Erkekler için doğum kontrolü: Türleri, yararları ve riskleri

TAKİP ET

Doğum kontrolünün uzun zamandır yalnızca kadınlara yönelik bir şey olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, toplum geliştikçe daha fazla seçenek kullanılabilir hale geliyor ve biz tıbbi ilerlemeler kaydetmeye devam ediliyor. Üreme sağlığı alanındaki en son yeniliklerden biri de erkekler için doğum kontrol haplarıdır. Yeni bir ilacı düşünmeden önce tereddüt etmeniz normaldir, bu nedenle üreme sağlığı hakkında bilinçli bir karar vermeden önce tüm bilgilere sahip olmak önemlidir.

Doğum kontrolünün uzun zamandır yalnızca kadınlara yönelik bir şey olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, toplum geliştikçe daha fazla seçenek kullanılabilir hale geliyor ve biz tıbbi ilerlemeler kaydetmeye devam ediliyor. Üreme sağlığı alanındaki en son yeniliklerden biri de erkekler için doğum kontrol haplarıdır. Yeni bir ilacı düşünmeden önce tereddüt etmeniz normaldir, bu nedenle üreme sağlığı hakkında bilinçli bir karar vermeden önce tüm bilgilere sahip olmak önemlidir.

Önemli çıkarımlar:

Erkek kontraseptif seçenekleri iki kategoriye ayrılır: hormonal ve hormonal olmayan.

Hormonal olmayan erkek kontraseptif yöntemler, cinsel perhiz ve geri çekilme gibi davranışların yanı sıra spermin salınmasını durdurabilen tıbbi cihazları içerir.

Hormonal erkek doğum kontrol yöntemleri geliştirildi ve klinik deneylerde umut vaat ediyor.

Şu an itibariyle, vazektomi ve prezervatif kullanımı dışında FDA onaylı erkek doğum kontrol seçeneği yoktur.

Erkek kontraseptifleri nasıl çalışır?

Potansiyel olarak hamile kalabilecek biriyle vajinal ilişkiye giriyorsanız, kişinin aklına muhtemelen doğum kontrolü fikri gelebilir. Tarihsel olarak, doğum kontrolü yalnızca kadınlara açıktı, ancak insanlar cinsiyete bakılmaksızın doğum kontrol seçeneklerine erişebilmelidir.

Kadın doğum kontrol seçeneklerinin çoğu, yumurtlamayı baskılayarak çalışır, böylece gelen herhangi bir sperm, yumurtlama sırasında salınacak olan yumurtaları dölleyemez. Ancak erkekler yumurtlamaz, peki erkek doğum kontrolü nasıl çalışır?

Erkek kontraseptif türleri

Doğum kontrol seçenekleri hormonal ve hormonal olmayan olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Araştırmacılar, her iki kategoriye de giren etkili erkek doğum kontrol biçimleri bulmak için onlarca yıldır çalışıyorlar. Peki ne tür erkek kontraseptifleri geliştiriliyor ve halihazırda mevcut mu?

Hormonal olmayan erkek doğum kontrolü

Hormonal olmayan yöntemler dişinin vücudundaki spermlerin yumurtaya ulaşmasını engeller, dolayısıyla döllenme gerçekleşemez.

Kasıtlı önleyici tedbirler. Bu, eşleri doğurganken seksten kaçınma gibi periyodik perhiz gibi davranışları ve aynı zamanda eski vajinal boşalmayı içerir. Vajinal boşalma, mastürbasyon ve oral ve anal seksin yanı sıra güvenilmez olan geri çekme yöntemini de içerir. Ancak bu yöntemler vajinal ilişki yaşamak isteyen kişiler için ideal değildir.

Prezervatif. Prezervatif, yumurtlama sırasında spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek hamileliği engelleyen bir bariyer yöntemidir. Prezervatifler doğru kullanıldığında yaklaşık %98 etkilidir.

Vazektomi. Vazektomi, spermin boşalma sıvısı olan semene girmesini önleyen kalıcı (bazen geri döndürülebilir olsa da) bir prosedürdür. Vazektomiler prezervatiflerden daha güvenilir olsa da potansiyel riskler taşır ve kalıcı bir seçenektir.

YCT529 hapı. Sperm sayısını azaltmak için günde bir kez oral hormonal olmayan erkek doğum kontrol hapı olarak geliştirilmektedir. Vücuttaki bir A vitamini reseptör bölgesine bağlanarak çalışması gerekiyor. Ancak, Şubat 2023 itibarıyla YCT529 yalnızca fareler üzerinde test edilmiştir.

TDI-11861 hapı. Bu hormonal olmayan ilaç halen araştırılmaktadır, ancak etkili bir "talep üzerine" erkek doğum kontrolü olarak umut vaat etmektedir, yani aldıktan sonra 2-3 saat etki etmesi amaçlanmaktadır. Spermin olgunlaşmasını ve yumurtayı döllemek için yüzmesini zorlaştırarak hamileliği önler. Şimdiye kadar TDI-11861 sadece farelerde çalışıldı.

ADAM cihazı. Spermi testislerden dışarı taşıyan tüp olan vas deferens'e implante edilen tıbbi bir cihaz olarak geliştirilmektedir. Bu, kadınlar için RİA'ya benzer şekilde uzun vadeli bir doğum kontrol seçeneği olma potansiyeline sahiptir.

Hormonal erkek doğum kontrolü

Bu yöntemler, sperm üretimini güvenli bir şekilde durdurmak için sentetik hormonlar kullanır. Güvenilir hormonal doğum kontrolü, ideal olarak, kullanmayı bıraktıktan sonra kişinin doğurganlığını ve sperm sayısını etkilememelidir.

Testosteron enjeksiyonları. Enjeksiyon yoluyla testosteron almak, testislerin sperm üretmesini önleyerek hamileliği önlemede oldukça etkili olabilir. Ancak uzun vadede sperm sayısını düşürme, akne, kilo alma, enjeksiyon yeri ağrısı ve psikolojik yan etkileri gibi olası yan etkileri nedeniyle önerilmez.

Dimethandrolone undecanoate (DMAU) hapı. Erkek cinsiyet hormonlarını baskılamak için hormonları kullanan günde bir kez ağızdan alınan bir hapdır. Hormonal baskılama, birisi alırken sperm sayısını azaltır. "Erkek doğum kontrol hapı" hâlâ klinik deneylerden geçiyor olsa da, testin ilk aşaması, birkaç yan etki ve yüksek etkinlikle umut vaat ediyor. DMAU'nun enjekte edilebilir bir versiyonu da geliştirilmektedir.

Nestoron ve testosteron (NES/T) jeli. Klinik deneylerde kullanılan diğer bir hormonal ilaç NES/T'dir. Bu, sperm sayısını azaltan Nestorone ile Nestorone'un herhangi bir yan etkisini hafifletmek için kullanılan testosteronu birleştirir. NES/T, günde bir kez omuzlara ve üst kollara uygulanan topikal bir jel olarak alınır.
Erkek kontraseptiflerinin yararları ve riskleri

İstenmeyen gebelik insanlar için fiziksel, duygusal, zihinsel ve mali açıdan zorlanmalara neden olabilir. Erkek kontraseptifleri, özellikle birçok kadının farklı doğum kontrol türlerinden olumsuz etkileri olduğu için, cinsel partnerlere daha fazla seçenek sunar.

Erkek doğum kontrol haplarının risklerinin ne olduğunu söylemek zor çünkü farklı tipler geliştiriliyor ve henüz hiçbiri onaylanmadı. Bununla birlikte, araştırmacılar potansiyel riskleri ve düşük libido, kilo alımı ve psikolojik değişiklikler gibi uzun vadeli doğurganlık sorunlarını inceliyorlar.

Kadın ve erkek kontraseptifleri

Cinsiyet eşitliği için yapılan baskıda, erkeklerin doğum kontrolünün sorumluluğunun bir kısmını paylaşması mantıklıdır. Küresel olarak gebeliklerin yaklaşık %40'ı istenmeyen gebeliklerdir ve yaklaşık yarısı kürtajla sonuçlanmaktadır. Kürtaj erişilebilir bir seçenek olarak kalmalıdır, ancak yine de tamamen kadınlara düşen bir başka yüktür. Erkek doğum kontrolü, oyun alanını yavaş yavaş eşitlemeye yardımcı olabilir.

Doğum kontrolü erkekler için kadınlardan daha mı güvenli? Ne yazık ki, kesin bir cevap için çok erken. Bununla birlikte, kullanıma sunulan herhangi bir erkek kontraseptifi, potansiyel yan etkiler açısından titizlikle test edilmiş ve farmasötik düzenleme kurulları tarafından güvenli kabul edilmiş olacaktır.

En iyi kontraseptif nasıl seçilir

Tüm bu araştırma ve bilgiler ne kadar cesaret verici olsa da, şu an itibariyle çoğu ülkede piyasada erkek doğum kontrolü bulunmamaktadır. Yaygın olarak bulunan tek "erkek kontraseptifleri" prezervatif ve vazektomidir.

Daha fazla erkek doğum kontrol seçeneği ortaya çıktıkça, akılda tutulması gereken en önemli şeylerden bazıları, olası riskler ve yan etkiler, kullanımlarının ne kadar kolay olduğu, güvenilirlikleri, satın alınabilirlikleri ve birinin yaşam tarzı için ne kadar uygun olacağıdır. .

Araştırmacılar erkek doğum kontrol haplarını piyasaya sürmeye yaklaştıkça, cinsel partnerlerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleme konusunda hâlâ proaktif olmaları gerektiğini belirtmek önemlidir. Prezervatifler, CYBE'leri önlemeye de yardımcı olan tek erkek doğum kontrol yöntemidir.

Bir partnerle herhangi bir bariyer yöntemi kullanmadan seks yapıyorsanız, öncesinde ve sonrasında test yaptırmak ve ayrıca test ve CYBE durumu hakkında açık bir tartışma yapmak çok önemlidir.

Erkeklerin yüzde kaçı doğum kontrol hapı kullanıyor?

Kontraseptifler, prezervatif gibi bariyer yöntemlerini ve geri çekme yöntemi gibi davranışları içerdiğinden geniş bir terimdir. Şu an itibariyle, bu ilaçlar henüz onaylanmadığından, klinik deneylerde olmadıkça, genel popülasyondaki hiçbir erkek erkek doğum kontrolünü kullanmamaktadır. CYBE'leri önleyen tek kontraseptif yöntem prezervatiftir.

Neden erkeklerden daha fazla kadın kontraseptifi var?

İstenmeyen bir gebeliğin etkileriyle fiziksel olarak mücadele etmesi gerekenler dişilerdir. Hamileliği kadının sorumluluğu olarak gören toplumsal görüşler, erkekler için olanlardan ziyade kadın doğum kontrol yöntemlerinin geliştirilmesine daha fazla önem verilmesi anlamına geliyordu. Bununla birlikte, toplum daha fazla cinsiyet eşitliği için baskı yaptıkça erkek doğum kontrol yöntemleri geliştirilmektedir.
Doğum kontrol hapları erkekleri kısırlaştırabilir mi?

Evet, ancak testosteron almak veya vazektomi yaptırmak gibi bazı erkek doğum kontrol yöntemleri kısırlığa yol açabilir. Ancak bu, testosteronun istenmeyen bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir, bu nedenle doğum kontrolü için önerilmez. Vazektomiler uzun vadeli bir seçenektir ancak bazı durumlarda geri dönüşümlüdür.