Deprem uzmanı Naci Görür'den uyarı!

TAKİP ET

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'na çevrimiçi katıldı. Burada depremle alakalı bilgiler veren Naci Görür, Afet Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi. 

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'na çevrimiçi katıldı. Burada depremle alakalı bilgiler veren Naci Görür, Afet Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi. 

Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu ve buna göre hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çeken Naci Görür, "Depremden önce önlem alalım" ifadelerine yer verdi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'na çevrimiçi katılan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Ülkemiz bir deprem ülkesidir, ülkemizde herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda deprem olabilir, olduğu zaman da on binlerce insanımızı kaybedebiliriz" dedi. 

Deprem felaketinden kurtulmanın tek yolu olarak, yerleşim yerlerini depreme karşı dayanıklı hale getirmenin önemini vurgulayan Görür,  Komisyonun "Depreme dayanıklı şehirlerin nasıl oluşturulacağı" konusuna odaklanması gerektiğini söyledi. Yöneticiler atanmadan önce gerekli eğitimden geçirilmeli. Bir kente yönetici olacaksan, depremle ilgili temel bilgileri alman gerekir.

Naci Görür’ün konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Bir bölgeyi imara açacaksanız, mikro bölgeleme orada sıvılaşma varsa size bir yönetici olarak, 'burayı imara açarsanız, depremde başımıza büyük bir bela alırız' der. Belediye başkanının bunu bilmesi lazım. Deprem kültürü olmayan halk, o kentin depreme dirençli olmasına müsaade etmez.

İstanbul depremine dikkat çekti

İstanbul'da ben kanalizasyon şebekesinin çökeceğini düşünüyorum. Kendim çalışıyorum. Nedeni ne? Yanlış malzeme. Betonarme boruları, deprem kentinde kullanırsanız, onlar size iyi bir performans göstermez.

İstanbul'da deprem olursa iş dünyasının depreme olan bu hazırlıksızlığı nedeniyle, Marmara'daki ekonominin çarkları durur, Marmara'da ekonominin çarklarının durması demek, Türkiye'nin ekonomik anlamda diz üstü çökmesi demek.

‘Afet bakanlığı kurulmalıdır’

Türkiye'de bir afet bakanlığının kurulmasını öneren Naci Görür, Afet Bakanlığı’nın temelinde, depremin olması ve diğer afetlerle birlikte iklim değişikliği konusunun da bu bakanlık tarafından ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
 

naci gorur deprem uzmani afet bakanligi deprem haberleri