İlkbaharda evcil hayvan bakımı: Evcil hayvan sahipleri için uzman ipuçları

TAKİP ET

Bahar geldi ve ilkbaharda evcil hayvan bakımı yılın diğer zamanlarından farklı olabilir. Baharın pek çok yönü güzeldir ancak bazıları evcil hayvanınız için sorun yaratabilir. Bahar tehlikeleri önlenebilir ve bu bahar evcil hayvan güvenliği kılavuzu, mevsimi nasıl atlatabileceğinizi ve evcil hayvanınızla bu mevsimin tadını nasıl çıkarabileceğinizi önerecektir.

Bahar geldi ve ilkbaharda evcil hayvan bakımı yılın diğer zamanlarından farklı olabilir. Baharın pek çok yönü güzeldir ancak bazıları evcil hayvanınız için sorun yaratabilir. Bahar tehlikeleri önlenebilir ve bu bahar evcil hayvan güvenliği kılavuzu, mevsimi nasıl atlatabileceğinizi ve evcil hayvanınızla bu mevsimin tadını nasıl çıkarabileceğinizi önerecektir.

Mevsimsel evcil hayvan sağlığı

İlkbaharda evcil hayvan sağlığına ilişkin ilk ipuçlarından biri, bu mevsimin evcil hayvanınızın yıllık veteriner ziyareti için mükemmel bir zaman olmasıdır. Kapsamlı bir muayeneden geçmenin yanı sıra, yapılması gereken aşıları , mide-bağırsak parazitlerini ve kalp kurdu önleyicilerini ve pire önleyici ve kene önlemlerini veterinerinizle görüşün.

İlkbaharda evcil hayvan güvenliği, evcil hayvanınızın mikroçip bilgilerinin doğru ve kimlik etiketlerinin güncel olmasını da içerir. Evcil hayvanınızın bir kaza sonucu sizden uzaklaşması durumunda bu tanımlama yöntemleri kritik öneme sahiptir.

İlkbaharda evcil hayvan bakımının temelleri

Birçok yerde kışlar pireleri, keneleri ve sivrisinekleri kontrol altına alacak kadar soğuktur. Bununla birlikte , bahar aylarında evcil hayvanlarınızın, köpek ve kedi arkadaşlarınızla ziyafet çekmeye can atan haşerelerin kurbanı olması nedeniyle evcil hayvan sağlığı zorludur. Pire, kene ve sivrisinek ısırıkları tahriş edici ve kaşıntılıdır, ancak aynı zamanda evcil hayvanlarınıza (ve bazı durumlarda insanlara) bulaşabilecek hastalıkları da taşırlar.

Bu hastalıklar arasında kalp kurdu, Lyme hastalığı, anaplazmoz, ehrlichiosis, Rocky Dağları benekli ateşi ve diğerleri yer alır.

Neyse ki evcil hayvanları bahar zararlılarından korumak kolaydır. Bazı önleyici maddeler, parazitleri evcil hayvanınızda hastalığa neden olmadan önce öldürmek için iyi çalışır. Bu nedenle, bahar veteriner ziyareti sırasında parazitlere karşı önleyici ilaçları stoklayın.

Reçeteli ürünler OTC seçeneklerinden daha etkilidir. İlkbahar, evcil hayvanların önleyici tedbirler alması açısından kritik öneme sahiptir, ancak biz her zaman yıl boyunca önlemeyi öneriyoruz.

Veterinerinizle pire ve kene önleme hakkında konuşurken kalp kurdunu da unutmayın.

Sivrisinekler tarafından bulaşan çok ciddi bir hastalıktır ve önlenmesi sadece reçeteyle yapılır. Veterineriniz önleyici ilacı verebilir veya çevrimiçi olarak veya bir evcil hayvan mağazasından almanız için size bir reçete verebilir. Çoğu veteriner pire, kene, kalp kurdu ve bağırsak parazitlerine karşı koruma sağlamak için geniş spektrumlu bir ürün önerecektir. Ayrıca evinizin çevresinde sivrisinek kovucuların kullanımını da düşünün.

Aşağıda evcil hayvanınızın bahar aylarında güvende kalmasına yardımcı olacak bazı ek ipuçları verilmiştir.

Yıl boyunca geniş spektrumlu önleyiciler kullanın. Pire, kene ve sivrisinek riski bahar sıcaklıklarıyla birlikte artar, ancak veterinerler yıl boyunca korunmayı önermektedir.

Kene olup olmadığını kontrol edin. İlkbaharda köpeklerde ve kedilerde kısa bir süreliğine dışarıda kalmaları nedeniyle keneler oluşabilir.

Evcil hayvan ve çevre tedavisi. Bir istilaya maruz kaldıysanız, evcil hayvanınızda ve ev ortamında pire ve kenelerin aynı anda kontrol altına alındığından emin olun.

Evcil hayvan mağazanızdan bir pire tarağı satın alın ve düzenli olarak kullanın.
Parazitleri arayarak yatakları periyodik olarak inceleyin ve temizleyin .

İlkbahar alerjileri

Baharın güzellikleri devam ederken evcil hayvanlar, köpeğinizin veya kedinizin tırmalamasına, yalamasına, hapşırmasına, patilerini çiğnemesine, yüzünü ovuşturmasına veya kulak enfeksiyonlarından rahatsız olmasına neden olabilecek alerjilerden muzdariptir. 

Genellikle ilkbaharda ortaya çıkan veya kötüleşen alerji türleri, polen, çimen, ağaçlar, toz, bitkiler ve diğer alerjenler gibi çevresel tahriş edici maddelerin neden olduğu pire veya çevresel alerjilerdir (atopi olarak bilinir).

İlkbahar alerjilerini yönetmeye yardımcı olacak ipuçları

Neyse ki, bu alerjilere genellikle oldukça basit bir şekilde yardımcı olunabilir.

Sık banyo yapmak, evcil hayvanınızın derisinden ve kürkünden alerjenlerin temizlenmesine yardımcı olur. Veterinerinizin muhtemelen tavsiye edebileceği özel bir hipoalerjenik şampuan vardır .

Her dış mekan maruziyetinden sonra evcil hayvanınızın patilerini silin. Veterinerinizin sahip olduğu veya önerebileceği evcil hayvanlara uygun mendilleri veya nemli bir bezi kullanın . Bu, alerjenlerin evin içine kadar takip edilmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Düzenli olarak süpürmek, iç mekandaki alerjenlerin kontrolüne yardımcı olabilir. Bir hava temizleyici de yardımcı olabilir.

O mega-3 gibi yağ asitleri cilt sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir ve sağlıklı cilt alerjilere karşı daha az duyarlı olabilir.

Evcil hayvanınızın her yıl alerji geliştirme öyküsü varsa, özellikle de orta ve şiddetli alerjiler varsa, yıllık bahar ziyareti ilaç alma zamanıdır. Bu, antihistaminikler (alerjileri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir ilaç sınıfı) veya belirli şampuanlar olabilir veya evcil hayvanınızın, tablet formunda veya enjeksiyon şeklinde gelen alerji ilaçları gibi daha önemli bir şeye ihtiyacı olabilir. Cildin çok fazla çizilmesinden dolayı enfeksiyon kapmadan önce erken tedavi edilmesi önemlidir.

Evcil hayvanlar için bahar bakım ipuçları

Bakım aynı zamanda alerjilere de yardımcı olabilir . Düzenli olarak fırçalamak, kışlık kürkü ortadan kaldırır ve cilt parazitlerine ev sahipliği yapan veya cilt enfeksiyonlarına yol açabilen matlaşmaları önler. Paspaslar çıkarılamayacak kadar ilerlemişse, profesyonel bir bakım uzmanına danışın. Kesilmemiş tırnaklar pedlerin içine doğru büyüyebilir, bu bir zorunluluktur. Belirtildiği gibi, hafif bir evcil hayvan şampuanı veya hatta hipoalerjenik bir şampuanla yapılan bir banyo, alerjenleri ciltten uzaklaştırabilir. Bazen alerjiler nedeniyle cilt tahrişi o kadar kötüleşebilir ki, veterinerinizin ilaçlı bir şampuan ve diğer tedavileri reçete etmesi gerekebilir.

Evcil hayvan sağlığı için bahar beslenmesi

Sıcaklık değişimi ve aktivitedeki olası artışla birlikte, yay güvenlik ipuçları kilo alımını önlemek için yiyecek porsiyonlarının izlenmesini içerebilir. Taze meyve ve sebzelerin bahar hasadından elde edilen sağlıklı, taze yiyeceklere odaklanmanın tam zamanı. Bahar buluşmalarındaki ikramları izleyin. Paskalya, etrafta köpekler ve kediler için zehirli olan çok fazla çikolata olduğu anlamına gelebilir. Hidrasyon da aynı derecede önemlidir. Evin çeşitli yerlerinde temiz su bırakın ve dışarıda daima su ve gölge bulundurun. Dehidrasyon veya sıcak çarpması hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Evcil hayvanınızın yeterince su içmediğinden endişeleniyorsanız, kuru mamalara su ekleyin veya konserve yiyecekler vermeyi düşünün.

Dehidrasyon belirtilerini bilin

Kuru/yapışkan diş etleri, çökmüş gözler, uzun süreli cilt çadırı ve uyuşukluk. Bu işaretlere karşı dikkatli olun ve evcil hayvanınızın sıcakken daha fazla içmesini sağlayın.
Evinizi güvende tutmak

Bahar geldiğinde insanların ilk yaptığı şeylerden biri evin iç ve dış mekanını temizlemektir. Tamamen temiz bir eve sahip olmak çok canlandırıcıdır, ancak bununla birlikte evcil hayvanlarınız için bazı tehlikeler de beraberinde gelir. En yaygın ev temizlik ürünlerimizin çoğu evcil hayvanlarımız için zehirlidir. Ne yapalım?

'Evcil hayvanlar için güvenli' ürünler satın alın. Bugünlerde her zamankinden daha erişilebilir durumdalar.

Güvenli evcil hayvan ürünlerinde bile etiketleri dikkatlice okuyun. Çocukların veya evcil hayvanların derilerini teneffüs etmemesi veya temas etmemesi gerektiğini söylüyorsa, devam edin.

Temizlik ürünlerini nasıl sakladığınıza dikkat edin. Onları sadece ulaşamayacağı yerde tutmayın, aynı zamanda görüş alanınızdan da uzak tutun.

Evcil hayvanları iyi havalandırılan alanlarda ve tamamen kuruyana kadar yakın zamanda temizlenmiş alanlardan uzak tutun.

İç mekanlarda, tüm elektrik kablolarının erişilemez olduğundan emin olun, zehirli maddeleri erişilemez ve gözden uzak tutun ve açık pencerelerin güvenli ekranlara sahip olduğundan emin olun.

Dışarıda bir evcil hayvan kulübede ve garajda zehirli maddeler bulabilir. Antifriz, böcek ilacı ve bahçe ürünlerini nerede sakladığınıza çok dikkat edin.

İlkbaharda evcil hayvanları güvende tutmak

Bahar, güzel bir çiçek açan bitki dizisi getirir, ancak ilkbaharda en yaygın evcil hayvan tehlikelerinden biri, bitkilerin evcil hayvanınıza getirebileceği olası toksisitedir. Örnekler şunları içerir:

Zambaklar kediler için büyük bir hayırdır. Çok az miktarda yemek bile ciddi böbrek hasarına neden olabilir . Bazı zambaklar köpekler için zehirli olabilir, ancak etkileri genellikle GI rahatsızlıklarıdır.

Lalelerin soğanında yoğunlaşmış zehirli maddeler bulunur. Özellikle köpeklerde bunları yemek salya akmasına, kusmaya, depresyona ve hipotermiye yol açabilir.

Açelyalar, Ormangülü ailesine aittir ve kusma, halsizlik, ishal, koma ve ölümle sonuçlanabilecek toksinler taşır. Orman gülleri de oldukça zehirlidir.

Yutulduğunda yüksük otu, zakkum ve bahar çiğdemleri de evcil hayvanlarda önemli riskler oluşturur.

Hayvan zehiri kontrol merkezinin ve veterinerinizin numarasını el altında bulundurun. Yutulması durumunda zaman çok önemlidir.

Acil bir durumda

ASPCA 7/24 zehir kontrol hattı (888) 426-4435. Bu herkesin arayabileceği bir numaradır ancak ücrete tabi olabilir. Birçok evcil hayvan sigortası şirketinin, evcil hayvan sigortanız varsa arayabileceğiniz 7/24 evcil hayvan yardım hatları vardır. Ayrıca Evcil Hayvan Zehiri Yardım Hattını 85 $ karşılığında arayabilirsiniz. Numara (855) 764-7661'dir.

Bahar yürüyüşleri

Kıştan ilkbahara geçiş, evde kalmaktan dışarıda daha çok vakit geçirmeye doğru bir geçişi beraberinde getiriyor.

Evcil hayvan atıklarını düzenli olarak çıkarın

Yıkamayı veya biyolojik olarak parçalanabilen atık torbalarını düşünün
Evcil hayvan partilerinden sonra bahçenizi evcil hayvanlara uygun ürünlerle dezenfekte etmek parazitlere ve patojenlere karşı hayat kurtarıcı bir savaş olabilir

Acil durum hazırlığı

Umarım hiçbir zaman bunlara ihtiyacınız olmaz, ancak kazalar meydana gelebilir.

Evcil hayvanlarınızdaki yaygın sıkıntı belirtilerini öğrenin . Uyuşukluk, iştah kaybı, kusma, ishal ve artan susuzluk bir şeylerin ters gittiğinin işaretleridir.

Evcil hayvanlarınızın her biri için bir acil durum kiti hazırlayın . Tıbbi kayıtlarınızı, veterinerinizin telefon numarasını, evcil hayvanınızın bir fotoğrafını, yiyecek ve suyunu, evcil hayvanınızın ilk yardım malzemelerini (bandajlar, antiseptik, termometre ve evcil hayvanınızın ihtiyaç duyabileceği ilaçlar dahil) ve rahatlık malzemelerini ekleyin.

Acil durum merkezlerine aşina olun. En yakın evcil hayvan acil durum merkezinin yerini ve iletişim bilgilerini öğrenin.

Hazırlıklı olmak, acil bir durumda ne yapılacağını bilmek anlamına gelir. Evcil hayvanlarda CPR ve ilk yardım kursu almayı düşünün.

Maceracı bahar evcil hayvanı için güvenlik ipuçları

Sadece kabadayı olanlar için değil, tüm evcil hayvanlar için bu güvenlik ipuçlarını göz önünde bulundurun:

Güvenli çitler ve bahçe kapıları . Bahar, evcil hayvanınızın keşfetme isteğini artırır.
Dış mekan zamanını denetleyin. Evcil hayvanınızın ortalıkta dolaşmayacağından veya yememesi gereken bir bitkiyi yemediğinden emin olmak, siz izliyorsanız daha az olasıdır.

Tasmalı yürüyüş sanatını gözden geçirin. Evcil hayvanınız baharda ortaya çıkan vahşi hayvanları kovalamak için her zamankinden daha fazla çaba gösterebilir.

Temel komutların provasını yapın. Sağlam bir geri çağırma hayat kurtarabilir. Evcil hayvanınızın eğitimini uygulayın ve yenileyin .

Bir tasma uzatıcı düşünün. Kontrollü özgürlük için, tasma uzatıcı, evcil hayvanlara risk almadan özgürlük yanılsaması verebilir.

Trafiğin olmadığı rotaları seçin. Ani korkular ve sokağa çıkma riskini en aza indirmek için barışçıl yollara sadık kalın.

Evcil hayvanlar için en iyi bahar aktiviteleri

Hava çok sıcak değilse, bahar daha fazla egzersiz yapmak ve daha fazla eğlenmek için harika bir zamandır:

Yeni dış mekan oyuncaklarını tanıtın veya saklanan eski oyuncakları ortaya çıkarın
Diğer köpek arkadaşlarınızla oyun randevuları düzenleyin veya köpek parkına göz atın
Çeviklik eğitimi düzenleyin veya uzun yürüyüşlere çıkın

İlkbahara ilişkin bölgesel farklılıklar

Yaşadığınız yere bağlı olarak tavsiyeler farklı olabilir. Aşağıda en yaygın farklılıklar verilmiştir.

Hava durumu. Soğuk bölgelerde baharın sonlarına kadar pire ve keneler görülmeyebilir. Daha sıcak bölgelerde zararlılar yıl boyunca hayatta kalabilir. Evcil hayvanınızın yıl boyunca önleyici tedavi alması konusunda veterinerinizle konuşun.

Bitki büyümesi . Bitkilerin büyümediği soğuk bir mevsiminiz varsa o zaman zehirli bitkiler konusunda çok fazla endişelenmenize gerek yok. İlkbahar ve yaz aylarında yerel olarak yetiştirilen meyvelere dikkat edin. Evcil hayvanınız için toksik olmadığından emin olun.

Polen . Yerel polen sayımlarını takip edin ve polen seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde evcil hayvanlarınızın dışarıda geçirdiği süreyi en aza indirin. Bu, özellikle bölgenizde çok çeşitli bitkiler varsa geçerlidir. Yakup otu, ağaç polenleri ve çimen gibi yaygın alerjenlerin bölgenizde ne zaman mevcut olduğunu bilin.

Fırtınalar . Bölgenizde kasırga veya ani şiddetli fırtınalar yaşanma eğilimi varsa, evcil hayvanınız da dahil olmak üzere ailenizin güvenliğini sağlayın. Evcil hayvan dostu barınaklarınızın nerede olduğunu öğrenin ve acil durum kitini bulabileceğiniz bir yerde saklayın.

Yüksek binalar. Balkonlu yüksek bir binada yaşıyorsanız ve ilkbaharda evcil hayvanınızın balkonda vakit geçirmesine izin veriyorsanız, kazara düşmeleri önleyecek bariyerleri mutlaka yaptırın. Yanınızdan geçen bir kuş, evcil hayvanınızın atlamak istemesini sağlayacak şey olabilir.

Dereler ve nehirler. Su yollarının olduğu bir bölgede yaşıyorsanız hatırlama becerilerinizi geliştirin. Suya ani erişim köpeğinizi baştan çıkarabilir. Birçok köpek yüzmeyi sever ve hemen suya atlayabilirler.

Yaban hayatı etkileşimi . Yaban hayatının olduğu bir bölgede yaşıyorsanız evcil hayvanınızın yanında kalın. Kuduz veya leptospiroz tehdit olabilir. Parazitler ve kötü kavgalar dahil başka tehlikeler de var.

Yüksek sıcaklık tehlikesi

Birçok bölgede bahar, sıcaklığın dalgalandığı bir dönemdir. Sabahları serin olabilirken öğleden sonraları oldukça sıcak olabilir. Aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:

Baharda bile arabanızda sıcaklığın artacağını düşünmeyebilirsiniz, onlar bunu yapabilirler. Evcil hayvanınızı arabanızda bırakmayın.
Günün aşırı egzersiz için sıcaklığın çok yüksek olduğu zamanlar olabilir .
Sıcaklığın yüksek olduğu güneşli bir günde evcil hayvanınızın patileri yanabilir. Çimenlerin üzerinde yürümek .
Her zaman dışarıda su bulundurun ve gölgeye erişim sağlayın .
Bütün köpekler iyi yüzemez. Eğer havuzunuz varsa onları yakından takip edin.
Barbekü yapıyorsanız evcil hayvanınızı sıcak ızgaradan uzak tutun . Yapay tatlandırıcılar, üzüm, kuru üzüm, çikolata veya soğan gibi zehirli yiyeceklere erişimlerinin olmadığından emin olun.

Sıcak günlerdeki bir başka endişe de , özellikle 'yumuşak' düz yüzleri olan evcil hayvanlar için sıcak çarpmasıdır. Kalın tüylü evcil hayvanlar, aşırı kilolu evcil hayvanlar ve üst solunum yolu problemi olanlar da risk altındadır. İçmeyi teşvik edin. Sıcak çarpmasının belirtileri arasında ağır nefes alma ve huzursuzluk, koyu renkli diş etleri (neredeyse kırmızı), halsizlik, kusma veya ishal (bazen kanlı), bilinç bulanıklığı, nöbetler ve yüksek ateş sayılabilir. Evcil hayvanınızın ilk yardım çantasında bir termometre bulundurun ve ateşini rektal olarak ölçün. Sıcaklık 105°F'nin üzerindeyse bu tıbbi bir acil durumdur . Sıcaklık 103°F'ye ulaşana kadar evcil hayvanınızı soğutmak için soğuk değil, soğuk su kullanın (baş, mide, koltuk altları ve ayaklarda soğuk suyla ıslatılmış havlular kullanabilirsiniz). Daha sonra evcil hayvanınızı veterinere götürün.

Tüm bahar bitkileri evcil hayvanlar için zehirli midir?

Bütün bitkiler evcil hayvanlar için zehirli değildir , ancak çoğu öyledir. Bölgenizde nelerin yetiştiğini ve kedinize veya köpeğinize nelerin zararlı olduğunu araştırın. Veterinerinizin bölgenizdeki zehirli bitkiler hakkında bir broşürü olabilir veya araştırmanızı yapabileceğiniz web siteleri önerebilir.

Reçetesiz pire ve kene ürünleri evcil hayvanım için güvenli midir?

Bazıları öyledir ama bazıları çok zehirli olabilir. Tamamen güvende olmak için ürünlerinizi veterinerinizden alabilirsiniz. Pirenizi ve kene önleyicilerinizi çevrimiçi olarak mı yoksa bir evcil hayvan mağazasında mı almayı tercih edeceğinizi veterinerinize danışın. Güvenli önerilerde bulunacaklar.

Ev kedilerinin pire ve kene korumasına ihtiyacı var mı?
Evdeki kediniz için geniş spektrumlu bir parazit önleyici kullanmak hâlâ akıllıca olacaktır. Eğer köpeğiniz de varsa evinize pire getirebilirler. Bazen ev kedileri yapmamaları gerektiği halde gizlice dışarı çıkarlar. Son olarak kedinizi kalp kurdu hastalığı ve bağırsak parazitleri gibi tehlikelere karşı da korumanız gerekiyor.

Temel çıkarımlar:

Bahar siz ve evcil hayvanınız için güzel bir zamandır. Ancak evcil hayvanınız için tehlikelerin farkında olmalısınız. Zehirli bitkilerden ev temizlik ürünlerinden alerjilere kadar pek çok öğenin bu sezonun başında ele alınması gerekiyor.
Pire, kene ve sivrisinek gibi parazitler çoğu bölgede ilkbaharda ortaya çıkar ve evcil hayvanınız için çok rahatsız edici olabilir ve hastalık bulaştırabilir.
Her evcil hayvan sahibi, ilk yardım çantası hazırlamak da dahil olmak üzere evcil hayvanını etkileyebilecek acil durumlara hazırlıklı olmalıdır. Kitin neleri içermesi gerektiğini öğrenin ve belirli acil durumlarda ne yapılması gerektiği konusunda tavsiye alın.
Farklı bölgelerde farklı parazitler, hastalıklar, hava koşulları ve zehirli bitkiler bulunabilir. Bölgenizde neleri düşünmeniz gerektiğini ve buna nasıl hazırlanacağınızı öğrenin.
Veterineriniz rahatsızlıkları ve hastalıkları önlemek için size güvenli önleyici tedbirler konusunda tavsiyelerde bulunabilir.