Gergerlioğlu: Köylü desteklenmezse tarımdan vazgeçebilir

TAKİP ET

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde tarım arazilerini gezerek üreticilerin sorunlarını dinleyen Gergerlioğlu, tarım faaliyetlerinin sürdürülebilir olması için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini belirtti.

DİYARBAKIR- Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde tarım arazilerini gezerek üreticilerin sorunlarını dinleyen Gergerlioğlu, tarım faaliyetlerinin sürdürülebilir olması için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini belirtti. Yaşanan yüksek enflasyon ile üretim maliyetlerinin arttığını ve kar edemediklerini söyleyen çiftçiler, Gergerlioğlu’ndan konuyu meclise taşımasını istedi.

Çiftçinin kazancı enflasyonla eriyor

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde vatandaşları dinleyen Gergerlioğlu, özellikle tarım alanında çok büyük sorunlar olduğunu söyledi. Vatandaşların tarımdan para kazanmaya çalıştıklarını belirten Gergerlioğlu, “Bismil halkının tarım kazançları gittikçe geriliyor. Çünkü bölgede yoğun bir şekilde mısır üretimi var. Fakat geçen sene 5.75'e sattıkları mısırı bu sene yoğun hissedilen enflasyona rağmen ancak 6 TL'den verebiliyorlar. Burada büyük bir zarar var, insanlar bu üretimden vazgeçebilir. Pamuk üretiminde ise 2 yıl önce 25 TL'den sattıkları ürünlerini geçen sene 13 TL'den satabilmişler. Bu sene iyi bir fiyat olmazsa pamuk üretimi de bitebilir. Buğday ve arpada yine kazançları son derece düşük. Enflasyon nerede köylünün kazancı nerede!” ifadelerini kullandı.

Tarımda su sorunu devam ediyor

GAP’ın bitmediğini ve bölgede su sorununun devam ettiğini aktaran Gergerlioğlu, “Mısır ve pamuk üretimi için su gerekiyor. Bu su içinde yer altı su sondajları yapılıyor. İlerleyen zamanlarda başka illerde olduğu gibi obrukların ortaya çıkma ihtimali de var. Bu da önemli bir tehlike olarak ileride Bismil'i bekliyor. Bismil'de üretici sıkıntıda ve tarımdan vazgeçebilir. Millet tarımda son anlarını yaşıyor ve son ümitlerini taşıyor. Mısır üretimi konusunda köylülerde büyük yorgunluk oluşmuş. Çünkü elde ettikleri kar son derece düşük. Pamukta ve diğer ürünlerde de maalesef durum aynı. Fiyatlar yerinde sayıyor.” dedi.

Üretici emeğinin karşılığını almalı

Bismil'den iktidara çağrıda bulunan Gergerlioğlu, köylü bu halde bırakıldığı taktirde tarımın ve köylerdeki yerleşimin yok olacağını söyledi. Büyük bir göç hadisesi yaşanabileceğini vurgulayan Gergerlioğlu, “Bu verimli toprakların değerlendirilmesi için üretimin teşvik edilmesi gerekiyor. Üretim için gerekli olan su, yakıt ve tohum gibi konularda desteklerle köylünün yükü hafifletilmeli. Çiftçiler emeğinin karşılığını almalı ki üretim devam etsin.” ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu, “Diyarbakır’a yeni yatırımlar yapılmalı”

Diyarbakır halkı ile bir araya gelerek sorunlarını dinleyen YSP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bölgedeki birçok yatırımın atıl olduğunu belirterek yeni yatırımların olması gerektiğini söyledi.

Birçok yatırım atıl durumda

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde birçok yatırımın atıl durumda olduğunu belirten Gergerlioğlu, bunlardan birinin de 50 yıl önce inşaatı başlatılan ve devam ettirilemeyen un fabrikası olduğunu söyledi. Fabrika olmadığı için unun üretilemediğini söyleyen Gergerlioğlu, “Tarımsal üretim var fakat işleyecek fabrika yok. Böyle bir zihniyetle karşı karşıyayız. Yapımına başlanan fabrika atıl bir durumda bırakılmış. İşsizlik had safhada, bölgeye yatırımların artması gerekiyor. Vatandaşın desteklenmesi ve işsizliğin giderilmesi gerekiyor. Bismil'in 150 bine yakın nüfusu var ve maalesef işsizlik had safhada. Vatandaşlar 110 köyü olan Bismil'e yatırımların artmasını, köylünün, çiftçinin desteklenmesi gerektiğini söylüyorlar.
 

tarım diyarbakır YSP siyaset