Google Yeşil Raporu: Sürdürülebilirlik kazanıyor, su hedefleri ulaşılması zor

TAKİP ET

Google'ın Pazartesi günü yayınlanan yıllık çevre raporu, şirketin yenilenebilir enerji kullanımı hedeflerini karşılamaya devam ettiğini, ancak topluluklara veri merkezlerini soğutmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için içlerinden aldığından daha fazla su verme taahhüdünü yerine getirmek için daha kat etmesi gereken yollar olduğunu gösterdi. ofisler.

Google'ın Pazartesi günü yayınlanan yıllık çevre raporu, şirketin yenilenebilir enerji kullanımı hedeflerini karşılamaya devam ettiğini, ancak topluluklara veri merkezlerini soğutmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için içlerinden aldığından daha fazla su verme taahhüdünü yerine getirmek için daha kat etmesi gereken yollar olduğunu gösterdi. ofisler.

104 sayfalık rapora göre şirket, üst üste altıncı yıl boyunca yıllık küresel elektrik kullanımının %100'ünü yenilenebilir enerji alımlarıyla eşleştirdi.

“7/24 karbonsuz enerjiyle çalışmayı ve 2030 yılına kadar tüm operasyonlarımızda ve değer zincirimizde net sıfır emisyon elde etmeyi hedefleyerek yenilenebilir enerjinin her zaman ve her yerde mevcut olmadığı sorununu ele almak için çalışıyoruz. ” Öğrenme ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Gomes ve Sürdürülebilirlik Direktörü Kate Brandt bir Google blogunda yazdı.

Rapor ayrıca, şirketin sözleşmeli havza projeleri aracılığıyla, küresel operasyonlarında kullandığı tatlı suyun %120'sini yenileme hedefini desteklemek için 271 milyon galon suyu - 400'den fazla olimpik yüzme havuzuna eşdeğer - tazelediğini de kaydetti. 2030.
Ancak, 271 milyon galon şirketin 2022'deki tatlı su tüketiminin yalnızca %6'sını oluşturduğundan, Google'ın bu hedefe ulaşmak için acele etmesi gerekecek.

Susuz Veri Merkezleri

Google, su tüketiminin çoğunu küresel sunucu ağını soğutmaya yönlendiriyor. Rapora göre su soğutma, şirkete iki fayda sağlıyor. "Su soğutmalı veri merkezlerimizin, hava soğutmalı veri merkezlerimize göre yaklaşık %10 daha az enerji kullandığını ve kabaca %10 daha az karbon emisyonu saldığını bulduk."

Google, 2022'de veri merkezleri ve ofislerinin toplam su tüketiminin 5,6 milyar galon olduğunu bildirdi; bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısındaki ortalama yıllık 37 golf sahasını sulamak için gerekene eşdeğer. Google, bununla birlikte, mümkün olduğunda, içilemez tatlı su kaynaklarını ve tatlı suya alternatifleri kullanmaya çalıştığını belirtmek konusunda dikkatliydi.

Ayrıca, ofislerindeki su sistemlerinden veri merkezlerindeki soğutma sistemlerine kadar tesislerinin nereye yerleştirileceğine, nasıl tasarlanacağına ve nasıl çalıştırılacağına karar verirken yerel su stresini de değerlendirdiğini ve dikkate aldığını açıkladı.

Bu nedenle 2022'de tatlı su çekimlerimizin %82'si su stresinin düşük olduğu bölgelerden geldi.

Amazon Web Services, veri merkezlerini konumlandırırken su stresi düzeylerini de dikkate alır. AWS Su Küresel Lideri Will Hewes, "Belirli yerlerde topluluğa bakıp veri merkezlerimizi soğutmak için su kullanmanın bizim için doğru şey olmadığına karar verebiliriz" dedi.

“Alternatifler var. Sadece daha fazla enerji kullanmamızı istiyorlar,” dedi TechNewsWorld'e.
Soğutma Alternatifleri Utah, Batı Ürdün merkezli özel bir veri merkezi şirketi olan Novva Data Centers'ın kurucusu, yatırımcısı ve CEO'su Wes Swenson , suyun herhangi bir alanda sınırlı bir kaynak olması ve veri merkezlerinin topluluğa girmesi durumunda, evaporatif soğutma için su kullanırlarsa, su envanteri üzerindeki baskıyı artırabilirler.

Ancak kıtlık endişe noktalarından sadece biri, diye ekledi. TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Veri merkezi hava tarafı ekonomizörler kullanıyorsa ve dış ortam havası veri merkezine giriyorsa, su mineraller veya sert su ve bakteriler için arıtılır, çünkü çalışanlar tarafından solunacaktır" dedi.

"Buharlaşmayla kaybolmayan su, ya geri çekilmesi ya da sulama amaçlı kullanımlara kaydırılması gereken şehrin atık su sistemine akıtılıyor" diye devam etti. "Onu temizlemek ve yeniden temizlemek çok büyük enerji kullanımı gerektiriyor."

“Akışkan tarafı ekonomizörler için su tüketilirse, sert su mineralleri için arıtılır ve dış hava veri merkezine girmez. Ancak yine de buharlaşmayla kaybolmayan su, şehrin atık su sistemine akıyor ve atık su tesisleri üzerindeki baskıyı artırıyor” diye ekledi.

Veri merkezi endüstrisi hakkında çevrimiçi bir bilgi kaynağı olan Data Center Knowledge'ın içerik sağlayıcısı Adam Simmons, veri merkezlerinin soğutma için öncelikle suyu kullanmasına rağmen, alternatif olarak hava soğutmayı da kullanabileceklerini belirtti .
TechNewsWorld'e "Sorun, havanın sudan daha az verimli bir soğutma mekanizması olması" dedi. "Hava ayrıca sıcak ortamlarda çalışmaz, bu nedenle Arizona ve Teksas'ta Kanada veya Kuzey Avrupa'daki kadar iyi çalışmayacak."

"Ekipmanı bir tür iletken olmayan sıvıya batırdığınız sıvıya daldırmalı soğutma da var ," diye ekledi. "Bunun da zorlukları var. Daha yeni. Daha pahalı ve su altındayken ekipmanı yükseltemeyeceğiniz için bakım sorunları var.”

Yapay Zekanın Veri Merkezi Su Talebine Etkisi

Simmons, susuz sistemlerin yıllardır var olduğuna dikkat çekti. "Onlara karşı olan argüman, sistemleri çalıştırmak için su sistemlerinden daha fazla enerji kullandıklarıdır ki bu bir efsanedir" dedi.

"Veri merkezlerinin müşterileri soğutma açısından da daha akıllıca olabilir" diye ekledi.

"Çalışma sıcaklıklarını yükseltmek, örneğin termostatı 70 dereceden 80 dereceye çıkarmak yardımcı olacaktır."

Google'ın ve diğer herkesin veri merkezleri şu anda suya susamışsa, yapay zeka modellerini çalıştırma talebi arttıkça bu susuzluk daha da kötüleşebilir. Bend, Ore'deki bir danışmanlık hizmetleri şirketi olan Enderle Group'un başkanı ve baş analisti Rob Enderle, "Yapay zeka, veri merkezlerinin su talebini önemli ölçüde artıracak" dedi .

“Yapay zeka çok fazla işlem gücü kullanıyor. İşleme gücü ısı üretir ve ek soğutmaya ihtiyaç duyar," dedi TechNewsWorld'e.

Swenson, veri merkezleri yöntemlerini değiştirmedikçe AI modellerinin suyu etkilemesinin muhtemel olduğunu iddia etti. "Yapay zeka ve çarpan etkisine sahip yeni çıkarımsal bilgi işlem yükleri, veri merkezlerinin yalnızca önümüzdeki beş yıl içinde muhtemelen mevcut seviyelerin 10 katı ve muhtemelen 20 ila 25 katı inşa edilmesine neden olacak" diye tahminde bulundu.

Talebi Verimlilikle Karşılamak

Hewes, AI'ya atfedilebilecek zaman içinde su kullanımında bir miktar artış olabileceğini kabul etti. "Ancak AWS, sudaki herhangi bir büyümeyi en aza indirebilmek için su verimliliğine yatırım yapmaya devam edecek" dedi.

2021'de AWS veri merkezlerinin kilovat saat başına yaklaşık 0,25 litre su kullandığını belirtti. 2022'de bunu kilovat saat başına 0,19 litreye düşürdü. "Hedefimiz, su büyümesinde bile net bir pozitif etkimiz olacak" dedi.

Portland, Ore.'deki bir su kalitesi izleme kuruluşu olan WaterWatch of Oregon'un kıdemli bağış toplayıcı ve danışmanı John DeVoe , su kullanımıyla ilgili kurumsal vaatlerin dikkatle incelenmesi gerektiği konusunda uyardı.

"Yüklemekle neyi kastediyorlar?" O sordu.

TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Amazon'un Oregon'da soğutma için kullandıkları suyu sulama kanallarına koydukları ve buna azaltma adını verdikleri bir programı vardı" dedi. "Ama bu, o suyun kaynakları için hiçbir şey yapmaz - bir nehir, dere veya akifer."
"Bu kaynaklara geri dönen su yok," diye devam etti, "ve dönse bile orada yaşayan balıkları öldürür."

su haberleri teknoloji google haberleri