Kuraklık Fırat'ı vurdu! Çekilen suların yeri tarla oldu

TAKİP ET

Türkiye genelinde yaşanan şiddetli kuraklıktan Şanlıurfa'da fazlasıyla nasibi aldı. Yaşanan kuraklığın şiddeti o kadar fazla olduk ki Fırat havzasında sular geri çekildi. Geri çekilen suların yerine köylüler tarafından mısır ve arpa ekildi. Yaşanan bu gelişme kuraklığın boyutunu bir kez daha ortaya koydu.

ŞANLIURFA -  Türkiye genelinde yaşanan şiddetli kuraklıktan Şanlıurfa’da fazlasıyla nasibi aldı. Yaşanan kuraklığın şiddeti o kadar fazla olduk ki Fırat havzasında sular geri çekildi. Geri çekilen suların yerine köylüler tarafından mısır ve arpa ekildi. Yaşanan bu gelişme kuraklığın boyutunu bir kez daha ortaya koydu.

FIRAT BÜYÜK RİSK ALTINA GİRDİ

Uzunluğu 2 bin 800 kilometre, Türkiye sınırları içinde kalan bölümün uzunluğu ise bin 263 kilometre olan Fırat Nehri, 720 bin kilometrekare su toplama havzasına sahip bir nehir olarak büyük bir öneme sahip. Türkiye'nin en geniş havzasına sahip olup yılda ortalama 30 milyar metreküp su taşıyan Fırat nehri, son zamanların en büyük su kaybını yaşıyor.

ÇEKİLEN SULAR ARAZİLERİ ORTAYA ÇIKARDI

Ülke için büyük önem arz eden bu verilere sahip olan nehir, son aylarda yağışların yetersiz olması nedeniyle bu özelliklerini kaybetme noktasına geldi. Yaşanan bu kayıplar nedeniyle Fırat havzasında eski yollar, köprüler ve tarım arazileri yeniden ortaya çıktı. Bu olay nedeniyle bölge sakinleri oldukça tedirgin bir bekleyiş içerisine girdi.

ORTAYA ÇIKAN ARAZİLERDE EKİM YAPILIYOR

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Kızılkaya kırsal Mahallesinde köylüler, Fırat havzasında bulunan suların geri çekilmesi nedeniyle açığa çıkan arazilere ürün ekti. Ekilen ürünler tehlikenin ne kadar büyük olduğunu da ortaya koydu. Bölge sakinleri, suların daha önce bu kadar çekildiğine şahit olmadıklarını söyledi.

Meteorolojik verilere göre ise önümüzdeki günlerde bölgede bir yağış dalgasının geleceği öğrenildi. Yaşanan bu yağışların Fırat havzasına ne gibi bir etkide bulunacağı ise merak konusu oldu.

Firat suyu kuraklik destekleri sanliurfa haberleri hilvan haber hilvan kuraklik