Hoş Sümbül sadece Şanlıurfa sınırlarında yetişiyor

TAKİP ET

Şanlıurfa endemik bitki ve hayvan türleriyle zengin bozkırlarıyla Türkiye'nin ve Ortadoğu'nın nadir şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor. Birçok endemik bitkiyi sınırlarında barındıran Şanlıurfa'da Hoş Sümbül yani yerel ismiyle Mezopotamya Sümbülü kayda alındı.

Şanlıurfa endemik bitki ve hayvan türleriyle zengin bozkırlarıyla Türkiye’nin ve Ortadoğu’nın nadir şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor. Birçok endemik bitkiyi sınırlarında barındıran Şanlıurfa’da Hoş Sümbül yani yerel ismiyle Mezopotamya Sümbülü kayda alındı.

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi sınırlarından iki bölgeden yetişen Hoş Sümbül (Mezopotamya Sümbülü) rengi ve şekliyle oldukça farklı bir bitki. Latince ismi Scilla mesopotamica olan Hoş Sümbül ilk defa 1888 yılında Alman eczacı ve bitki toplayıcısı Paul Sintenis tarafından Halfeti’de toplandı. Hoş Sümbül’ü bilim dünyasına tanıtan isim ise 1977 yılında Speta oldu.

Hoş Sümbül’ün yayılış alanları ve önemine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) bir sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Scilla mesopotamica (Hoş sümbül)  Şanlıurfa İlinin endemik türlerinden biri olan Hoş Sümbül, Dünya'da sadece Halfeti İlçesinde iki lokasyonda bulunmaktadır. Yöresel adı Mezopotamya sümbülü (hoş sümbül) olan bitki mart ayında çiçeklenir. Mezopotamya sümbülü, ilk kez 1888 yılında Alman eczacı ve bitki toplayıcısı Paul Sintenis tarafından Halfeti’de toplanmış ancak, 1977 yılında Speta tarafından bilim dünyasına tanıtılmıştır. 

Bölge Müdürlüğümüz ekiplerince Biyolojik çeşitlilik izleme programı kapsamında bu yıl da yayılış gösterdiği alanda gözlemlendi. Ülkemizin biyolojik çeşitliliğini koruyor, gözlemliyor; gelecek nesillere bu zenginliğin ulaşması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.”
 

dkmp hos sumbul sumbul haberleri doga haberleri yasam haberleri endemik bitki hos sumbul