Mevsimlik tarım işçilerinin çadırına sayaç takıldı

TAKİP ET

Şanlıurfa'dan Bursa'ya giden mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı çadırlara su sayacı takıldı. Ayrıca çadırlara sayaç takılmadan elektrik verilmeyeceği de iddia edildi. İşçilere sayaç dayatması yapıldığını söyleyen HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, konuyu meclise taşıyarak 'Mevsimlik tarım işçilerine taşıma, barınma, eğitim, sağlık başta olmak üzere her açıdan destek sunması gereken yerel yönetimlerin ve bakanlığın bu duyarsızlığı kabul edilemezdir' dedi.

Bursa’da mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı çadırlara su sayacı takıldı. Yaklaşık 200 çadıra ise sayaç takılmadan elektrik verilmeyeceği iddia edildi. Mevsimlik tarım işçilerinin çadırlarına sayaç takılmasını Meclis Genel Kurulunda gündeme getiren HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Zaten sağlık, barınma ve hijyen gibi pek çok konuda ciddi sorunlar yaşayan mevsimlik tarım işçilerine karşı belediyenin aldığı bu karar doğru değildir. Bu kararın derhal durdurulması ve bundan vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyoruz” diye konuştu.

Sayaç takılmayan çadırlara ise su verilmeyeceğini belirten Sürücü, aynı durumum elektrik için de geçerli olduğunu söyledi. 

Meclis Başkanlığına soru önergesi sundu

Konuyla ilgili Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi de sunan Sürücü, “Şanlıurfa’nın Ceylanpınar, Siverek ve Viranşehir ilçelerinden Bursa’ya çalışmak için giden mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı 200’e yakın çadıra, elektrik sayacı takılmadan elektrik verilmeyeceği tarım işçilerine aktarılmıştır. 200’e yakın çadıra da kartlı su sayacı takılmıştır. Mevsimlik tarım işçilerine, taşıma, barınma, eğitim, sağlık başta olmak üzere her açıdan destek sunması gereken yerel yönetimlerin ve bakanlığın bu duyarsızlığı kabul edilemezdir” ifadelerini kullandı.

Sürücü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle önergesinde şu sorulara yer verdi:

“1. Barınma vb. konularda aşırı zorlu koşullarda emek veren ve çalışma hakları askıda olan mevsimlik tarım işçileri için elektrik ihtiyacı içi bir adım atacak mısınız?
 
2. Mevsimlik tarım işçileri için yerel yönetimler üzerinden bir adım atacak mısınız?
 
3. Bursa’da çadırda yaşayan mevsimlik tarım işçilerine dayatılan kartlı su sayaçlarına ilişkin bir adım atacak mısınız?
 
4. Konu hakkında açıklama yapacak mısınız?”