Kuş Gribi nedir? Salgın sırasında güvende kalmanın ipuçları

TAKİP ET

Kuş gribi A virüsü ('kuş gribi'), Teksas da dahil olmak üzere bir insana bulaştığı eyaletlerdeki süt ineklerini vurduğunda, olası bir pandemiye ilişkin endişeler ortaya çıkıyor. Bu makale, salgının kökenlerini, insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve bireylerin bu zorlu dönemde kendilerini korumak için alabilecekleri güvenlik önlemlerini araştırıyor.

Kuş gribi A virüsü ('kuş gribi'), Teksas da dahil olmak üzere bir insana bulaştığı eyaletlerdeki süt ineklerini vurduğunda, olası bir pandemiye ilişkin endişeler ortaya çıkıyor. Bu makale, salgının kökenlerini, insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve bireylerin bu zorlu dönemde kendilerini korumak için alabilecekleri güvenlik önlemlerini araştırıyor.

Kuş gribi salgını var mı?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) şu anda süt ineklerinde bir kuş gribi A virüsü türünün ("kuş gribi") ortaya çıkışını takip etmektedir . 11 Nisan 2024 itibarıyla Idaho, Kansas, Michigan, New Mexico, Ohio, Texas, Kuzey Carolina ve Güney Dakota gibi eyaletler, tamamı süt sağan ineklerden oluşan besi hayvanlarında bu kuş gribi türünün rapor edildiğini bildirdi . İneklerde enfeksiyonun klinik belirtileri arasında süt üretiminde azalma ve iştahsızlık yer alır.

Teksas'ta enfekte süt inekleriyle çalışan bir kişide, ineklerde bulunan aynı kuş gribi türü (H5N1) pozitif çıktı . Şu anda iyileşmekte olan enfekte kişi, ilk olarak tek semptomunun kızarıklık (konjonktivit) olduğunu bildirdi. Şu anda insandan insana bulaştığına dair bir kanıt yok.

Bu vaka benzersizdir çünkü H5N1 kuş gribinin bir hayvandan insana ikinci kez bulaşmasıdır. ABD'de H5N1 kuş gribinin insanda görüldüğü daha önceki tek vaka Nisan 2022'de Colorado'da yaşanmıştı . Kişi, H5N1 ile enfekte olmuş bir tavuk sürüsünün itlaf edilmesiyle uğraşıyordu ve birkaç gün süren tek semptomun yorgunluk olduğunu bildirdi.

2016 yılında bir kediden farklı bir kuş gribi türü (H7N2) geçmişti. NYC veterineri hasta kedilere korumasız bakıyordu ve hafif grip semptomları yaşıyordu. 2022'den beri H5N1 virüsü, süt çiftliklerindeki açık hava kedileri gibi 200'den fazla memelide ve en son olarak da keçi ve ineklerde tespit edildi.

Kuş gribine ne sebep olur?

İneklerde tespit edilen kuş gribi türü ( yüksek derecede patojenik kuş gribi A H5N1, Avrasya kaz/Guangdong sınıfı 2.3.4.4b ) inekler arasında benzerdir ve yabani kuşlarla bağlantılıdır. Virüs dizisi test edildi ve şu anda virüste insanlara geçme olasılığını artıracak bir değişiklik görünmüyor.

Yüksek derecede patojenik kuş gribinin (H7N9) başka bir türü de geçmişte insan enfeksiyonlarına neden olmuştur. H5N1'e benzer şekilde, insanlardaki semptomların aralığı da oldukça değişkendir.

Virüsün bilimsel adının (yüksek derecede patojenik kuş gribi) kümes hayvanlarında yapılan deneysel testlerle belirlendiğini belirtmek önemlidir. Suşlar, bu laboratuvar testlerine göre "düşük" ve "yüksek" olarak sınıflandırılır. Düşük ve yüksek patojen terminolojisi, kuş gribi türlerini birbirinden ayırmak için kullanılır, ancak bunun insandaki hastalığın ciddiyeti ile hiçbir ilgisi yoktur.

Kuş gribi nasıl yayılır?

Kuş gribi yabani kuşlar arasında tükürük, mukoza ve dışkı yoluyla yayılır . Taşıma ve ekipman temizliği sırasında kümes hayvanlarıyla korunmasız yakın temas, bir insanın virüsle temasa geçmesi için doğru fırsatı sağlayabilir.

İnsanlar kuş gribine yakalanabilir mi?

Virüsün solunması veya gözler, burun veya ağız gibi mukozalarla teması halinde insanlar kuş gribine yakalanabilir . Daha önce insanlarda görülen kuş gribi vakaları, memelilerle değil, enfekte kuşlar ve kümes hayvanları ile ilişkilendirilmişti. Bununla birlikte, memelilerden insanlara bulaşmanın gerçekleşmiş ancak tespit edilmemiş olması da mümkündür.

H5N1 kuş gribinin insanlarda görülen vakaları nadirdir ve 2003'ten bu yana dünya çapında yalnızca 880 vaka tespit edilmiştir . İnsanlarda görülen vakalar çoğunlukla enfekte kuşlarla yakın temasla ilişkilidir. Virüs, kontamine yüzeylere dokunup ardından gözlere, buruna veya ağza dokunmak veya toz veya damlacıkları solumak yoluyla bulaşabilir. CDC, inekler arasındaki bu salgını dikkatle izliyor ve insanlara yönelik riskin çok düşük olduğuna inanıyor.

İnsandan insana bulaşma mümkün mü?

Çok nadir olarak, kuş gribi vakaları uzun süreli, çok yakın ve korunmasız ev içi temas sonrasında bir aile üyesinden diğerine geçmiştir . Hastaneye kaldırılan çok hasta bir aile üyesiyle yakın temas sonrasında birkaç vaka bulaştı.

Kuş gribi belirtileri

Semptomların aralığı, hiç semptom olmamasından veya hafif hastalıktan, ciddi hastalık ve ölüme kadar geniştir. Semptomlar mevcut olduğunda tipik grip semptomlarına benzerler : ateş veya ateş hissi (ateş olmayabilir), öksürük, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrıları, boğaz ağrısı ve yorgunluk. Daha ciddi vakalarda nefes almada zorluk, ishal, bulantı, kusma veya nöbetler görülebilir; ancak bunlar yaygın değildir.

Kuşlarda kuş gribinin belirtileri arasında gözlerin kapalı ve akması, kafanın şişmesi ve ölüm yer alıyor. Mevsimsel gripte olduğu gibi, kuş gribinin olası komplikasyonları arasında zatürre ve akut solunum sıkıntısı sendromu yer alır .

Kuş gribi salgınının görüldüğü ülkeler

Kuş gribi dünya çapında görülüyor, ördek ve kaz gibi yabani su kuşları tarafından taşınıyor ve daha sonra evcilleştirilmiş veya ticari kuş popülasyonları tarafından alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kuş gribi vakalarını takip ediyor. 2003 yılından bu yana dünya çapında 23 ülkeden vakalar bildirildi. En son vakalar Şili ve Vietnam'da bildirildi.

Salgının olduğu bilinen bir ülkeye seyahat ediyorsanız kümes hayvanı çiftliklerinden ve canlı hayvan pazarlarından kaçının. Tüm seyahat edenlerin yemek yemeden önce ellerini sabun ve suyla iyice yıkaması gerekir. Plan yapmadan önce CDC tarafından sağlanan seyahat bilgilerini izleyin .

Kuş gribi aşısı

Şu anda kuş gribine karşı hayvan veya insan aşısı mevcut değildir ve mevsimsel insan gribi aşısı kuş gribine karşı koruma sağlamaz. Ancak CDC, dolaşımdaki kuş gribi türüne iyi uyum sağlayan çeşitli aşı adayları üzerinde çalışıyor. Bu aday aşı, insanlara yönelik bir aşı oluşturmak için kullanılabilir ve ön veriler, aşının kuşlarda ve diğer hayvanlarda işe yaradığını gösteriyor.

Kuş gribi salgını sırasında nasıl güvende kalınır?

Her gün uyguladığınız sağlık ve hijyen uygulamalarını takip ederek kuş gribi salgını sırasında güvende kalabilirsiniz .

1. Yabani kuşlar ve kümes hayvanları ile temastan kaçının

Kendinizi korumanın en iyi yolu, potansiyel olarak enfekte olmuş yabani kuşlar, kümes hayvanları veya çiftlik hayvanları ile teması sınırlamaktır. Ekipmanları ve hayvan barınaklarını temizlerken olduğu gibi yakın ve uzun süreli maruz kalma durumlarında eldiven giyerek sağduyunuzu kullanın. Enfekte kuşların veya çiftlik hayvanlarının dışkısı veya çiğ sütü ile kirlenmiş olabilecek yüzeylere dokunmayın.

2. İyi hijyen uygulayın

Ellerinizi sabun ve suyla yıkamak enfeksiyona karşı en iyi savunmadır. Ellerinizi iyice yıkamadığınız sürece burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize dokunmaktan kaçının.

3. Koruyucu giysiler kullanın

Kümes hayvanı veya süt çiftliği, hayvan kurtarma tesisleri veya arka bahçedeki sürülerin yetiştirilmesi gibi daha yüksek riskli mesleklerde çalışan kişiler , hayvanlarla ilgilenirken makul önlemler almalıdır.

Eldiven, tam oturan bir maske ve göz koruması (örn. gözlük) gibi koruyucu donanımların kullanılması, havalandırmanın yetersiz olduğu kapalı bir alan gibi yakın çevredeyseniz, yabani kuşlarla veya kümes hayvanlarıyla veya potansiyel olarak enfeksiyon kapmış kişilerle uğraşırken önemli olabilir. hayvancılık.

Avcılar ördek, kaz veya hindi gibi yabani kuşları beslerken enfeksiyon potansiyelinin farkında olmalıdır. Koruyucu giysiler giyerken sahada pansuman yapılması tavsiye edilebilir.

4. Çapraz bulaşmayı önleyin

Potansiyel olarak enfekte olmuş kuşlara veya hayvanlara dokunduktan sonra kıyafetlerinizi değiştirmek, sağlıklı evcil kümes hayvanları veya hayvanlara dokunmadan önce önemlidir. Enfeksiyonun bulaşmasını önlemek için sürüler arasında dolaşırken kullanılmış eldivenleri ve maskeleri atın.

5. Arka bahçenizdeki sürünüzde veya hayvanlarınızdaki hastalıkları bildirin

ABD'de önemli bir besin kaynağı görevi gören büyük bir kümes hayvanı popülasyonu var. Bu nedenle biyogüvenlik herkesin sorumluluğundadır.

Arka bahçenizde sürünüz varsa veya süt sığırı yetiştiriyorsanız, olası hastalıklara karşı dikkatli olun ve olağandışı kuş veya hayvan ölümlerini eyalet veterineriniz aracılığıyla bildirin. Ayrıca USDA'nın ücretsiz 1-866-536-7593 numarasını da arayabilirsiniz .

6. Kümes hayvanlarını iyice pişirin ve pastörize yumurta kullanın

Kümes hayvanlarının iyice pişirilmesini sağlamak çok önemlidir. Yumurta Güvenliği Merkezi'ne göre pastörize yumurtalar, Sezar salatası, mayonez, beze, yumurta likörü veya dondurma gibi çiğ yumurtaların gerekli olduğu durumlarda pişirmeden tariflerde güvenle kullanılabilir.

7. Semptomatik ise tıbbi yardım alın

Grip benzeri semptomlarınız varsa evde kalın ve dinlenin, bol miktarda sıvı içirin, semptomlarınızı izleyin ve semptomlarınızın kötüleşip kötüleşmediğini veya ciddi hastalık için risk faktörleriniz olup olmadığını test etmek için doktorunuza danışın .

Yakın zamanda hasta hayvanlarla veya kuşlarla ilgilendiyseniz, uygun testler için klinisyeninizle iletişime geçmeniz önemlidir.

8. Kümes hayvanlarını aşılayın

Kümes hayvanları aşılama programları, Marek hastalığı, bronşit ve bursal hastalık gibi çeşitli hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Bu aşılar sprey, içme suyu ve yumurtanın enjekte edilmesi (gelişmekte olan civciv aşıyı alır) yoluyla yapılabilir.

CDC, FDA ile koordineli olarak sağlam bir araştırma yürütüyor. CDC'nin güncel durumunu takip ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Özetle kuş gribi insanlara nadiren bulaşıyor . Tıpkı mevsimsel gripte olduğu gibi, kuş gribinin semptomları da hiç semptom olmamasından hafif hastalık, ciddi hastalık veya ölüme kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösterir . Yabani kuşlarla veya enfekte kümes hayvanları veya süt sığırlarıyla temas halindeyseniz ve grip benzeri semptomlarla hastalanırsanız, bir tıp uzmanını arayın ve test konusunda rehberlik isteyin. Tavuk ve yumurta yemeye ve süt içmeye devam etmek güvenlidir. Çiğ sütten kaçının ve çiğ yumurta gerektiren tariflerde pastörize yumurta kullanın.

Kuş gribi insanları öldürebilir mi?

Evet, insanlarda kuş gribi enfeksiyonu ölümcül olabilir. Ancak mevsimsel grip aynı zamanda ciddi hastalık riski de taşır.

Kuş gribi salgını sırasında yumurta ve tavuk yemek güvenli midir?

Evet, tavuk ve yumurta yemek güvenlidir. Kümes hayvanlarının tamamen pişirilmesi her zaman önemlidir. Çiğ yumurta gerektiren tariflerde pastörize yumurta kullanılmalıdır.

Süt içmek güvenli midir?

Evet, pastörize edilmiş sütün içilmesi güvenlidir. FDA çiğ süt içilmemesini tavsiye ediyor.

Temel çıkarımlar:

Teksas'ta inekten insana bulaşan ilk vaka tespit edildi. Bireyin pembe gözü vardı ve iyileşiyor.

2022 yılında Colorado'da enfekte kümes hayvanları ile çalışan bir kişide daha önce kuş gribi vakası tespit edilmişti. Kişi çoğunlukla yorgunluktan şikayetçiydi ve iyileşti.

Kuş gribi yabani kuşlar tarafından taşınır ve evcil kümes hayvanı sürülerine bulaşır. Memelilerde de kuş gribine rastlandı.

Kuş gribi kümes hayvanlarından veya memelilerden insanlara nadiren bulaşır. Semptomlar, semptomsuz veya hafif hastalıktan ciddi hastalığa kadar geniş bir aralıkta değişir.