Fıstık budaması hangi ayda yapılmalıdır? Ustasından öneriler

TAKİP ET

Fıstık üreticisi, budama ve aşılama ustası  deneyimli isim Muhitin Çoban, fıstık budama sezonu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Fıstık üreticisi, budama ve aşılama ustası  deneyimli isim Muhitin Çoban, fıstık budama sezonu ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Fıstık budaması yaparken özellikle zamanlamaya çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Muhittin Çoban, “Son iki üç yılda aşı yaptıranlar ve büyük ağacı olanlar; çoğunuz ‘yağışlar başlamadan biran önce bitireyim de kurtulayım’ diye biraz acele ettiniz. Yapraklarda canlılık varken de budadınız, kestiniz bu iş aceleye gelmemelidir” dedi. 

[ilgili-anket=5]

Kent merkezlerinde yaşayan fıstık bahçesi sahiplerini özellikle uyaran Muhittin Çoban, şunları dile getirdi:

“Daha çok kentlerde yaşayıp fıstığı olan acele ediyor.Bana göre budama için en ideal dönem Ocak ayıdır. Ocakta yapraklar yok, hangi dal kesileceği daha güzel belli olur. Yani hangisi birbirine engel, ona göre kesilmelidir. Bunlar yaprak yokken daha net olarak belli olur. Onun için Ocak ayı en ideal dönemdir. Hem ağaç da uykuda olur.

‘Ocak ayında kuru yaşı ayıramıyoruz’ diyenler bence bu işin acemisidir. Çok derin budama yapmamalı. Derinden kasıt ağaca şekil verme, içini açma gibi işlemleri içerir. Son dönemlerde biraz daha iyi bakım yapmaya başlandı. Su, gübre ve bol yağış ağacı çalıştırdı. Haliyle bol bol filiz ve dal verdi. Ağaçların içi çok kapalı dallar iç içe geçmiş açılması gerekir ki verim iyi olsun çok kapalı iç içe geçmiş ağaçlardan fazla verim olmuyor. Tozlanmaya engel oluyor.

‘’Gelelim aşılayanlara ve küçük fidanı olanlara’’

Mesela geçen dönemde aşı yapanlar, muhakkak budama yaptırmalı budama yaptırmasalar inanın ağacın gelişimi yüzde elli düşer. Diyelim ki aşı yaptın ve tuttu. Dört beş ay sonra etrafından altlardan fidan filiz vermeye devam edecek ve o fazlalıklar kesilmezse iki üç ayda kalemi geçer ve daha fazla güç alır. Sonuçta orijinal olan piçlerdir (alttan çıkan dallar). Aşı gözü ameliyatla nakil olduğu için piç gibi sağlıklı çalışmaz.

Diyelim ki budamadın geçmiş olsun. seneye aşı gözü piçlerin içinde kaybolur sen de beklersin ki kalem büyüsün fıstık versin onun için aşılama yapanlar muhakkak budama yapmalıdır. Aşılanmayan fidanlarda budama genelde olmaz ama önündeki sezon asılanacaksa aşıya hazırlık budaması yapılabilir çok eğri yatmış veya yaralı dalı olan aşısız fidanda da o işe yaramayan dallar kesilebilir.

Büyük ağaçları iki üç yıl budamayanlar var. Her yıl düzenli bir şekilde budanmazsa doğru bir verim alamazsınız. Hiç yevmiyeci tutamıyorsan bile kökteki piçleri ve kuru dalları kesmen bile kâfidir.”
 

fıstık fıstık budamasi