Fırat nehrindeki kirlilik meclise taşındı

TAKİP ET

Şanlıurfa Birecik'te Fırat nehrinde yaşanan kirlilik TBMM'ye taşındı. CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

Fırat nehrinde yaşanan su kirliliğinin endişe veren bir boyuta ulaştığını söyleyen CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı. Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasını talep eden Aydınlık, “Suyun kirliliği, renk değişimi ve balık ölümleri gibi vakalar meydana geliyor” dedi.



“İnsani olarak tüm haklarımızı korumak, sosyal yaşamımız için hakkımızı korumak, hak ve hukuku savunmak ne kadar önemliyse yaşam alanlarımızı, doğayı ve çevreyi de korumak o kadar önemlidir” diyen Aydınlık, “O nedenle Fırat nehrinde yaşananların da bir an önce analizinin yapılarak önleminin alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Fırat'ın incisi Birecik çöplüğün incisi oldu



İlçede musluklardan kirli sular aktığını da dile getiren Aydınlık’ın, Bakan Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

“1) Fırat Nehri’nin Birecik bölümünde yaşanan kirliliğin sebepleri nelerdir?

2) Yaşanan kirliliğin ve balık ölümlerinin incelemesi, suyun analizi yapılmış mıdır?

3) Kanalizasyon atıkları nehre akıtılmakta mıdır?

4) Kamu kurumlarının ve özel işletmelerin nehri kirlettiklerine dair bir tespitiniz ve bununla birlikte bir yaptırımınız söz konusu mudur?

5) Fırat Nehri’nin temizliği için bir çalışma planınız var mıdır?

6) Konut abonelerinin musluklarından akan kirli su için analiz yapılmış mıdır?

7) Bir analiz yapıldıysa sonucu nedir?

8) Musluklardan akan kirli su için çalışma planınız nedir?”