Oruç Taklitleri: Dr. Valter Longo ile sağlık ve uzun ömür faydaları

TAKİP ET

Birçoğu için, tutarlı bir oruç rutini uygulamak korkutucu ve ulaşılmaz gibi gelebilir. Görünüşe göre, vücudu bir gıda kıtlığı evresiyle karşı karşıya olduğuna inandırmak, kalorileri haftalarca ve aylarca aşırı derecede düşük tutmaktan çok daha uzun vadeli faydaları tetikleyecek. Artan sayıda araştırma, oruç taklidinin yalnızca genel sağlığı nasıl iyileştirebileceğini değil, aynı zamanda yaşam süresini ve sağlık süresini de nasıl artırabileceğini buluyor.

Birçoğu için, tutarlı bir oruç rutini uygulamak korkutucu ve ulaşılmaz gibi gelebilir. Görünüşe göre, vücudu bir gıda kıtlığı evresiyle karşı karşıya olduğuna inandırmak, kalorileri haftalarca ve aylarca aşırı derecede düşük tutmaktan çok daha uzun vadeli faydaları tetikleyecek. Artan sayıda araştırma, oruç taklidinin yalnızca genel sağlığı nasıl iyileştirebileceğini değil, aynı zamanda yaşam süresini ve sağlık süresini de nasıl artırabileceğini buluyor.

Önemli çıkarımlar:

Oruç mimetikleri, yiyeceklerden tamamen uzak durmayı gerektirmeden orucun etkilerini taklit eden bileşiklerdir.

Oruç taklidi diyetinin insülin direnci, hücresel gençleşme ve metabolik esneklik gibi birçok sağlık sorununu iyileştirdiği bulunmuştur.

Açlığı taklit eden ilaçlar kısa vadede yardımcı olabilir, ancak potansiyel uzun vadeli etkileri hala bilinmemektedir.

Dr. Valter Longo'ya göre, herkes yılda iki ila üç kez beş günlük orucu taklit eden diyet protokolünden yararlanabilir.

Oruç taklidi ve uzun ömür alanında en ünlü profesörlerden ve araştırmacılardan biri olan Dr. Valter Longo ile oturduk. 2018'de TIME dergisi, sağlığı iyileştirmenin ve hastalıkları önlemenin bir yolu olarak orucu taklit eden diyetler üzerine yaptığı araştırma nedeniyle onu sağlık hizmetlerinde en etkili 50 kişiden biri olarak seçti .

Ayrıca Dr. Longo, Los Angeles Güney Kaliforniya Üniversitesi Leonard Davis Gerontoloji Okulu'ndaki Uzun Ömür Enstitüsü Direktörü ve Milano'daki İtalyan Kanser Araştırma Enstitüsü Moleküler Onkoloji Vakfı'ndaki Uzun Ömür ve Kanser Programı Direktörüdür. İtalya.

Oruç mimetikleri nelerdir?

Oruç mimetikleri, yiyeceklerden tamamen uzak durmayı gerektirmeden orucun etkilerini taklit eden bileşiklerdir . Bu bileşikler, benzer moleküler yolları aktive ederek açlığın fizyolojik etkilerini çoğaltır.

Otofaji (hücresel geri dönüşüm) , mitokondri biyogenezi, kök hücre aktivasyonu, ketogenez (keton cisimciklerinin üretimi) ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) seviyelerinin düşürülmesi gibi süreçleri tetiklerler . hücre büyümesi ve metabolizmasında yer alan rapamisin (mTOR) yolu.

Dr. Valter Longo liderliğindeki çalışmalar da dahil olmak üzere Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde (USC) yürütülen araştırma, oruç tutma ve oruç tutma mimetiklerinin hücresel gençleşmeyi, metabolik esnekliği, uzun ömürlülüğü ve genel sağlığı destekleyen hücresel yolları etkinleştirebileceğini göstermiştir.

USC'den Science Translational Medicine'de yayınlanan bir insan araştırması , orucu taklit eden diyetin "vücut ağırlığını ve vücut yağını azalttığını, kan basıncını düşürdüğünü ve yaşlanma ve hastalıkla ilişkilendirilen IGF-1 hormonunu azalttığını" buldu . 

Başlangıçlar: aç kalan maya

Longo, Healthnews'e verdiği bir röportajda, önce aç bakterileri, insanı, ardından mayayı test etmeye başladığında meslektaşlarının bunun "sıkıcı" bir proje olduğunu düşündüklerini söyledi.

Longo, "Herkes bunun düşünebileceğiniz en sıkıcı şey olduğunu düşündü, maya okuyanlar bile" dedi. " O zamanlar, aslında mayayı aç bırakırsanız çok daha uzun yaşadıklarını gösteriyorduk" dedi ve faydaların organizmanın temel yeteneğinin hasarlı bileşenleri atıp onları iyi bileşenlerle değiştirmesinden geldiğini düşündüğünü ekledi. ve hücreler. Mayaların ömrü sadece onları aç bırakarak iki ila üç kat uzadı.

"Dolayısıyla, potansiyel faydaların sınırsız olduğu ve neredeyse her şeye uygulanabileceği açıktır. Ve bir şekilde, çok fazla insanın bunu henüz fark ettiğini düşünmüyorum, ancak çok güçlü olabilir."

Doktor Longo

Mayadan insanlara

Kalori kısıtlaması, maya için harikalar yarattı ve hatta farelerde kanseri tedavi etmede derin sonuçlar verdi, ancak bunu insanlara çevirmek için biraz ince ayar yapılması gerekiyordu.

2010 yılı civarında, Dr. Longo ve ekibi, USC Norris Kapsamlı Kanser Merkezinde kanser hastalarıyla bir deney başlattı. Ancak, sadece su orucunu içeren klinik deneyi yaptıklarında, kanser hastaları yemek yememek için o kadar motive olmadılar. "Kendilerini aldatılmış hissettiler" diye hatırladı. “'Neden bana su verdin? bende kanser var Bu doğru değil.'"

Longo, uzun süreli kalori kısıtlamasının riskli olabileceğini söyledi.

"İki veya üç haftalık çok uzun su oruçları uygulayan klinikler vardı. Bu görüşe hiçbir zaman katılmadım çünkü metabolizmayı yavaşlatmayla ilgili birçok sorun ve diğer riskler var, O zaman fikir ortaya çıktı Uzun ömürlülüğü aynı şekilde veya kalori kısıtlamasından daha iyi etkileyecek bir şeyle, kalori kısıtlamasının acısı, zorluğu ve tehlikeleri olmadan."

"NIH'nin Ulusal Kanser Enstitüsüne [Ulusal Sağlık Enstitüsü] ve Ulusal Yaşlanma Enstitüsüne gittik ve her ikisi de orucu taklit eden bir diyet geliştirmeye yönelik araştırmaları finanse ettiler" dedi ve tamamlanmasının beş yıl sürdüğünü belirtti.

Dr. Longo ve ekibi, belirli fizyolojik düzenleyici süreçleri ve gen ifadelerini uyandırmak için gıdadaki bileşenleri ve molekülleri dikkatlice birbirine bağladı. "Hepsini bir araya getirdik ve orucu taklit eden, sadece su orucuna eşdeğer olacak ancak kanser hastalarının yemek yemesine izin verecek bir diyet geliştirebileceğimizi biliyorduk" diye hatırladı. "Ve elbette, orada işe yaradı."

O zamandan beri düzinelerce çalışma, orucu taklit eden diyeti tip bir diyabet, tip iki diyabet, inflamatuar bağırsak hastalığı ve Alzheimer gibi çeşitli hastalıklara uyguladı; diğerleri de bugün hala devam ediyor.

Orucu taklit eden diyet nedir?

Orucu taklit eden diyet (FMD), art arda beş gün boyunca kalori alımını kısıtlayan belirli bir yemek planını içerir.

Makrobesinler (proteinler, karbonhidratlar ve yağlar) ve mikrobesinler (vitaminler, mineraller ve diğer temel bileşikler) arasında kesin bir denge sağlamak için dikkatlice formüle edilmiştir. Diyetin bileşimi, vücutta açlığa benzer bir durumu uyarmak ve yalnızca su ile uzun süreli oruç sırasında gözlemlenenlere benzer çeşitli hücresel ve metabolik tepkileri tetiklemek için tasarlanmıştır.

Bu beş gün boyunca, kalori alımı önemli ölçüde azalır, genellikle normal günlük kalori alımının yaklaşık %40-50'sine - birinci gün 1.100 kcal, ardından iki ila beşinci günlerde 800 kcal. Diyet tipik olarak protein ve karbonhidrat bakımından düşüktür, ancak orta miktarda sağlıklı yağ içerir. Ayrıca sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlar dahil olmak üzere bitki bazlı gıdalar açısından da zengindir .

Orucu taklit eden diyetin faydaları

Hem hayvan modelleri hem de insan denekler üzerinde yapılan araştırma çalışmaları, FMD'nin potansiyel faydalarına ilişkin umut verici sonuçlar göstermiştir. Bu faydalar arasında gelişmiş metabolik sağlık, azaltılmış inflamasyon, gelişmiş bilişsel işlev ve gelişmiş organ işlevleri yer alır. Şap ayrıca, uzun ömürlülüğü teşvik etme, kilo verme çabalarını destekleme ve yaşa bağlı hastalık riskini azaltma konusundaki potansiyel uygulamaları açısından da araştırılmaktadır.

"İnsan olmayan primatlar da dahil olmak üzere memelilerde sağlık süresini güvenilir bir şekilde uzatan tek strateji."

Hücre Metabolizması

Cell'de yayınlanan fare çalışması, FMD'nin bağırsak mikrobiyotası ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) üzerindeki etkilerini araştırdı ve bağırsak iltihabında azalma, bağırsak kök hücrelerinde artış ve faydalı bağırsak mikrobiyotasında genişleme buldu ve bunların tümü IBD'de iyileşmelere yol açtı .

Ek olarak, insanlarda bu durumda yapılan başka bir çalışma, beş günlük periyodik açlığın, hayvan modellerinde uzun ömürle ilişkilendirilen sirtuin gen ekspresyonunu da etkilediğini gösterdi.

100 katılımcıdan oluşan bir insan çalışması, normal diyetlerini tüketen bir kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, üç ay boyunca üç kür FMD'nin etkisine baktı. Çalışma, FMD grubunun vücut ağırlığını ve vücut yağını azalttığını, kan basıncını düşürdüğünü ve yaşlanma ve hastalıkla ilişkilendirilen hormon IGF-1 düzeylerini düşürdüğünü buldu. Post hoc bir analiz bu sonuçları tekrarladı ve ayrıca oruç tutmanın vücut kitle indeksini, glikozu, trigliseritleri, kolesterolü ve C-reaktif proteini (inflamasyon için bir belirteç) azalttığını gösterdi.

Henüz yayınlanmayan devam eden diyabet denemeleri bağlamında, Dr. Longo, "İnsülin direncinin dikkate değer bir şekilde tersine döndüğünü görüyoruz" diyerek ufuk açıcı sonuçlara dikkat çekti. Her ikisi de "diyabetik hastalarda altı ila on iki kür FMD'den sonra ilaç kullanımında %70 azalma" gösteren devam eden iki denemeden bahsetti ve FMD'nin insülin direnci üzerinde kayda değer etkiler gösterdiğini ekledi.

Oruç mimetikleri ve kök hücreler

Oruç taklidi protokolleri, insan vücudundaki herhangi bir hücre tipine dönüşme yeteneğine sahip embriyonik kök hücreleri aktive ederek ve 2006 yılında Dr. Shinya Yamanaka ve ekibi tarafından keşfedilen transkripsiyon faktörleri olan Yamanaka faktörlerini artırarak uzun ömürlü faydalar göstermiştir . Bu faktörler, farklılaşmış yetişkin hücreleri, embriyonik kök hücrelere benzer özelliklere sahip indüklenmiş pluripotent kök hücrelere yeniden programlama yeteneğine sahiptir.

Bu noktayı göstermek için Dr. Longo, 1940'larda 2. Dünya Savaşı'ndan sonra gerçekleşen “Minnesota Açlık Deneyi”ni hatırladı . Katılımcılara 20 haftalık yarı açlık diyeti uygulandı ve bu da ilginç bulguları ortaya çıkardı "Büyüleyici bir gözlem, bu bireylerin kalplerinin %41 oranında küçülmesiydi" dedi, "Ancak 20 hafta içinde tekrar beslendiklerinde, kalpler normal boyutlarına döndü. ”

Longo'dan bahsetti. "Bu [kalp] tamamen bölünmeyen bir dokudur. Bu yüzden ne olduğunu anlamadılar.” Araştırmacılar altta yatan mekanizmaları anlamak için pankreas, bağırsak, karaciğer, kaslar ve böbrekler gibi diğer organları keşfetmeye başladılar.

"Pankreasta, Yamanaka faktörlerinden ikisi çok yüksekti, ancak yalnızca geçiciydi. Ve sonra bunlar, pankreasın en azından bazı kısımlarını yeniden inşa eden bu embriyonik benzeri programı ortaya çıkardı."

Doktor Longo

Longo, oruç sırasında kök hücrelerin ve hücrelerin yeniden programlanmasından sorumlu Yamanaka faktörlerinin aktif hale geldiğini açıkladı. Bu fenomen, hasarlı veya büzülmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olabilir.

Organların küçülmesi potansiyel olarak yaşlanan hücrelerin ve diğer istenmeyen moleküllerin temizlenmesinde rol oynayabilir . Dr. Longo, "Bu kesinlikle işin bir parçası."

Bugün sağlık düzenleme kurumlarının bu tür aşırı insan deneylerine asla izin vermeyeceğini, ancak uzun süreli aç kalma durumunu periyodik olarak taklit ederek benzer sonuçlara ulaşabileceğimizi belirtti.

Uzun süreli oruç ve orucu taklit eden diyet

Oruç tutmak , binlerce yıldır farklı kültürlerde dini bir uygulama olarak varken , son zamanlarda Batı dünyasında kişinin yaşam tarzını iyileştirmenin bir yolu olarak çeşitli oruç yaklaşımları popülerlik kazanmıştır. Genellikle zaman kısıtlamalı yeme, aralıklı oruç, günde bir öğün yemek yeme veya alternatif gün oruç olarak adlandırılırlar.

Oruç tutma meraklıları, bilişsel faydalar veya kilo verme başarıları hakkında heyecan verici hikayeler paylaşma eğilimindedir. Bununla birlikte, tutarlı oruç tutmak uzun süreli kalori kısıtlamalarına yol açtığında , Dr. Longo, "Yarardan çok zarara neden olabilir" dedi.

İnsanlar uzun süreli düşük kalorili bir diyete başladıklarında, başlangıçta faydalarını görseler bile, kısa süre sonra düzleşirler. Longo buna "tutumlu mod" diyor.

"Metabolizmaları yavaşlıyor ve vücutları bu sürekli aç moda giriyor ve sonunda kaybettiklerinden daha fazla kilo almalarına neden oluyor."

Doktor Longo

Longo , orucu taklit eden diyetin neden beş günle sınırlı olduğunu açıklayarak bu geri tepme etkisinden kaçınmanın önemini vurguladı - "bunu beş günlük bir sıfırlama olarak düşünün."

"Hızlandırılmış metabolizma görüyoruz, bu yüzden yağ katabolik bir mod görüyoruz" dedi. Şap, yeterli kalori içeriği ile vücuda yeterli besine sahip olduğu sinyalini vererek aşırı yağ kaybını önler. Longo, FMD'nin yağ yakma modunu ve insülin duyarlılığını desteklediğini açıkladı. Kilo kaybı bir bonus. FMD'yi değerli kılan uzun ömürlülük faydalarıdır.

Açlığı taklit eden farmasötikler

Açlığı taklit eden ilaçlar, tipik olarak hücresel stres yanıtı, metabolizma ve hücresel gençleşme ile ilgili yolları hedefleyen farmasötik bileşiklerdir . Otofaji, mitokondriyal fonksiyon, iltihaplanma ve insülin duyarlılığı gibi süreçleri etkileyebilirler. Bu yolları modüle ederek, oruç mimetikleri genel sağlığı geliştirmeyi ve potansiyel olarak çeşitli koşullar için terapötik faydalar sunmayı amaçlar.

Ancak Dr. Longo, bu ilaçların kısa vadeli faydaları kanıtlanmış olsa da, uzun vadede fizyolojik süreçleri nasıl etkileyebileceklerini tam olarak keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor.

Rapamisin

Rapamisin , transplantasyon ve kanser tedavisinde kullanılan immünosüpresan bir ilaçtır. Ayrıca, hücre büyümesi ve metabolizmasında yer alan rapamisin (mTOR) yolunun mekanik hedefini inhibe ederek açlık mimetik özelliklerini de göstermiştir. Oruç sırasında mTOR aktivasyonu baskılanır ve rapamisinin mTOR'u inhibe etmesi, otofaji indüksiyonu ve protein sentezi gibi açlığın bazı etkilerini taklit edebilir.

Ancak Dr. Longo, hiperglisemiye de neden olduğu konusunda uyarıyor.

"İnsanlarda pek çok soruna neden olabilirler mi? Kesinlikle. Örneğin, farelere rapamisin ile birlikte kemoterapi verirseniz, onları kemoterapiye karşı çok daha duyarlı hale getirdiğinizi yayınladık, çünkü artık hiperglisemi hücrelerin duyarlılaşmasına neden oluyor..."

Doktor Longo

Metformin

Metformin öncelikle , hücresel enerji metabolizmasının hayati bir düzenleyicisi olan ve vücutta dengeli glikoz ve lipid seviyelerini korumak için gerekli olan AMP ile aktive olan protein kinaz (AMPK) enzimini aktive ederek çalışır . Metformin, AMPK'yi aktive ederek kaslarda glikoz alımını artırır, karaciğerde glikoz üretimini azaltır ve periferik dokularda insülin duyarlılığını artırır.

Metformin, tip 2 diyabet için başvurulacak ilaçtır ve araştırmalar, bunun umut verici sonuçlara sahip olduğunu bulmuştur. Farmasötik ortamda 60 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır, ancak insan vücudunu etkileyebilecek tüm yolları keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Ömrü uzatmak için oruç mimetiklerini denemeli misiniz?

Kısa cevap evet. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, obezite Avrupa'daki yetişkinlerin %60'ını etkiliyor ve bu sayı ABD'de %75'e yakın. Bu nedenle Dr. Longo, insülin direncini ve bunun obezite ve metabolik sorunlarla bağlantısını ele almanın önemini vurguladı. Bu koşulların kardiyovasküler hastalık ve nörodejeneratif hastalık gibi yaşa bağlı hastalıklara nasıl ilerleyebileceğini açıkladı.

"FMD, insülin duyarlılığını geri kazanmayı, yağ birikimini önlemeyi ve ilgili sağlık koşullarının gelişimini hafifletmeyi amaçlıyor."

Doktor Longo

Oruç taklidi diyeti de dahil olmak üzere diğer her şeyi denemeyi reddetmeniz durumunda yalnızca farmasötik müdahalelere ulaşmayı önerir.

Uzun ömür diyeti olarak adlandırdığı diyetin üçte birini uygulayan insanlar için 13 yıllık bir yaşam süresinin uzatıldığını bildiren bir meta analize atıfta bulundu. "Ortalama olarak çok daha uzun yaşayacaksın ve çok az insan yan etkilere sahip olacak. Kimsenin bu kategoriye girdiğine dair gerçekten bir kanıt görmüyoruz” dedi ve herkesin yeterli miktarda protein tüketmesinden, çoğunluğu bitki kaynaklı kaynaklardan, yılda iki veya üç kez orucu taklit eden diyet döngüsü yapmaktan ve 150 dakika egzersiz yapmaktan fayda sağlayabileceğini sözlerine ekledi. bir hafta.

"Bence herkesin yapması gereken bu. Longo, "Ve neredeyse hiç kimse bunların hiçbirini yapmıyor veya en azından kesinlikle çok nadir ve doğru yönde gitmiyoruz" dedi.
 

oruc dr longo diyet