Kalp krizi en çok kadınları vuruyor!

TAKİP ET

Yeni bir çalışma, kalp krizi geçirdikten sonra kadınlar ve erkekler arasındaki kısa ve uzun vadeli ölüm oranlarındaki keskin farklılıkları ortaya koyuyor.

Yeni bir çalışma, kalp krizi geçirdikten sonra kadınlar ve erkekler arasındaki kısa ve uzun vadeli ölüm oranlarındaki keskin farklılıkları ortaya koyuyor.

Miyokard enfarktüsü olarak da adlandırılan kalp krizi, kalbin bir bölgesine giden kan akışının kısmen veya tamamen bloke olması durumunda meydana gelir. Tamamen tıkalı bir arter - veya ST segmenti yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI) - en şiddetli kalp krizi türüdür çünkü kan akışının olmaması kalp kasına hızla zarar verebilir.

Sağlık uzmanları, bir kişinin bu tür bir kalp krizi geçirdiğini söyleyebilir çünkü bunun neden olduğu kalp kası hasarı elektrokardiyogramda (EKG) yükselmiş bir ST segmenti olarak görünür.

Önceki araştırmalar, STEMI nedeniyle hastaneye yatırılan kadınların hastanede kaldıkları süre boyunca erkeklerden daha kötü sonuçlara sahip olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte, daha uzun vadeli sonuçlar belirsizdir.

Daha fazla araştırma yapmak için 22 Mayıs'ta Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin (ESC) Kalp Yetmezliği Derneği'nin (HFA) yıllık kongresi olan Heart Failure 2023'te sunulan yeni araştırma, erkek ve kadınlarda STEMI sonrası kısa ve uzun vadeli sonuçları karşılaştırdı. . Araştırmacılar ayrıca 55 yaş ve altındaki menopoz öncesi kadınlar ile 55 yaş üstü menopoz sonrası kadınlar arasındaki cinsiyet farklılıklarını da araştırdılar.

Araştırmanın ilk bölümünde bilim adamları, 2010-2015 yılları arasında STEMI ile hastaneye başvuran ortalama yaşları 62 olan 884 erkek ve kadın katılımcıyı dahil ettiler. belirtiler başladı.

Genel olarak, semptom başlangıcı ile tedavi arasındaki süre katılımcılar arasında farklılık göstermedi. Ancak 55 yaş ve altındaki kadınlar, erkeklere kıyasla hastaneye geldikten sonra tedavide önemli bir gecikme yaşadı.

Araştırmacılar, katılımcılar arasında 30 günlük tüm nedenlere bağlı ölüm, beş yıllık tüm nedenlere bağlı ölüm ve beş yıllık önemli kardiyovasküler olaylara baktı.

Ayrıca diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini ayarladıktan sonra erkek ve kadın katılımcılar arasındaki olumsuz sonuçları karşılaştırdılar.

Ekip, STEMI nedeniyle kabul edildikten 30 gün sonra kadınların yaklaşık %12'sinin ve erkeklerin %4,6'sının tüm nedenlerden öldüğünü buldu. Dahası, beş yıllık sınırda, kadınların %32'sinden biraz fazlası, erkeklerin ise %16,9'u ölmüştü.

Ayrıca, kadınların %34,2'si ve erkeklerin %19,8'i beş yıl içinde önemli bir kardiyovasküler olay yaşamıştır.

Çalışma yazarları, aynı zaman dilimi içinde tedavi görmelerine rağmen, kadınların kısa veya uzun vadeli bir olumsuz sonuç yaşama ihtimalinin erkeklere göre iki ila üç kat daha yüksek olduğunu söylüyor.

Ekip, 435 erkek ve kadın katılımcıyı kardiyovasküler hastalık risk faktörlerine göre eşleştirerek ve eşleştirilmiş 55 yaş altı ve üstü erkek ve kadınları karşılaştırarak daha fazla araştırma yaptı.

Analiz, eşleştirilmiş katılımcılarda, bilim adamlarının ölçtüğü tüm olumsuz sonuçların kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğunu buldu.

Bir haber bülteninde, Portekiz, Almada, Garcia de Orta Hastanesi'nden çalışma yazarı Mariana Martinho, "menopoz sonrası kadınların miyokard enfarktüsünden sonra benzer yaştaki erkeklere göre daha kötü kısa ve uzun vadeli sonuçları olduğunu" açıklıyor.

Martinho, "Premenopozal kadınlar benzer kısa vadeli ölüm oranlarına sahipti, ancak uzun vadede erkek meslektaşlarına kıyasla daha kötü bir prognoz vardı" diye devam ediyor. "Çalışmamız bu farklılıkların nedenlerini incelemese de, kadınlarda miyokard enfarktüsünün atipik semptomları ve genetik yatkınlık rol oynayabilir."

Martinho ayrıca, erkekler ve kadınlar arasında kan basıncını veya lipid seviyelerini düşürmek için ilaç kullanımında hiçbir fark bulamadıklarını belirtiyor.

Martinho, "Miyokard enfarktüsü geçiren her yaştan kadın, kötü prognoz açısından özellikle yüksek risk altındadır" diyor. "Bu kadınların kalp olayından sonra sıkı kan basıncı, kolesterol seviyeleri ve diyabet kontrolü ile düzenli olarak izlenmesi ve kardiyak rehabilitasyona yönlendirilmeleri gerekiyor. Genç kadınlarda sigara içme seviyeleri artıyor ve bu, fiziksel aktiviteyi teşvik etmenin yanı sıra mücadele edilmelidir ve ve sağlıklı yaşam."

Çalışmanın yazarları, kadınların bir kalp krizinden sonra erkeklere göre neden olumsuz sonuçlara sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu anlamak ve bu sonuç farkını kapatmanın yollarını öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ayrıca, bu bulguların kadınlarda kalp hastalığı riskleri konusunda artan farkındalık ihtiyacının altını çizdiğini belirtiyorlar.