Hasan Çiftçi, emlak ve inşaat sektörünü değerlendirdi

TAKİP ET

Şanlıurfa'da son yıllarda artan daire fiyatlarına ilişkin Ajans Balıklıgöl'e açıklamada bulunan Gayrimenkul Danışmanı ve Müteahhit Hasan Çiftçi, daire fiyatlarının döviz ve dövize bağlı olarak artan girdi maliyetlerinden dolayı yükseldiğini söyledi.

Şanlıurfa'da son yıllarda artan daire fiyatlarına ilişkin Ajans Balıklıgöl'e açıklamada bulunan Gayrimenkul Danışmanı ve Müteahhit Hasan Çiftçi, daire fiyatlarının döviz ve dövize bağlı olarak artan girdi maliyetlerinden dolayı yükseldiğini söyledi.

Katlanan girdi maliyetleri ve buna bağlı olarak artan daire fiyatları nedeniyle vatandaşın ev alamadığını ve bu yüzden emlak piyasasında bir durgunluk yaşandığına dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı ve Müteahhit Hasan Çiftçi, "Karaköprü ilçemiz biliyorsunuz; bacasız fabrika dediğimiz inşaat sektörüyle bu manada üretken bir yapıya sahip. Ciddi manada konut ve gayrimenkul sektörü Karaköprü'ye getirisi olan bir sektördür." dedi. 

Hasan Çiftçi Balıklıgöl'deki tadilatı sordu

Döviz Kuru direk etkiledi 

Fiyat artışlarına dikkat çeken Hasan Çiftçi, "Son dönemdeki bu fiyat artışlarının açıkçası MTA fiyatlarıyla da alakası var. Daha önce de bilindiği gibi döviz kurunun  5'lerden bugün 17-18 liraya çıkması gayrimenkulde ciddi bir fiyat artışına neden oldu." diye konuştu.

2023 seçimi sonrasına dikkat çekti 

İnşaat sektöründe dönemsel krizlerin yaşandığına dikkat çeken Hasan Çiftçi, "İnşaat ve Gayrimenkul piyasası böyle dönemsel krizler yaşamıştır. Bu krizler 10 yılda bir patlama yapar ve ardından normal seyrine oturur. Aslında bu yaşadığımız dönem gerçekten hem döviz anlamında ülkenin geçirdiği zor durumlar karşısında normal bir seyirde ilerliyor. Lakin 2023 seçiminden sonra piyasanın oturacağına gayrimenkul piyasasının hareketlilik kazanacağına inanıyorum. Piyasa şu anda durağan gidiyor olabilir ama 2023 seçiminden sonra hareketli olacaktır." şeklinde konuştu.

Başkan Hasan Çiftçi: Aksa Gaz şube sayısını arttırmalı

Krediler de piyasayı etkiliyor

Yüksek kredilerin satışlardak8 etkisini değerlendiren Hasan Çiftçi şunları kaydetti:
"Elbette ki kredilerin özellikle konut gayrimenkule yatırım yapan yatırımcı için önemli bir payı var. Ama bu krediler tekrardan canlılık kazanacaktır. Sadece döviz artışı ile alakalı değil kredi oranlarının da yüksek olması yatırımcıyı ürkütüyor. Bildiğiniz gibi Şanlıurfa'da sanayici ve çiftçi de zor bir süreçten geçiyor.

Bundan dolayı da biraz yatırımını gayrimenkulden çektiler. Açıkçası tekrardan yatırım yapacak olsalar şu an yatırım için çok uygun bir zamandır. Doğrudur krediler yüksek bir mevlada faiz oranları çok yüksek bu kredilerin tekrardan biraz daha düşmesiyle gayrimenkul piyasası da hareketlenir." 

Gelecek Partisi parselleri yargıya taşıdı!

Konut sektöründe fırsatçılığın da yaşandığını söyleyen Çiftçi, "Bunlar da doğru ama biz hem gayrimenkul satıcısının hem de üreticisinin kredilerin düşmesini fırsat bellemememiz lazım. Fırsattan istifade bizim de fiyatları artırmamamız gerekiyor.  İnsanlara uygun fiyatlarla konut her zaman sağlamamız gerekiyor." ifadelerine yer verdi.