Florür doğurganlığı nasıl etkileyebilir?

TAKİP ET

Çoğu kişi florürlü diş macununun ağız sağlığını iyileştirdiğini bilse de, içme suyundaki florür doğurganlığı etkileyebilir.

SAĞLIK - Çoğu kişi florürlü diş macununun ağız sağlığını iyileştirdiğini bilse de, içme suyundaki florür doğurganlığı etkileyebilir. Araştırmalar, hamilelik planlıyorsanız, önerilen seviyelerin üzerinde ve uzun süre florlu topluluk suyu tüketiminin zararlı olabileceğini ortaya koymaktadır.

Önemli çıkarımlar:

İçme suyundan kaynaklanan florüre maruz kalma, tek başına veya diğer kaynaklardan florür maruziyeti ile birlikte doğurganlığa zarar verebilir.

Yüksek florür maruziyeti, östrojen ve testosteron da dahil olmak üzere anormal seks hormonu düzeyleriyle bağlantılıdır. Araştırmalar, yüksek florürün hamilelikle ilgili hormonlarda da değişikliğe neden olduğunu doğrulamaktadır.

Fazla florür ayrıca erkeklerde sperm yapı ve fonksiyonlarında değişikliklere neden olur ve erkeklerin doğurganlığını azaltır.

Hamile bir kişi yüksek florür seviyelerine maruz kaldığında, yeni doğan bebeğin zihinsel yeteneklerini ve IQ'sunu etkileyebilir.

Florür seviyeleri ve aşırı tüketimi önleme yolları konusunda size rehberlik edecek en iyi kişi doktordur.

Gelişmekte olan fetüsleri bile etkileyebilir. Devam eden araştırmalar, florürün doğurganlığı tam olarak nasıl etkilediğini araştırıyor. Florürün erkek ve kadın üreme sağlığını etkileyebileceği olası mekanizmaları ve yolları öğrenmek için okumaya devam edin.

Florür ve üreme sağlığı – bağlantı nedir?

Küresel olarak bilim camiasının endişelerini artıran yüksek florür seviyeleri artık kısırlıkla ilgili sorunlar için önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor. Florür, endokrin ve üreme hormonlarıyla karışır ve sonuçta kısırlığa yol açar. Bazı etkiler şunları içerir:

Tiroid sorunları

Uzun süreli yüksek florürlü su tüketimi, tiroid bezi aktivitesini engelleme potansiyeline sahiptir. Tiroid hormonu eksikliği, yumurtalıktan yumurta salınmasına (yumurtlama) müdahale ederek doğurganlığı tehlikeye atabilir. Hamile kalma ve bir çocuğu dünyaya getirme şansını daha da azaltabilir.

Adet düzensizliği

Son araştırmalara göre, yüksek florür maruziyeti, yüksek folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormon (LH) seviyeleri ile bağlantılıdır. Bu hormonlar, her biri bir yumurta içeren çok sayıda yumurtalık folikülünün gelişmesinden sorumludur. LH adet dönemini düzenler; ayrıca yumurtalıktan bir yumurtanın salınmasına neden olur.

Cinsiyet hormonu değişir

Aşırı florür seviyeleri ayrıca azalmış östrojen ve testosteron seviyeleri ile bağlantılıdır. Östrojen (kadınlık hormonu) ve testosteron (erkeklik hormonu) gebelik, ergenlik,  menstrüasyon, menopoz, cinsel istek, sperm üretimi ve diğer doğurganlık işlevlerinden sorumlu temel hormonlardır. Bu hormonlardaki değişiklikler doğurganlık döngüsünü bozabilir.

Hormon oranları

Hormon oranları, florür düzeylerindeki artışla birlikte ciddi değişikliklere uğrar. Androjen-östrojen oranları (A/E) ve östrojen reseptörü-androjen reseptörü oranları (ER/AR) önemli ölçüde değişir. Yüksek androjen, doğurganlık çağındaki kadınlarda kısırlığın önemli bir nedenidir. Erkeklerde artan östrojen, düşük sperm sayısına ve zayıf sperm kalitesine yol açarak doğurganlığı etkiler.

Florürün doğurganlık üzerindeki etkileri

Florürün doğurganlığı ve hamileliği etkilemesinin birçok yolu vardır:

Sperm değişir

Florür maruziyeti, spermin yapısındaki ve normal işleyişindeki değişiklikler, spermatogenez bozukluğu ve çeşitli hormon sistemlerinin dengesizliği dahil olmak üzere erkek üremesi üzerinde en önemli etkilere sahiptir.

Hamilelik riskleri

Florür maruziyeti yüksek olan hamile kadınların anemi nedeniyle düşük yapma ve ölü doğum riski artar.

Fetüs gelişimi

İlginç araştırmalar, hamilelik sırasında daha yüksek florür seviyelerine maruz kalan annelerden doğan bebeklerin IQ puanlarının, florür seviyeleri daha düşük olan annelerden doğan bebeklerden daha düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Hamilelik sırasında florür tüketiminde günlük 1 mg'lık bir artış, 3.66 puanlık bir düşük IQ skoru ile bağlantılıydı. Bu çalışma, florürün beyin gelişimini etkileyebileceğini düşündürmektedir.

Düşük doğum ağırlığı

Ulusal Sağlık ve Beslenme Muayenesi Araştırması tarafından yürütülen başka bir araştırma, artan su florür seviyelerine maruz kalan kadınların düşük doğum ağırlıklı bir bebek doğurma olasılığının 1,5 kat ve çok düşük doğum ağırlıklı bir bebek doğurma olasılığının 3,5 kat daha fazla olduğunu kaydetti. . Çalışma ayrıca, florürün göbek kordonu ve plasenta yoluyla fetüse ulaştığını da doğruladı.

Hamileyken florürlü diş macunu kullanmak

Amerikan Diş Hekimleri Birliği'ne göre florür, hamile kadınlar da dahil olmak üzere herkes için diş çürüklerini önlemede güvenli ve güvenilir bir tekniktir. Florürlü diş macunu kullanılmasını ve florlu su tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Bununla birlikte, hamilelik sırasında ne kadar florür tüketebileceğiniz konusunda bir doktora danışmanız önerilir.

İpucu olarak, diş macununu yutmayın. Fırçalamadan sonra fazlalığı durulayın ve tükürün.

Sağlık için ne kadar florür iyidir?

0,7–1 mg/L içme suyunda doğal olarak oluşan florür seviyeleri güvenli kabul edilir. DSÖ, maksimum üst sınırın 1,5 mg/L olmasını önermektedir.

Son araştırmalar, florürün insan hücrelerine zarar verebileceğini, testosteron seviyelerini düşürebileceğini, doğurganlık oranlarını düşürebileceğini ve üreme hormonlarını değiştirebileceğini vurgulamaktadır. Bununla birlikte, bunlara yol açabilecek florür miktarı henüz araştırılmamıştır.

Standart olarak, DSÖ, içme suyuna florürün eklenmediği bir alanda yetişkin başına günlük toplam florür maruziyetinin yaklaşık 0,6 mg/yetişkin/gün ve florürün olduğu bir yerde yetişkin başına günde 2 mg olmasını önermektedir. içme suyuna eklenir.

Bölgenizdeki suyun florlanmış olup olmadığını ve seviyelerini bilmek güzel. Florür düzeylerinin sağlığınıza zarar verip vermeyeceğini anlamak için doktorunuza danışın.

Florur sanliurfa saglik haberleri haberler dogurganlik