Doğal afet riski 5 kat arttı! İşte ortalama zarar

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı dünyada sel ve kuraklık gibi afet risklerinin sayısının son yıllarda 5 kat arttığına dikkat çekildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı dünyada sel ve kuraklık gibi afet risklerinin sayısının son yıllarda 5 kat arttığına dikkat çekildi.

Dünyada son 50 yılda sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı. Dünya çapında, 2020'de afetlerden kaynaklı 210 milyar doları bulan ekonomik kaybın yüzde 60'ı tarım sektöründe gerçekleşti.

Genel zarar yüzde 30 civarında

Türkiye de son yıllarda yangın, sel ve kuraklık afetlerinden büyük zarar gördü. Tarımsal üretim alanlarının son yıllarda afetlerden etkilenme oranının ortalama yüzde 10'un altında seyretmesine rağmen, kuraklık, sel ve yangınların fazla olması nedeniyle etkilenme ortalama yüzde 30 civarında oldu.

Soğuk hava mandalina ve portakalı vurdu

Mayıs 2021'de iklim değişikliği kaynaklı Akdeniz sahil şeridinde, hava sıcaklığının uzun süre 40 derecenin üzerinde devam etmesi, ardından da gelen soğuk havanın mandalina, portakal, altıntop ve bazı limon çeşitleri ile üzümde zarara yol açtı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, özellikle ülkede tarımsal üretimin temelini oluşturan küçük aile işletmelerinin yaşanabilecek olumsuzluklara karşı daha hassas olduğu belirtmiş, çiftçilere sigorta yaptırmalarını önerisinde bulunmuştu.