Mesleki işitme kaybını önlemenin ipuçları

TAKİP ET

Çevresel gürültüye maruz kalmaktan kaynaklanan işitme kaybının önde gelen iki nedeni vardır. İlk olarak, eğlence amaçlı veya mesleki olmayan faaliyetlerden veya sosyoakuziden kaynaklanan işitme kaybı vardır.

Çevresel gürültüye maruz kalmaktan kaynaklanan işitme kaybının önde gelen iki nedeni vardır. İlk olarak, eğlence amaçlı veya mesleki olmayan faaliyetlerden veya sosyoakuziden kaynaklanan işitme kaybı vardır. Bu, kulaklıkların sesini açmak veya bir konserde yüksek sesle müzik dinlemek gibi durumlardan kaynaklanan gürültüden kaynaklanır. Ardından, mesleki gürültü kaynaklı işitme kaybı olarak bilinen ve daha karmaşık olabilen işyeri gürültüsüne bağlı işitme kaybı vardır. Mesleki gürültü kaynaklı işitme kaybı, güvenlik ve işini kaybetme arasında dikkatli bir denge kurmayı içerebilir.

Önemli çıkarımlar:

Mesleki gürültü kaynaklı işitme kaybı, birçok işyeri ortamında ciddi bir sorundur.

Mesleki gürültü kaynaklı işitme kaybının önlenmesi ve tedavisi için kılavuzlar sürekli olarak geliştirilmekte ve iyileştirilmektedir.

Ulusal Mesleki Güvenlik Enstitüsü (NIOSH) tarafından ücretsiz, yeni bir mobil iOS Ses Seviyesi Ölçer uygulaması geliştirildi ve işyerinde işitme güvenliğini iyileştirmede etkili olduğu kanıtlandı.

Mesleki gürültü kaynaklı işitme kaybı, tedavi edilebilir işitme kaybının diğer olası nedenlerine dikkat çekebilir.

Mesleki gürültüye bağlı işitme kaybı neden ciddi bir sorundur?

İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi (OSHA), 22 milyondan fazla işçinin potansiyel işitme hasarına neden olabilecek 85 dB'den daha yüksek sürekli seslere maruz kaldığını tahmin ediyor. 85 dB gürültünün ne kadar yüksek olduğunu değerlendirmenin temel kuralı en iyi şekilde, birinin sizinle sadece bir metre uzaktayken ve ne dediğini anladığınızda konuşmaya çalışmasıyla gösterilir.

Mesleki gürültü kaynaklı işitme kaybının ortaya çıkarabileceği çeşitli durumlar ve endişeler vardır:

Yüksek sese tahammül etmezseniz işinizi kaybetme tehdidi.

İşitme koruması kullanıyorsanız, önemli bir şeyi duymama korkusu ve güvenlik eksikliği.

Hoşgörü duygusu, yani bu özel iş için yüksek seslere tahammül etmeniz gerektiği anlamına gelir.

İşten sonra kulaklarınızda yüksek sesle çınlama veya kulak çınlaması.

İş yerinde sesini duyurmak için bağırmak zorunda kalmak.

İşten ayrıldığınızda geçici işitme kaybı.

Uzun süreli sürekli yüksek sese maruz kalmanın, özellikle yüksek frekanslarda, işitme duyunuz üzerinde zararlı etkileri olabilir.

Yüksek seslere maruz kaldığımızda, iç kulaklarımız ve küçük tüy benzeri sinir hücreleri veya kirpikler değişir veya ölür. Yüksek sesler, özellikle zamanla, iç kulak yapılarında diğer geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir.

Bazı araştırmacılar, akustik travma nedeniyle yüksek sese maruz kalmanın başlattığı bir inflamatuar yanıt olduğunu düşünmektedir. Sonuç, iç kulağa dolaşan beyaz kan hücrelerinin bolluğudur.

İç kulakta işitme kaybına neden olan yaralanmalar hakkında bazı karşıt teoriler vardır. Örneğin, yüksek, sürekli sesler iç kulak yapılarında birikmiş mikrotravmalara neden olur ve bunların bir dürtüye veya ani yüksek sese maruz kalmaktan hiçbir farkı yoktur.

Başka bir fikir, metabolik yorgunluğun iç kulakta nihai hücre ölümüne neden olduğudur. Bazıları bu kavramı işitsel yorgunluk olarak adlandırır ve yüksek, zararlı gürültü ortadan kalktıktan sonra işitme duyumuzun geri gelmesinin nedeni bu olabilir. Bu işitsel iyileşme, vücudumuzun savunma mekanizması olabilir çünkü aralıklı yüksek seslere maruz kalmanın, aynı yoğunluk seviyesindeki sürekli yüksek sese kıyasla işitme duyumuzda uzun vadeli hasar oluşturma olasılığının çok daha düşük olduğu iyi bilinmektedir. Bir klinik çalışma, 125 dB'deki aralıklı sesin toplam enerjisinin sürekli 115 dB'lik ses basıncından daha yüksek olmasına rağmen, daha düşük, sürekli sesin yine de daha fazla işitme hasarına neden olduğunu gösterdi.

NIOSH Ses Seviyesi Ölçer Uygulaması

Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü'nün (NIOSH) mobil iOS cihazları için bir uygulaması vardır. Buna Ses Seviyesi Ölçer Uygulaması denir ve iş yeri ses seviyelerini ölçer. Ayrıca, işverenlerin ve çalışanların mesleki gürültüden kaynaklanan işitme kaybını azaltmalarına yardımcı olmak için gürültüye maruz kalma parametreleri sağlar.

NIOSH Ses Seviyesi Ölçer uygulaması, akustik mühendisleri ve işitme sağlığı uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Hangi seslerin hangi durumlarda tehlikeli olduğu hakkında bilgi sağlayabilir. İşitme koruması ve yüksek gürültüden kaçınma gibi güvenli çalışma uygulamaları geliştirmede profesyonellere rehberlik edebilir.

Meslek standartları, NIOSH Ses Seviyesi Ölçer uygulamasını kullanarak bir kişinin maruz kalması gereken izin verilen maksimum günlük gürültü dozunu belirleyebilir. Bu günlük gürültü dozu, örneğin 8 saat boyunca 85 dB'lik sürekli maruz kalma yüzdesi olarak ifade edilir. Belirli çalışma senaryoları için diğer ses seviyeleri ve zaman kombinasyonları tasarlanabilir.

İşçilerin yüksek ve aşırı seslere maruz kalmasını kontrol etmenin yolları vardır. Bunlar şunları içerir:

Ekipmanın değiştirilmesi veya değiştirilmesi:

Düşük gürültülü alet ve makine seçimi

Mevcut alet ve makinelerin bakımı ve yağlanması

Ses duvarları veya ses perdeleri gibi ses bariyerlerinin montajı

Yüksek ses üreten ekipman veya makinelerin izolasyonu

Çalışma ortamlarını ve programlarını değiştirmek veya değiştirmek:

Gürültülü makineleri yalnızca daha az işçinin bulunduğu zamanlarda çalıştırın.

Bir işçinin yüksek sesli makine veya aletlere maruz kalabileceği süreye sınırlamalar getirmek.

Sessiz bölgelerin oluşturulması

Çalışan ile yüksek sesli makine veya aletler arasına yerleştirme mesafesi

İşitme koruma önlemlerinin oluşturulması:

Gürültü izleme
İşitme testleri
Kulak tıkaçları veya susturucular gibi işitme koruyucuları
çalışanlar için eğitim
Zaman ve yüksek gürültüye maruz kalma için kayıt tutma
Şantiyelerde gürültü için özel talimatlar

Mesleki gürültüye bağlı işitme kaybı konusunda ne yapabilirim?

Ne yazık ki, mesleki gürültüye bağlı işitme kaybına özel, tıbbi olarak geçerliliği onaylanmış bir tedavi yoktur. Önleme, uzun süreli gürültü maruziyeti için en iyi stratejidir.

İşitme kaybı olan tüm çalışanlar periyodik işitme değerlendirmelerinden geçmelidir. Bazı kişilerde tedavi edilebilir ve ilgisiz ya da sadece gürültü ile şiddetlenen işitme kaybı olabilir.

Sağlık uzmanınız sizi değerlendirmeli ve uygun yönetimi seçmelidir. Örneğin, patlama veya akut akustik travma gibi ani yüksek gürültüye maruz kalma durumlarında, işitme kaybının nihai sonucunu azaltabilecek veya önleyebilecek tıbbi bir tedavi olabilir. Bazı çalışmalar, işitmeyi iyileştirmek için hiperbarik oksijenasyon ve kortikosteroidlerin bir kombinasyonunu kullanmıştır.

Gürültüye bağlı işitme kaybı için gelecekteki tedavi seçenekleri nöral kök hücreleri içerebilir. Araştırmalar, bir günlük nöral kök hücrelerin iç kulağa enjekte edilebileceğini ve böylece bu yeni hücrelerin, kaybolan işitme hücrelerinin yerini alması veya normal işitme için metabolik ortamı yeniden oluşturması için gereken bilgileri elde edebileceğini öne sürüyor.

İşveren ve çalışan, işitme koruması için güvenli bir iş yeri oluşturma ve sürdürme konusunda açık bir tartışmaya ve taahhüde sahip olmalıdır. Daha yeni işitme koruma yöntemleri, izleme ve çalışan ve işveren eğitimi ve öğretimi başarıda hayati bir rol oynamalıdır.

işitme kaybi mesleki isitme kulak sorunlari sanliurfa saglik haberleri