Diyanet'ten tepki çeken fetva

TAKİP ET

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Ticarette kar haddi var mı?' şeklindeki soruya hadisle cevap verdi. Fetvada, 'İslam dini, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymamış, bunu piyasa şartlarına bırakmıştır' denildi. 'Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah'tır' hadisine yer verilen fetva tepki çekti.

Din İşleri Yüksek Kurulu, “Ticarette kar haddi var mı?” sorusuna artan fiyatlarda yaşanan artışlara değinerek bir hadisle cevap verdi. “İslam dini, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymamış, bunu piyasa şartlarına bırakmıştır” denilen fetvada şu ifadeler yer aldı:

“Fiyatları tayin eden Allah’tır”

“Konuyla ilgili olarak Allah Resûlü (s.a.s.), fiyatlar artmaya başladığında kendisinden bu duruma müdahale etmesi istendiğinde şöyle buyurmuştur: “Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır. Ben sizden herhangi birinin malına ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle o kimsenin hakkını benden ister olduğu halde, Rabbime kavuşmak istemem.” 

Fetvanın devamında ise “Piyasada suistimaller olduğu, karaborsacıların devreye girerek halkı mağdur ettikleri, özellikle halkın zaruri ihtiyaçları sayılabilecek mallarda aşırı fiyat artışları yaşandığı durumlarda, kamu otoritesinin fiyatlara müdahale etme (narh koyma) yetkisi vardır. Aşırı fiyatın tespitinde ise bilirkişilerin günün piyasa şartları içerisindeki belirlemeleri esas alınır” denildi.

“Şimdi biz vergileri de Allah’a mı veriyoruz?”

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, “Ticarette kar haddi var mı?” sorusuna cevap olarak verdiği fetvasında “Şüphe yok ki, fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah’tır” hadisine yer vermesi, “Demek ki asgari ücreti, memur maaşlarını bu kadar düşük tutan Allah’mış. Kiraları ve konut fiyatlarını yükselten de Allah’mış. Diyanet’e lüks araç imkânı veren de Allah’mış. O zaman susup sabretmekten başka çare yok. Şimdi biz vergileri de Allah’a mı veriyoruz?” şeklinde tepkilere neden oldu.