Nemrut'un tahtı sonunda turizme kazandırılıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yaklaşık bin 800 yıl önce yapıldığı tahmin edilen ve halk arasında 'Nemrut'un tahtı' olarak bilinen Deyr Yakup Manastırı sonunda turizme kazandırılıyor. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, tarihi manastırın turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yürütecekleri projenin onaylandığını söyledi.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, Deyr Yakup Manastırı’nın turizme kazandırılacağı haberini “Müjde, çalışmalarımız sonuç verdi” şeklinde duyurdu.



Deyr Yakup Manastırı turizme kazandırılacak

Kuş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kadim şehrimizin önemli eserlerinden biri olan Deyr Yakup Manastırını (Nemrut'un Tahtı) turizme kazandırıyoruz. Kültür Bakanlığımızla birlikte yürüteceğimiz projemiz onaylandı, hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.



Deyr Yakup Manastırı (Nemrut’un tahtı) nerede?

Deyr Yakup Manastırı, kent merkezine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Güneydeki dağların üzerinde yer alan manastırın bulunduğu alanın, Hz. İbrahim Peygamberin mücadele ettiği Kral Nemrut tarafından seyfiye alanı olarak kullandığına inanılır. Bu bölgedeki yapı için, halk arasında “Nemrut’un Tahtı” ya da “Cin Değirmeni” ifadeleri kullanılır. Manastırın kuzeybatısında yer alan anıtının doğuya bakan penceresinin altında iki satırlık bir kitabe yazılıdır. Kitabenin ilk satırı Grekçe (eski Yunanc), ikinci satırı ise Pamyra Süryanicesi ile yazılmıştır. Yapının, yazıtlarda adı geçen kişi için yaptırıldığı anlaşılıyor. Yazıtın ikinci yüzyılın sonuna ya da üçüncü yüzyılın başlarına ait olduğu düşünülüyor. Manastırın da bu tarihlerde yapıldığı tahmin ediliyor.

Müjde.. Çalışmalarımız sonuç verdi...

Kadim şehrimizin önemli eserlerinden biri olan Deyr Yakup Manastırını ( Nemrut'un Tahtı) turizme kazandırıyoruz.

Kültür Bakanlığımızla birlikte yürüteceğimiz projemiz onaylandı, hayırlı olsun. pic.twitter.com/oCQRDBg2OD

— Mehmet Kuş