Genç Çiftçi Esat Gerger: Pamuk üreticisi birilerinin insafına bırakılmamalıdır

TAKİP ET

Pamuk hasadının yaklaştığı bu süreçte fiyatların düşük olma ihtimali üreticiyi şimdiden üzmeye başladı. Üretici, yetkililerin fiyat konusunda yanlarında olmasını istiyor. 

TARIM - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da çiftçilerin pamuk hasat heyecanı yaklaşırken üretici fiyatların düşük olmasından korkuyor. Bütün yıl emeğini pamuk tarlasında harcayan üretici yaklaşan hasat döneminde fiyatların ne olacağı konusunda kara kara düşünüyor.

‘Girdi maliyetleri üretimden vazgeçiriyor’

Türkiye’de son yıllarda kuraklığın etkisi çiftçiyi kasıp kavururken artan girdi maliyetleri de çiftçinin belini büken bir diğer sorun olarak devam ediyor. Gübre, mazot ve ilaç zamlarının yanı sıra iş gücüne gelen zamlar da eklenince hasat zamanı yaklaşan pamuk üreticisini fiyat telaşı sardı. Fiyatları geçen yıl ki gibi düşük olmasından korkan üretici yetkililerin bir fiyat belirlemesini ve kendilerini komisyon ve fabrika sahiplerinin insafına bırakmamasını istiyor.

Genç çiftçi Esat Gerger: Fiyatlar düşük, çiftçi üretimi bırakıyor

‘Gelecek sezon üretici olmayabilir’

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Anaplı kırsal mahallesine modern tarım genç çiftçi Esat Gerger, bu yıl beklenen fiyatın altın bir fiyatın olması durumunda gelece sezon çiftçinin üretimden uzaklaşacağını belirtti. Maliyetlerin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Esat Gerger, “Son yıllarda Gübre, mazot ve ilaç zamlarının zirve yapması nedeniyle üretici zor günler geçiriyor. Zaten borç ile üretim yapan çiftçi istediği fiyattan ürününü de satamazsa önümüzdeki sezon ekim yapamaz” dedi.

‘Üretici birilerinin insafına bırakılmamalıdır’

Yetkililerin üreticiyi koruması gerektiğini söyleyen Esat Gerger, “Girdi maliyetleri altında ezilen üreticinin fabrika sahipleri ve komisyoncuların insafına bırakılmaması gerekiyor. Yetkililerin özellikler de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fiyat konusunda devreye girmesi gerekiyor. İstenen fiyatın olmaması üretiminin olmaması anlamına gelir. Hasat başlamadan fiyat konusunda çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.

Esat Gerger'den kira fırsatçılarına sert tepki!

esat gerger pamuk ureticisi pamuk fiyatlari tarım haberleri hilvan anaplı mahallesi çiftçi