Kişisel veri toplama ve dijital ayak izinizi nasıl azaltabilirsiniz?

TAKİP ET

Kişisel verilerinizin kontrolsüz çevrimiçi ekranlardan kaldırılması sorununun üstesinden gelmenin zamanı geldi ve çözümler elinizin altında.

Kişisel verilerinizin kontrolsüz çevrimiçi ekranlardan kaldırılması sorununun üstesinden gelmenin zamanı geldi ve çözümler elinizin altında.

Çevrimiçi yaşamla ilgili bazı temel gerçeklerle yüzleşelim. İnternete bağlı elektronik cihazlarımızla muazzam bir zaman geçiriyoruz. Web siteleri aktivitelerimizi izler ve mobil uygulamalar bizimle birlikte her yere gelir ve yaptıklarımızı takip eder. Veri komisyoncuları sürekli olarak bizim hakkımızda yüksek riskli bir kişisel profil oluşturmalarına izin veren küçük parçalar arıyorlar.

Beğen ya da beğenme, bu bir iş. İşletme, kişiselleştirilmiş satış sunumlarıyla sizi hedefliyor, sizi çevrimiçi dolandırıcılık dolandırıcılıklarıyla kışkırtıyor ve internet kimliğinize yönelik ipuçları topluyor. Son yıllarda çeşitli endüstri raporlarına göre, 4.000'den fazla veri komisyoncusu sitesi, 500 milyondan fazla tüketici hakkında veri topluyor.

Artı, muhtemelen sosyal medyayı kullanarak çevrimiçi kimliğinize dair pek çok ipucuyla kendinize uygun bir resim çizmişsinizdir. Bu nedenle, kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinizin (PII) bilgisayar korsanlarına ve kişi izleyicilerine maruz kalarak kişisel ve finansal güvenliğinizi riske attığından asla şüphe etmeyin.

Bu makale, verilerinizi ve çevrimiçi kimliğinizi çalmaya çalışan ve sizi fidye yazılımları için birincil hedef haline getiren kötü niyetli kişilerin sizi dijital olarak takip etme ve onlara saldırma taktikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

Verilerinizi halka açık kayıt web sitelerinden ve diğer çevrimiçi eşitsizlik yoğunluklarından silmek için bu stratejileri öğrenin.

Kendinizi İnternetten Yıkayın

Tipik olarak, kişisel veriler tekrar tekrar toplanır, alınır ve satılır. Bilgilerinize kimin sahip olduğunu bilmek zordur, bu nedenle, verilerinizin nerede bulunduğunu sürekli bir izleme oyununa dönüşür, genellikle yalnızca yeni bir yerde yeniden ortaya çıktığını bulmak için.

İnternetteki bilgiler o kadar yaygındır ki, bilgilerinizi geniş kapsamlı bir çözümle temizlemeye çalışmak neredeyse imkansızdır. Arama motorları - Google bu konuda en büyük ayak izine sahiptir - sürekli olarak insanlar ve işletmeler hakkında bilgi toplar. Buna sosyal medya ve web sitesi varlığınızı ekleyin. Hakkınızdaki tüm bu veri parçaları, adınızın arama sonuçlarında görünmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Birçok veri komisyoncusu sitesi, kişisel bilgilerinizi toplayarak, hayatınızın ayrıntılarını halka açık kayıtlardan ve çevrimiçi etkinliğinizden toplar. Kendinizle ilgili haberleri periyodik olarak aramak iyi bir uygulamadır çünkü veriler bir kez kaldırıldıktan sonra başka bir yerde yeniden ortaya çıkabilir.

Hakkınızda mevcut bilgileri azaltan daha küçük, daha hedefli vuruşlar yaparak çevrimiçi kimliğinizi temizleme işini daha yönetilebilir hale getirebilirsiniz. İnsan avcılarının yaptığını yapın - adınızı arayın ve sonuçlarda hangi ayrıntıların ve web kaynaklarının göründüğünü görün. En büyüğü olan Google ile başlayın ve kendinizle ilgili en ayrıntılı veri dökümlerini nerede bulduğunuza dair bir liste yapın.

Ardından, kendinizi daha az aranabilir hale getirin. İşleme varsayılan web tarayıcınızla başlayın. Tarayıcının ayar paneline gidin ve Veri ve Gizlilik başlıklarını arayın, ardından geçmiş ayarlarını ve Web ve Uygulama Etkinliği kayıtlarını kapatın. Kullandığınız ikincil tarayıcılarda işlemi tekrarlayın.

Kullandığınız uygulamaların "Hakkımda" bölümlerindeki profil ayrıntılarınızı ve sosyal medya uygulamaları ile işletme listelerindeki gizlilik ve güvenlik ayarlarını gözden geçirin. Çevrimiçi yaptığınız ve söylediğiniz şeylerden olabildiğince çok kişisel, karmaşık bilgiyi çıkarmayı düşünün. Bu, en hassas bilgilerinize kimlerin erişebileceğini kısıtlamak için fotoğrafların ve diğer aile resimlerinin yanı sıra Facebook ve LinkedIn gibi uygulamaları içerir.

Kişisel Verilerinizi Kamuya Açık Kayıt Sitelerinden Kaldırma

Çevrimiçi ortamda kişisel gizliliğe artan odaklanma, işletmelerin verilerinizle çalışma ve yönetme şekillerinde değişiklikler yapılmasını zorunlu kılıyor. Veri komisyoncularının ve arama motoru şirketlerinin kişisel bilgilerinizi çevrimiçi depolarından koparmanızı zorlaştırmak için kullandıkları bazı engeller ve oyalama taktikleri yumuşadı.

Gizliliğinizin korunmasına yardımcı olmak için bilgi isteklerinin kaldırılmasını hedeflemeyi düşünebileceğiniz başlıca veri toplama web sitelerinin bir listesi:

192.com

411. bilgi

Doğrulandı

zeka

Kişi Bulucuları

PeekYou

radarlar

Beyaz sayfalar

Bu çevrimiçi kişisel bilgi fabrikalarıyla iletişime geçebilir ve hakkınızda sahip oldukları özel bilgilerin en azından bir kısmını kaldırmalarını sağlayabilirsiniz. Bazen, bilgilerinizi satma iznini bile reddedebilirsiniz.

Çoğu zaman tek yapmanız gereken, silme talebinde bulunmak üzere bir e-posta göndermek için iletişim yönergelerini bulmak üzere web sitelerini kontrol etmektir. Bazıları, bilgilerinizin kaldırılmasını talep etmek için çevrimiçi bir form sunar.

PII'nin Kontrolünü Kazanmak İçin Dışarıdan Yardım

Kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinizi çevrimiçi olarak takip etmeye gelince, ne kadar çok ararsanız o kadar çok bulursunuz. Bir köstebeği alt üst eden bir gizlilik kampanyasına girişmek, en inatçı savunucular dışında hepsini yıpratabilir.

Lone Ranger yaklaşımını hafifletmek için veri kaldırma hizmetlerinden yardım isteyebilirsiniz. Bu şirketler, süreci sizin yerinize otomatikleştirmek için kendi sunucularını ve arama araçlarını kullanır. Özel verileri sürekli araştıran ve kaldıran kaldırma hizmetlerine abone olmak iyi bir yatırım olabilir.

Bazı veri kaldırma şirketleri, bunu diğerlerinden daha iyi yapmakta başarılıdır. Ücretsiz hizmetlere veya pazarlıklı bodrum indirimleri sunanlara karşı dikkatli olun. Bir şirketin sonuçlarından memnun değilseniz, başka bir şirket deneyin. Aylık veya yıllık ücretler, verilerinizin web'den kaybolmasına yardımcı olmak için faydalı olabilir. Bu veri kaldırma hizmetlerinden bazıları, etkinliklerini ölçmeniz için size bir şans vermek üzere ücretsiz bir deneme sunar.

Belirli bir tercih sırasına göre kontrol edilecek bazı hizmetler şunlardır:

OneRep, kişisel ve aile bilgilerinizi Google'dan ve 190'dan fazla diğer web sitesinden kaldırdığını iddia ediyor.

BrandYourself, bireyler ve işletmeler için çözümler sunan bir çevrimiçi itibar yönetimi ve gizlilik şirketidir.

DeleteMe, kişisel bilgilerinizi Google'ın geniş arama raporlama ağından kaldırma konusunda uzmanlaşmış bir gizlilik bilgileri kaldırma hizmetidir.

Incogni doğrudan veri komisyoncularıyla ilgilenir, böylece yaşadığınız yerin, telefon numaranızın ve hafta sonları takılmayı sevdiğiniz yerlerin yanlış ellere geçmesini önlemek için saatler harcamanıza gerek kalmaz. 

Veri aracılarını kişisel bilgilerinizi veritabanlarından kaldırmaya zorlamak için geçerli gizlilik yasalarını kullanır.

Privacy Bee, veri komisyoncusu veritabanları ve pazarlama listelerini devre dışı bırakmaya yardımcı olur.

Kendin Yap Gizlilik Seçenekleri

Web'i temizleme konusunda daha rahatsanız, birkaç web sitesi gizlilik hedefinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Kişisel veri gizliliği kampanyanızla mücadele etmek için bu kullanışlı web tabanlı araçlara göz atın.

Mine, kişisel verilerinizin web'de nerede bulunduğunu bulmanızı sağlar. Veri sahipliğinizin kontrolünü daha iyi sağlamak için çevrimiçi maruziyetinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Unroll.Me, genellikle çevrimiçi aboneliklerle oluşan karmaşayla başa çıkmak için bir araç kutusudur. İletişim bilgilerinizin olası paylaşımı ile dijital izinizi yönetme ve iptal etme sürecini otomatikleştirir. Bununla birlikte, Unroll.Me'nin e-ticaret ölçüm firması NielsenIQ'ya ait olduğunu unutmayın, bu nedenle hizmeti gizlilik amacıyla değerlendirirken veri toplama ve kullanım politikalarını okuyun.
Jumbo Privacy, dijital varlığınızı kontrol etmenize yardımcı olan bir mobil uygulamadır. Sınırsız kişisel veri paylaşımını sınırlamak için gönderdiğiniz mesajların içeriğini izler. Halihazırda paylaşılan dijital izleri azaltmanıza yardımcı olacak bir araç olabilir. Verilerinizin tehlikeye atıldığına dair işaretler için sürekli olarak interneti tarar.
Just Delete Me, hesaplarınızı birçok web hizmetinden kaldırmanıza yardımcı olan bir web sitesi ve tarayıcı uzantısıdır. 100 kadar web servisinde silme işleminin kolay mı, o kadar kolay değil mi yoksa zor mu olduğunu göstermek için bir renk kodlama sistemi kullanır.
Kişisel verilerinizin açığa çıkmasını sınırlamaya yönelik bu ipuçlarının, dijital deneyiminizi korumaya ve kimliğinizi, itibarınızı ve varlıklarınızı korumaya yardımcı olacağını umuyoruz.

Kişisel veriler sosyal medya ve web sitesi Arama motorları - Google Lone Ranger yaklaşımı OneRep DeleteMe Privacy Bee