Mimarlar Odası'ndan mühürlenen Kapaklı Pasajı ile ilgili açıklama!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın önemli ticaret merkezlerinden olan Kapaklı Pasajında deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışması sonrası pasaj komple mühürlendi. Binanın mühürlenmesinden sonra Mimarlar Odası'ndan önemli açıklama geldi.

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'nın önemli ticaret merkezlerinden olan Kapaklı Pasajında deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışması sonrası pasaj komple mühürlendi. Binanın mühürlenmesinden sonra Mimarlar Odası’ndan önemli açıklama geldi.

Şanlıurfa Mimarlar Odası, ‘’ Şehrimizde özellikle kent estetiği ilkeleri açısından tartışmaya gerek bile olmayan, kent merkezinde olup, şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan Kapaklı Pasajı, 1975 deprem yönetmeliğinin yürürlükte olduğu dönemde yapıldığı, yapı malzemeleri açısından son derece kalitesiz imal edilmiştir.’’ dedi.

Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

‘’Şehrimizde özellikle kent estetiği ilkeleri açısından tartışmaya gerek bile olmayan, Kent merkezinde olup, şehir ekonomisinde önemli bir yer tutan Kapaklı Pasajı;

1-1975 deprem yönetmeliğinin yürürlükte olduğu dönemde yapıldığı, yapı malzemeleri açısından son derece kalitesiz imal edilmiştir.

2-Toptan ve perakende ticaretin yoğun olduğu bu yapıda, gerek insan yoğunluğu ve gerekse ticari mal stoku açısından sürekli yüksek tonajlarda doldur- boşalt hareketli yük aktivitesine maruz kaldığı,

3-İnşa döneminde dere kumu ile harman edilmiş betonun durabilitesinin azalmış olması ve mukavemet açısından yeterli mukavemet değerlerine sahip olmaması,

4-En önemlisi her ne kadar ideal olmayan bir güçlendirme yapılmış olsa da söz konusu yapı bu son depremlerde ömrünü tamamlamıştır.

5-Daha çok can kayıpları yaşamamak için bu yapının acil bir şekilde yıktırılması gerekmektedir.’’

Mimarlar odası kapaklı pasaji sanliurfa haberleri tivaret merkezi kapaklı pasaji