Ele alınması gereken 3 büyük üretken yapay zeka sorunu

TAKİP ET

Üretken yapay zekayı teknolojiye uyarlamak, internetin kullanıma sunulduğu zamandan potansiyel olarak daha önemlidir. Çoğu yaratıcı çabayı sekteye uğratıyor ve on yılın sonunda olacağı kadar yetenekli değil.

BİLİM VE TEKNOLOJİ - Üretken yapay zekayı teknolojiye uyarlamak, internetin kullanıma sunulduğu zamandan potansiyel olarak daha önemlidir. Çoğu yaratıcı çabayı sekteye uğratıyor ve on yılın sonunda olacağı kadar yetenekli değil.

Yapay Zeka Kuşağı bizi nasıl iletişim kuracağımızı, nasıl işbirliği yapacağımızı, nasıl yaratacağımızı, sorunları nasıl çözeceğimizi, nasıl yöneteceğimizi ve hatta nasıl seyahat edip etmeyeceğimizi yeniden düşünmeye zorlayacak ve bu kapsamlı bir liste olmaktan çok uzak. Bu teknoloji olgunluğa eriştiğinde, değişmeyen şeylerin listesinin geçmişten çok daha kısa olacağını umuyorum.

Bu hafta, üretken yapay zekanın daha büyük risklerinden bazılarını temsil eden, tartışmaya başlamamız gereken üç şeye odaklanmak istiyorum. Teknolojiye karşı değilim, duraklatılmasını önerecek kadar da aptal değilim çünkü artık durdurmak imkansız.

Önerdiğim şey, bu sorunları önemli ölçüde zarar vermeden önce hafifletmeyi düşünmeye başlamamızdır. Üç sorun, veri merkezi yükleme, güvenlik ve ilişki hasarıdır.

Pazara gelen en iyi elektrikli SUV olabilecek Haftanın Ürünü ile kapatacağız. Aniden yeni bir elektrikli araba pazarındayım, ama daha sonra konuşacağım.

Veri Merkezi Yükleme

Tüm yutturmacadan bağımsız olarak, üretken yapay zekayı tam potansiyeliyle kullanmak şöyle dursun, çok az kişi henüz kullanıyor. Teknoloji, kişisel odaklı olmasına rağmen işlemci ve veri açısından yoğundur; bu nedenle, yalnızca bulutta bulunması mümkün olmayacaktır; çünkü esas olarak boyut, maliyet ve bunun sonucunda ortaya çıkan gecikme süresi sürdürülemez olacaktır.

Diğer veri ve performans odaklı uygulamalarda yaptığımız gibi, en iyi yaklaşım muhtemelen işlem gücünün kullanıcıya yakın tutulduğu hibrit olacaktır. Yine de, agresif bir şekilde güncellenmesi gereken devasa verilerin daha merkezi olarak yüklenmesi ve istemci cihazların, akıllı telefonların ve kişisel bilgisayarların sınırlı depolama kapasitelerini korumak için bunlara erişilmesi gerekecektir.

Ancak, zaman zaman - örneğin oyun oynamak, çeviri yapmak veya sohbet etmek için kullanıldığında - çok düşük gecikme gerektirecek, giderek daha akıllı hale gelen bir sistemden bahsettiğimiz için. Performansa zarar vermeden yükün nasıl bölündüğü, belirli bir uygulamanın başarılı olup olmadığını büyük olasılıkla belirleyecektir.

Düşük gecikme süresine ulaşmak kolay olmayacak çünkü kablosuz teknoloji gelişirken hava durumu, kulelerin veya kullanıcının yerleşimi, bakım kesintileri, insan yapımı veya doğal afetler ve tam küresel kapsama alanından daha azı nedeniyle hala güvenilmez olabilir. AI, veri trafiğini sınırlandırırken ve yıkıcı kesintilerden kaçınırken hem çevrimiçi hem de çevrimdışı çalışmalıdır.

Tüm bunları merkezileştirebilsek bile, kişisel cihazlarımızda bu masrafın çoğunu azaltabilecek yetersiz performansa sahip olmamıza rağmen, maliyet aşırı olacaktır.

Qualcomm, bunu bir sorun olarak işaretleyen ilk firmalardan biridir ve düzeltmek için çok çaba sarf etmektedir. Yine de, üretici yapay zekanın ne kadar hızlı ilerlediği ve bunun gibi teknolojilerin ne kadar yavaş geliştirilip pazara sunulduğu göz önüne alındığında, bunun çok az ve çok geç olmasını bekleyin.

Güvenlik

Güvenlik konusunda uzmanlaşmış bir iç denetçi ve güvenliğe sızmak için yasal yollarla eğitilmiş rekabetçi bir analisttim. Birinin yeterli veriye sahip olması durumunda, erişimleri olmayan verileri daha doğru tahmin edebileceğini öğrendim.

Örneğin, bir şirketin otoparkındaki ortalama araba sayısını biliyorsanız, bir şirketin sahip olduğu çalışan sayısını makul bir doğrulukla tahmin edebilirsiniz. Genel olarak sosyal medyayı tarayabilir ve firmanın önde gelen çalışanlarının ilgi alanlarını anlayabilir ve şirketin gelecekte geliştirmesi muhtemel ürün türlerini belirlemek için açık pozisyonları izleyebilirsiniz.

Bu büyük dil modelleri çok büyük miktarda veri toplar ve bu LLM'lerin taradığı şeylerin çoğunun gizli olduğunu veya olması gerektiğini düşünüyorum. Ek olarak, yeterli bilgi toplanırsa, taranmayanlardan kaynaklanan boşluklar giderek daha fazla türetilebilir olacaktır.

Bu senaryo sadece kurumsal bilgiler için geçerli değildir. Kolaylıkla elde edilebilen türden kişisel bilgilerle, kullanıcıların özel hayatları hakkında da çok daha fazlasını belirleyebileceğiz.

İşverenler ihbarcıları, hoşnutsuz veya sadakatsiz çalışanları, kötü çalışan davranışlarını ve firmadan yasa dışı bir şekilde yararlanan çalışanları daha büyük bir doğrulukla tespit edebilecek. Siz, şirketiniz ve hatta hükümetiniz hakkında gizli bilgiler elde eden düşmanca bir varlığa karşı koruma, bir denetçi veya rakip analist olarak benim zevk aldığımdan çok daha fazla doğrulukla daha uygulanabilir hale geliyor.

En iyi savunma, araçların neyin gerçek neyin gerçek olmadığını anlamaması için yeterince dezenformasyon yaratması muhtemeldir. Bununla birlikte, bu yol aynı zamanda bağlı AI sistemlerini genel olarak çok daha az güvenilir hale getirecek ve bu, yalnızca rakiplerin bu sistemleri kullanması durumunda iyi olacaktır. Bununla birlikte, koruma isteyen şirketin sistemlerini tehlikeye atması muhtemeldir ve bu da artan sayıda kötü karara neden olabilir.

Kişilerarası ilişkiler

MindOS'lu Mindverse ve çalışan tamamlayıcı avatarlarıyla Suki gibi şirketler, üretken yapay zekanın gelecekteki kişisel kullanımını sanki sizmişsiniz gibi sunabilen bir araç olarak sergiliyor. Bunun gibi araçları aşamalı olarak kullandıkça, neyin gerçek neyin dijital olduğunu belirleme yeteneğimiz önemli ölçüde azalacak ve bu araçları kullanan kişiler hakkındaki görüşlerimiz kişiden çok araca yansıyacaktır.

Dijital ikizinizin sanal bir röportaj yaptığını, bir flört uygulamasında varlığınızın yüzü olduğunu veya günlük sanal etkileşimlerinizin çoğunu devraldığını hayal edin. Araç, onunla etkileşime giren kişiye yanıt vermeye çalışacak, asla yorulmayacak veya huysuzlanmayacak ve sizi mümkün olan en iyi ışıkta sunmak için eğitilecektir. Bununla birlikte, bu yolda ilerledikçe, gerçekte kim olduğunuza giderek daha az benzeyecek ve muhtemelen sizin olabileceğinizden çok daha ilginç, çekici ve daha dengeli hale gelecektir.

Bu sorunlara yol açacaktır, çünkü aktörlerin bir zamanlar oynadığı bir karaktere aşık olan biriyle çıkması gibi, gerçeklik daha sonra ayrılıklara ve güven kaybına neden olacaktır.

En kolay düzeltme, avatarınız gibi davranmayı öğrenmek veya onları arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla etkileşimler için kullanmayı öğrenmek olacaktır. İkisini de yapacağımızdan şüpheliyim, ancak bunlar, yaklaşan bu sorunu hafifletmek için en uygun iki yaklaşım.

Üretken yapay zeka harikadır ve pazara hızla girerken ve kullanıcılar kritik kitleye ulaştıkça performansı önemli ölçüde artıracaktır. Yine de gelecekte hibrit çözümleri yönlendirmesi gereken aşırı veri merkezi yüklemesi, bu muazzam dil modellerinden sırların türetilmesinin engellenememesi ve kişiler arası güvende önemli bir azalma dahil olmak üzere ele alınması gereken önemli sorunlar var.

Bu yaklaşan riskleri anlamak, onlardan kaçınmaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, düzeltmeler harika değil, bu da bu teknolojiyi kullanmanın bazı istenmeyen sonuçlarından büyük olasılıkla pişman olacağımızı gösteriyor.

Jaguar I-Pace'im geçen ay pil takımına zarar veren bir çekme kazası nedeniyle tozu ısırdı. Sonuç, şimdi 40.000 $ 'a yaklaşan arabayı tamir etmek için 100.000 $' lık bir tahmindi. Sigorta şirketim USAA'nın arabayı tamamlamasını bekliyorum. Bu yüzden, yedek elektrikli arabalara bakıyordum ve genel olarak kullanılabilirlik berbat.

Muhtemelen başka bir Jaguar I-Pace alacağım çünkü öncelikle kendi arabam için aylarca veya yıllarca beklemek istemiyorum. Şu anda eşimin Volve XC-60'ını paylaşıyorum ve ikimizin de aynı anda arabaya ihtiyaç duyduğu birçok zamanlama sorunuyla karşılaşıyorum. Yeni bir elektrikli SUV için alışverişe gittim ve bulduğum en iyisi Fisker Ocean'dı.

Çoğu elektrikte olduğu gibi, yenisini beklemek aylardır ve bu beklemeyi karşılayamam. Bu yıl mevcut olan elektrikli arabalardan Fisker Ocean tüm kutuları vurdu. Özellikleri şunları içerir:

350 millik menzil (çubuk 300 mildir)
Akıllı telefonunuz aracın anahtarı olabilir
Ters şarj, böylece elektrik kesintisi sırasında arabanız evinize güç sağlayabilir
Yaklaşık 3,6 saniyelik etkileyici bir 0-60 süresi (Performansı seviyorum)
Menzili artırmak ve acil durum gücü sağlamak için bir güneş paneli çatısı
Cabrio benzeri bir mod (arabayı gerçekten açan)
Piyasadaki en temiz tasarımlardan biri.

Fisker Ocean etkileyici bir otomobil. Bir tane almak için yıl sonuna kadar bekleyebilseydim, hemen sipariş verirdim. Ne yazık ki durum böyle değil. Yine de, Fisker Ocean hala benim Haftanın Ürünü.