Diyanet-Sen'den 'etek boyuna müdahale' tepkilerine yanıt: Nazik ve kibarca…

TAKİP ET

Şanlıurfa'da din görevlilerine erken yaşta ve zorla evliliklerle ilgili sunum yapan avukatın etek boyuna müdahale edildiği yönündeki iddialarla ilgili açıklama geldi. Diyanet-Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada olayın çarpıtıldığı iddia edilirken, avukata hakaretin söz konusu olmadığı ve 'kibar' bir üslupla sunumunu kürsüden yapmasının daha uygun olacağının söylendiği savunuldu.

Şanlıurfa’da din görevlilerine sunum yapan avukatın etek boyuna müdahale edildiği yönündeki iddialar tepkilere neden oldu. Olayın ‘yaşam tarzına müdahale’ ve  ‘sözlü saldırı’ olduğunu açıklayan Şanlıurfa Barosu, kınama mesajı yayınladı. Tepkilerin giderek artmasının ardından karşı açıklama geldi. 

Diyanet-Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada olayın çarpıtıldığı iddia edildi. Avukatın salondaki din görevlilerini “erken yaşta evlilikleri siz teşvik ediyorsunuz” şeklinde suçlama yönelttiği öne sürülen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“08.06.2022 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından İl Milli Eğitim Konferans Salonunda “Erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda İl Müftülüğü çalışanlarının bilgilendirilmesi” konulu eğitimde iki bayan eğitimci tarafından program düzenlenmiş, ilk bayan sunumunu bitirdikten sonra Av. Cemile Didem Karaboğa sunumunu yaparken din görevlilerimiz tarafından nazik ve kibarca avukat bayana sunumunu kürsüden yapmasının daha uygun olacağı ifade edilmiştir. Din gönüllüsü hocalarımız, birilerinin başörtüsüne “çağ dışı, yobaz vb.” ifadeler kullananlar, hakaret edenler gibi kesinlikle avukat hanıma giydiği kıyafete hakarette bulunmamıştır. Ancak, avukat bayan bunu sanki saldırıymış, cinsel ötekileştirmekmiş gibi algılayarak ve tüm din gönüllüsü hocalarımıza hakaret edercesine “O zaman sokağa da çıkmayın” ayrıca “bu erken yaşta evliliği siz teşvik ediyorsunuz” deyip suçlamalarda bulunmuştur. Konu sosyal medyada, avukat hanımın kendi hesabında ve baronun kamuoyu açıklamasında sanki din gönüllüsü hocalarımızın sözlü saldırıda bulunmuş ve yaşam tarzına müdahale edilmiş gibi lanse edildi ve edilmeye çalışılıyor. Olayları çarpıtan zihniyeti ve görevlilerimizi medya üzerinde linç etme yaklaşımında bulunan zihniyeti kınıyoruz.”

Müftülük personeline sunum yapan avukatın etek boyuna müdahale