Evcil hayvanı olanlar dikkat! Son gün 31 Aralık

TAKİP ET

Sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirme ve kayıt işlemleri için tanınan süre 31 Aralık 2022'de bitiyor. 

ŞANLIURFA - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürdürülen dijital kimliklendirme uygulamasıyla 1 Ocak 2021’den bu yana 700 bin 765 adet sahipli kedi, köpek ve gelincik mikroçip uygulanarak kayıt altına alındı. 

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik 26/2/2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 

Düzenlemeyle ev hayvanı sahibi; kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutulmuştu. 

SON TARİH 31 ARALIK

Hayvanları Koruma Kanunu gereği kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme (PETVET-Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor.  Yılbaşından itibaren 6 aylık yaşa kadar kedi ve köpekler ceza uygulanmadan kayıt altına alınabilecek. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Ocak 2021’den bugüne kadar ülke genelinde 373 bin 889 kedi, 326 bin 862 köpek ve 14 gelincik olmak üzere 700 bin 765 adet ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. 

HAYVANLARA MİKRO ÇİP TAKILACAK

Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanıyor ve el terminali aracılığıyla okunabiliyor. Bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak. 

Kedi ve köpek sahiplerinin 31/12/2022 tarihine kadar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine veya serbest veteriner hekimlere başvurması durumunda her yaştaki sahipli kedi ve köpeklerin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt işlemleri yapılabilecektir.
 

mikro cip hayvan haklari tarim ve orman bakanligi