Kabızlık, depresyon ve idrar yolu enfeksiyonları MS'in erken belirtileri olabilir

TAKİP ET

Yeni araştırmalar, multipl skleroz (MS) hastalarının tanıdan beş yıl önce depresyon, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) sahip olduklarını göstermektedir.

Yeni araştırmalar, multipl skleroz (MS) hastalarının tanıdan beş yıl önce depresyon, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) sahip olduklarını göstermektedir.

MS olarak bilinen hastalık hem beyni hem de omuriliği etkiliyor. MS'te sinirlerinizin etrafındaki koruyucu tabaka zarar görür ve bu da görme bozukluğu , hareket, düşünme ve duygu güçlükleri gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.

Ulusal Multipl Skleroz Derneği, MS ile yaşayan Amerikalıların sayısının yaklaşık bir milyona çıktığını söylüyor.ilk projeksiyonun iki katından fazla.

Nöroloji dergisinde yayınlanan çalışma aynı zamanda multipl skleroza yakalananlarda mesane enfeksiyonları veya sistit ve erotik sorunlar riskinin arttığını da ortaya çıkardı.

Araştırmaya katılan uzmanlar, bu semptomların mutlaka daha erken tanıya yol açmayacağını ancak özellikle ailede MS varsa bunun yararlı bir bilgi olduğunu söylüyor.

Ekip, yakın zamanda MS tanısı konan yaklaşık 20.100 kişiyi bir araya getirdi ve daha sonra aynı yaş ve cinsiyette, MS hastası olmayan bireylerle eşleştirdi.

Ayrıca toplanan 30.477 Crohn hastası MS hastası ile 7.337 lupus hastası arasında da karşılaştırma yapıldı.

Daha sonra araştırmacılar, bir tıbbi bilgi veri tabanının yardımıyla, bireylerin tanısından önceki ve sonraki beş yıldaki veya otoimmün olmayan hastalık katılımcıları için bu eşleştirme tarihinden önceki 113 hastalığı ve semptomu analiz etti.

Tanı konulmadan beş yıl önce, MS'li kişilerin depresyona girme olasılığı, MS hastası olmayanlara göre %22 daha yüksekti. Kabızlık riski %50, idrar yolu enfeksiyonu riski %38, CYBE riski %47 ve sistit veya mesane enfeksiyonu riski %21 arttı.

Depresyon için antidepresan reçeteleri MS hastalarının %14'ü için teşhisten beş yıl önce yazılırken, MS olmayan hastalarda bu oran %10'dur. MS hastalarına teşhisten beş yıl sonra %37 oranında antidepresan reçete edilirken, MS hastası olmayanlarda bu oran %19'du.

Neyse ki bu, her bireyindepresyon, kabızlık ve İYE'ler daha sonra MS'e dönüşecek. Ekibin nihai hedefi, bu erken göstergeleri kullanarak hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce vücutta meydana gelen biyolojik süreçleri daha iyi anlamaktır.