Genç çiftçi Esat Gerger: Fiyatlar düşük, çiftçi üretimi bırakıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da çiftçilerin hasat heyecanı devam ediyor.  Hasat sezonu devam ederken fiyatların düşük olması çiftçiyi zarar ettiriyor.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da çiftçilerin hasat heyecanı devam ediyor.  Hasat sezonu devam ederken fiyatların düşük olması çiftçiyi zarar ettiriyor.

Türkiye’de son yıllarda kuraklığın etkisi çiftçiyi kasıp kavururken artan girdi maliyetleri de çiftçinin belini büken bir diğer sorun olarak duruyor. Artan girdi maliyetleri ve yaşanan şiddetli kuraklığın en fazla hissedildiği bölge olan Şanlıurfa’da çiftçiler, hasat sezonunu buruk geçiriyor.

Çiftçi kara kara düşünüyor

Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesinde de çiftçiler yeni sezonda hasada devam ediyor. Sezon boyunca gece gündüz çalışıp ürününü yetiştiren çiftçilerin emeğinin karşılığını almak için hasada başladı. Hasada başlayan çiftçiler bekledikleri bereketi aldı ancak ürün fiyatının düşük olması onları kara kara düşündürüyor.

Esat Gerger'den kira fırsatçılarına sert tepki!

‘Sezon iyi ama fiyatlar düşük’

Sezon boyunca tarlada tarımsal faaliyetlerini yürüten genç çiftçi Esat Gerger, bu yıl beklenen verimi aldıklarını ancak ürünün para etmemesinin kendilerine zarar verdiğini söyledi. Hasat sezonunu değerlendiren Esat Gerger, “Bu yıl özellikle bahar ve devamında gelen yağmurlar ürünün verimini yükseltti. Bu bizi mutlu etti ama ürün fiyatlarının çok düşük olması biz çiftçi ve üreticiyi zor durumda bıraktı” dedi.

Çiftçi üretimi bırakıyor

Geçen yıl ki kuraklığa dikkat çeken Gerger, “Geçen sezon kuraklı bizi çok kötü etkiledi. Kuraklığın ardından bereketli bir sezon olmasına rağmen devletimizden beklenen taban fiyatını alamadık. Bu da ürünümüzün neredeyse bedavaya gitmesine neden oldu. Kuraklıkta da berekette de çiftçimiz istediğini alamıyor. Çiftçi beklediğini alamadığı için üretimden vazgeçiyor. Bu da hepimizin zararınadır” diye konuştu.
 

esat gerger hasat sezonu hasat hububat bakliyat