim çalışanlarının ve kamu görevlilerinin ücretlerinde oluşan kayıplar ve düşen alım güçleri telafi edilmelidir.”

Coşkun’ın eğitimcilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin yaptığı açıklamanın satır başları şöyle:

“Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik kaldırılmalı, kadrolu istihdam esas alınmalıdır.

Ek gösterge konusundaki eksiklikler giderilmelidir.

Eğitimcilere şiddete karşı yasal düzenleme yapılmalıdır.

Yönetici görevlendirme mevzuatı kalıcı ve sürdürebilir hâle getirilmelidir.

Öğretmen açığı sorunu köklü bir şekilde çözülmelidir.

Öğretmen atamalarında mülakat kaldırılmalıdır.

Öğretmenlerin yer değişikliği sürecindeki aksaklıklar giderilmelidir.

Eğitim hizmeti bir bütün olarak değerlendirilmeli, hizmetli ve memurlarımızın hakları iyileştirilmelidir.

Yardımcı personel ihtiyacı karşılanmalı, okullara doğrudan ödenek tahsis edilmelidir.

20. Millî Eğitim Şûrası kararları hayata geçirilmelidir.”