Gazetecilerin tutuklanmasına Şanlıurfa'da tepki

TAKİP ET

Diyarbakır'da gözaltına alınan 22 gazeteciden 16'sı tutuklandı. Gazetecilerin tutuklanmasına Şanlıurfa'dan ortak tepki geldi. Meslek örgütleri, insan hakları savunucuları ve siyasi partilerin de aralarında bulunduğu 16 kuruluşun ortak açıklamasında 'Gazetecilerin hapsedilmesi toplumun hapsedilmesidir' mesajı verildi. Açıklamada, tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Şanlıurfa Barosu, HDP, Gelecek Partisi ve hak savunucuları… Şanlıurfa’dai aralarında meslek örgütleri ve siyasi partilerin de yer aldığı 16 kuruluş, gazetecilerin tutuklanmasına karşı ortak bir açıklama yayınladı. “Gazetecilerin hapsedilmesi toplumun hapsedilmesidir” mesajının yer aldığı açıklamada “Basına yönelik yapılan herhangi bir müdahale doğrudan topluma karşı yapılmış olan bir müdahaledir” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“8 Haziran gecesi Diyarbakır’da düzenlenen ev baskınlarında Kürt medyasına mensup çalışan 22 gazeteci gözaltına alınmıştır. 8 gün boyunca gözaltında tutulan gazetecilerden 16’sı tutuklanmıştır.

Basın özgürlüğü demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarından biridir. Basına yönelik yapılan herhangi bir müdahale doğrudan topluma karşı yapılmış olan bir müdahaledir. Bilinmelidir ki hukuk devletinin mimarı özgür basındır. Basın özgürlüğünün olduğu yerde hukuk devleti; hukuk devletinin olduğu yerde basın özgürlüğü vardır.

Biz aşağıda imzacı olan kurum ve kuruluşlar olarak her zaman halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğünün yanında olduğumuzu belirtiyor ve tutuklanan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”