Pamukta yeşil kurtla mücadele için bakın ne yapıldı?

TAKİP ET

Karaköprü İlçe Tarım Orman Müdürlüğü Ekipleri çiftçileri zararlılar konusunda hem eğitiyor hem de tarla ve bahçelere Feromon tuzakları yerleştiriyor.

Şanlıurfa’da daha önce yapılmayan bir yöntemi deneyen Karaköprü İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri, Yığınlı Mahallesinde pamuk tarlasında yeşil kurt ile mücadele için Feromon tuzakları yerleştirdi.

Karaköprü İlçe Tarım Orman Müdürü İsmail Şeyhanlı yapılan çalışmadan sonra yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Tüm personelimiz ile birlikte yığınak mahallenizde pamuk üretiminin en çok olduğu yerde çiftçi kardeşimizin Ekim alanındayız. Burada olmamızın sebebi yeşil kurt zararlısı söz konusu üretim olduğu zaman zararlı böcekler oluşmaktadır. Zararlı böcekleri imha etmek onlarla mücadele etmek için mutlaka kimyasal ilaçlar kullanıyoruz fakat biz bu kimyasal ilaçları azaltmak adına insan sağlığı tarlayı çevreye zarar verdiğinden kaynaklı ilaçlamayı en aza indirmek ve girdim maliyetine en aza indirmek amacıyla ilçe müdürlüğümüzün tüm personeli ile sahadayız. 

YEŞİL KURTLA MÜCADELE ÇALIŞMASI

Biz buraya özellikle yeşil kurt için geldik. Bu böcek pamuk bitkisi için çok zararlı bir kelebek türüdür. Bu böceğin tarlaya ve bitkiye en çok zarar verdiği zamandayız. Kimyasal ilaçlardan kurtulmak ve azaltmak adına fremon nedir dişilerin salgı sağlayarak erkekleri oraya getirmesidir. Biz bu tuzakları erkekleri çekmesi adına ve yumurtaların döllenmemesi adına tuzakları kuruyoruz. Kimyasal ilaçların kullanılmaması hem çiftçiye girdim maliyetini azaltıyor hem de insan sağlığını ve çevreyi olumlu yönde etkiliyor.” dedi.

FEROMONLARIN MÜCADELE AMAÇLI KULLANIMI

Bu Biyoteknik yöntemde genel olarak iki uygulama şekli vardır. 1. Kitle yakalama Tekniği Bahçemizde veya tarlamızda bizim için zararlı olan böcek türünün erkeklerinin tamamını yakalarsak, dişiler çiftleşemeyeceği için yumurtaları açılmaz. Zararlı böcek üreyemediği için ürünümüzde zarar görülmez.

2 Şaşırtma Tekniği Erkek böceklerin dişileri, feromon adını verdiğimiz toku maddelerini izleyerek bulduklarını biliyoruz. Bahçe veya tarlamızı zararlı böceğin feromonu ile bulaştırırsak erkekler dişileri bulamaz. çiftleşme, üreme olmaz sonuçta ürünümüzde zarar meydana gelmez.”