PC Pazarında Windows 365 ve Coming Abyss

TAKİP ET

Kişisel bilgisayar satışları kısa süre önce, pandeminin bilgisayar alanını turboşarj etmesinden önce 2020'nin başından beri görülmemiş seviyelere yavaşlamaya başladı.

Kişisel bilgisayar satışları kısa süre önce, pandeminin bilgisayar alanını turboşarj etmesinden önce 2020'nin başından beri görülmemiş seviyelere yavaşlamaya başladı.

Tüm tahminlere göre, PC üreticileri, 2022'de sevkiyatların önemli ölçüde düşmesinin ardından zorlu bir yılı daha geride bırakıyor.

Sektörün 2020 ve 2021'de gördüğü PC sevkiyatlarında pandemi kaynaklı şeker yüksekliği geçen yıl dağılmaya başladı. Çoğu endüstri analisti, 2024'e kadar tam bir iyileşme öngörmüyor.

PC Patlaması Bitti

Gartner, bu düşüşün ciddiyetini bazı rakamlarla özetlemek için dünya çapında bilgisayar sevkiyatlarının 2022'nin 4. çeyreğinde neredeyse %29 düştüğünü ve yaklaşık otuz yılın en önemli düşüşünü bildirdi.

PC endüstrisinin sağlığı için her zaman iyi bir barometre olan kurumsal alıcılar için PC'lere yönelik pazar talebi, PC yaşam döngülerini uzatarak ve satın almaları erteleyerek 2022'nin üçüncü çeyreğindeki yavaşlamanın sinyalini verdi. Gartner ayrıca OEM bilgisayar sevkiyatlarının 2022'nin 4. çeyreğinde 65,3 milyon ila 67,2 milyon aralığında olduğunu ve 2022'de dünya çapındaki satışların 2021'e göre %16 düşüşle 286,2 milyon olduğunu bildirdi.

2020 ve 2021'deki bilgisayar pazarındaki artış, öncelikle evden çalışma ve uzaktan eğitim davranış değişikliklerine hızla uyum sağlamak zorunda kalan bir dünyanın işleviydi. İşletmeler ve tüketiciler, PC'leri (özellikle dizüstü bilgisayarları) yıllardır görülmemiş bir hızla tüketerek tepki gösterdi. Salgının neden olduğu tedarik zinciri sorunları, PC'ler ve web kameraları gibi kritik video konferans çevre birimleri için uzun hazırlık sürelerine yol açtı.

Pandemi öncesi koşullar büyük ölçüde geri döndüğünden, PC OEM'leri yüksek stok seviyelerini temizlemek için asırlık indirim ve promosyon tekliflerine başvurdukları için ortalama satış fiyatlarının düşmesine rağmen talep azaldı.

Kısacası, PC pazarındaki büyümenin salata günleri önümüzdeki birkaç yıl için sona ermiş gibi görünüyor.

Windows 365 PC Pazarını Başına Döndürebilir

Büyük PC OEM'leri zorlu bir yıl daha beklentisiyle harcamalarını kıssa bile, PC endüstrisinin büyümeye dönüşünü geciktirebilecek güçlü bir karşıdan esen rüzgar Microsoft'un Windows 365'idir. Hak ettiğine inandığım ilgiyi neredeyse hiç görmüyor.

Yine de, sürekli enflasyonun BT ve hatta belki de tüketici harcamaları üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, Windows 365 çok daha çekici hale gelebilir. Bunun gelir üzerindeki etkisi, geleneksel bilgisayar üreticileri için yıkıcı olabilir.

Muhtemelen, Windows 365 birkaç nedenden dolayı PC'nin geleceğidir.

Birincisi, Microsoft'un bu yeni bulut tabanlı yeteneği, işletmeler ve bireyler için kritik öneme sahip kapsamlı bir üretkenlik araçları paketi sunuyor. Bu araçlar, Outlook, Word, Excel ve PowerPoint gibi popüler uygulamalara ve OneDrive gibi bulut depolama hizmetlerine erişim sağlayan Office 365'i içerir.

Bu özellik, kullanıcıların her yerde, her cihazda çalışabilecekleri ve nerede olurlarsa olsunlar belgelerine, dosyalarına ve sunumlarına erişebilecekleri anlamına gelir.

Windows 365'in işletme ve işletme kullanıcıları için cazip olmasının bir başka ikna edici nedeni de sürekli olarak gelişmesidir. Yönetilmesi için büyük ve pahalı bir BT ekibi gerektiren yazılım paketlerinin aksine, platform düzenli olarak yeni özellikler, hata düzeltmeleri ve güvenlik geliştirmeleri ile güncellenerek, kullanıcıların her zaman en yeni araçlara ve teknolojilere erişmesini sağlar.

Bu özellik, kullanıcıların sürekli güncellemelerde bir adım önde olmalarını ve bunun yerine üretkenlik gereksinimlerine odaklanmalarını sağlar.
Üretkenlik araçlarına ek olarak Windows 365, geleneksel bir donanım aygıtı modeline göre çok sayıda avantajı olan sağlam güvenlik özellikleri de sağlar.

Bulutta yönetilebilen ve kontrol edilebilen gelişmiş tehdit koruması, cihaz yönetimi ve veri koruması ile hassas veriler daha tutarlı bir şekilde güvence altına alınabilir ve korunabilir. Bu ihtiyaç, büyük dizüstü bilgisayar filolarını en son güvenlik düzeltmeleri ve yamaları ve uygulama yönetimi ile güncellemekle mücadele eden CIO'lar ve STK'lar için hayati önem taşıyor.

Son olarak, Windows 365, geleneksel PC satın almaktan daha uygun maliyetli olma potansiyeline sahiptir. Aboneliğe dayalı bir modelde, kullanıcılar yalnızca kullandıkları kadar öderler ve ihtiyaçları değiştikçe ölçeği hızla büyütüp küçültebilirler. Bu unsur, Windows 365'i her büyüklükteki işletme ve birey için ideal bir çözüm haline getirerek maliyetlerini yönetmelerine ve bütçelerini aşmamalarına olanak tanır.

Fiber ve 5G daha yaygın hale geldikçe ortalama kablosuz geniş bant hızlarının artık evlerde, ofislerde ve hatta halka açık ortamlarda 200 Mbps'nin kuzeyine çıkmasıyla birlikte, bilgi işlem hızının yükü buluta ve yerel cihazın kendisinden uzaklaşıyor. Bu sonucun muazzam donanım maliyet tasarrufları vardır.

Chromebook'lar Kurumsal Kullanıcılar İçin Hala Yetersiz

Bir işletim sistemini bulutta çalıştırma fikri yeni değil. Google bunu yıllardır Chromebook ve ChromeOS ile yapıyor. İlk olarak 2011'de duyurulan bir Chromebook, büyük ölçüde Google Chrome tarayıcısını kullanan web uygulamalarına dayanır.

Chromebook'lar çevrimdışı çalışabilir ve internete bağlandıklarında verileri senkronize etmek için Gmail, Google Takvim ve Google Drive gibi uygulamaları kullanabilir.

Chromebook'lar, düşük maliyetleri nedeniyle eğitim kurumlarında önemli bir başarı elde etse de, kurumsal alana girişleri yetersiz kaldı. Kurumsal kullanıcıların Windows tabanlı uygulamaları kullanma konusundaki muazzam bağımlılığı, geleneksel Windows tabanlı dizüstü bilgisayarlara göre önemli ölçüde daha düşük maliyetine rağmen, Chromebook'un üstesinden gelmesi gereken büyük bir engel olmuştur.

Acımasız gerçek şu ki, çoğu kullanıcı kelime işleme, e-posta, elektronik tablo modelleme ve sunum ihtiyaçları için Microsoft 365'e (Word/Outlook/Excel/PowerPoint) güveniyor. Google Workspace harika bir işbirliğine dayalı iş yeri platformu olabilir, ancak birçok işletme (ve hatta okul) Microsoft 365 ve OneDrive'ı standart hale getirdi.

Bu açığı kapatmak için Microsoft ve Google, Microsoft 365'i ChromeOS üzerinde birinci sınıf bir deneyim haline getirmek için güçlerini birleştirdiler ve kartlarda Dosyalar uygulaması için tam OneDrive entegrasyonu sağladılar. Google kısa bir süre önce, bu işlevi önümüzdeki birkaç ay içinde Chromebook'lara getirecek bir güncelleme yayınladı.

Ancak, on yıllar boyunca önemli miktarda para yatırılan Windows tabanlı uygulamalara erişime ihtiyaç duyan çoğu kurumsal kullanıcı için bu, Chromebook'ların birçok büyük kurumsal müşteri için başlangıç noktası olmaması nedeniyle "yakın ama sigarasız" bir durum olmaya devam ediyor.

Bilgisayar Üreticileri İçin Çıkarımlar

Kısa bir süre önce, bilgisayar üreticileri, bilgisayar satışlarında bir artış sağlamak için Windows'un yeni bir sürümünü yayınlama konusunda Microsoft'a güvenebilirdi. Yaklaşık 30 yıl önce Redmond'daki ünlü Windows 95 duyurusuna katılan bir Compaq pazarlama yöneticisi olarak, Microsoft'un yaratabildiği heyecana ve hatta histeriye tanık oldum.

Apple, bu düzeyde heyecanı büyük ölçekte toplayabilen çok az sayıda şirketten biri olmaya devam ederken, Microsoft'un bu düzeyde kullanıcı coşkusunu çoğaltma yeteneği artık dikiz aynasında. Bunu alaycı bir şekilde kastetmiyorum. Microsoft bugün 1995'tekinden çok daha farklı ve daha büyük bir şirket ve gelir ve karlılık açısından dünyanın en büyük finansal başarılarından biri olmaya devam ediyor.
Ancak şimdi Microsoft, son 20 yılda hız ve gecikme açısından bağlantı iyileştirmelerinin bir "bulutta Windows" senaryosunu makul ve muhtemel hale getirdiğini fark ediyor.

Bulut tabanlı bir Windows deneyiminin, örneğin video içeriği uzmanları ve oyuncular gibi en talepkar PC kullanıcıları dışında herkes için yeterince tatmin edici olup olmadığı tartışılabilir.

Yine de, bulutun nihai oyun olduğunu reddetmek zor ve bu sadece an meselesi. Ayrıca, hibrit çalışma fenomeninin "bulutta Windows"u iş kullanıcıları için daha çekici hale getirmede rol oynadığını göz ardı edemeyiz.

Windows 365 Maliyetinin Gerekçelendirilmesi

Basitçe ifade etmek gerekirse, Windows 365 yeni bir PC satın alma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Maliyet, BT departmanları için her zaman dikkate alınacak bir husus olsa da, Microsoft'un işletmeler için aylık abonelik fiyatı, işlemci çekirdeği, bellek ve depolama kapasitesine bağlı olarak kullanıcı başına 32 ila 162 ABD Doları arasında değişmektedir.

Donanım yönetimi işinden çıkmak isteyen şirketler, Windows 365'i çok cazip bulabilir. Tabii ki, yine de hafif bir donanım bilgi işlem istemcisine ihtiyacınız olacak, ancak büyük olasılıkla 1.500 dolarlık bir dizüstü bilgisayar olmayacak.

Önümüzdeki iki veya üç yıl içinde Windows 365'in mütevazi bir şekilde benimseneceğini varsayarsak, PC uygulama hizmeti sağlayıcılarının (ASP) sayısındaki azalma, başta Palo Alto/Houston olmak üzere dünyadaki tüm büyük PC üreticilerinin ofislerindeki kirişleri sallayacaktır. , Austin ve Raleigh, %60'tan fazla toplam pazar payına sahip en büyük üç PC OEM'inin ev sahipliği yapmaktadır.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde PC pazarının yalnızca %20'si Windows 365 iş modeline geçse bile, önemli ölçüde daha düşük ASP'lerden kaynaklanan etki, milyarlarca dolarlık gelir kaybına neden olabilir. Bu ciddi bir şey.

Bu gerçekle yüzleşmek için bir PC OEM'nin karşılaşması gereken muazzam iç direncin farkındayım. Bazı OEM'ler, Windows 365 teklifinin bir oldu bitti olmayacağı ve azalan ASP azaltma geçişinin incelikle yönetilebileceği görüşünü benimseyecektir.

Windows 365 ile kullanıcı deneyiminin makul olduğu ve genel üretkenliği etkilemediği varsayıldığında, dünyaya bulut tabanlı bir Windows yaklaşımının ne kadar yararlı olduğunu iletmeye başlamak için yalnızca birkaç şirketin yeterli olacağından bu senaryonun gerçekleşeceğinden şüpheliyim. destek, güvenlik ve görüntü yönetimi açısından.

PC ASP'leri Üzerindeki Potansiyel Etki

Benim bakış açıma göre, daha akıllı PC OEM'leri bunun önüne geçmeye çalışacak. Evet, ASP düşüşleri olacak, ancak aynı zamanda şirketin markası, değer önerisi ve onu rakiplerinden ayıran güvenlik teklifleriyle tutarlı deneyimi tanımlama fırsatı da olacak.

Ancak açık konuşalım: Windows 365 çekiş kazandıkça PC OEM ASP'lerinde beklenen düşüşler muhtemelen Chromebook benzeri seviyelere ulaşmayacak çünkü kurumsal müşteriler 4K ekranlara, 5G yeteneğine ve malzeme listesi vurgusu değiştikçe diğer "önemsemelere" değer verecek AMD ve Intel gibi eski işlemci oyuncularından.

Özellikle Qualcomm, Windows 365 sınıfı "ince" istemciler için özel olarak hazırlanmış düşük maliyetli Snapdragon SOC serisinden yararlanabilir.

Ek olarak, PC istemcileri yerel bir işlemci, depolama ve hatta grafik açısından daha hafif hale gelebilirken, birinci sınıf endüstriyel tasarım yeteneğine sahip PC OEM'lerinin bir ayağı olacaktır. Bu müşteriler önemli ölçüde daha düşük fiyat noktalarına sahip olabilir, ancak son kullanıcılar harika görünen tasarımlardan vazgeçmeyeceklerdir.
Bu konuşma öncelikle filolarda bilgisayar satın alma eğiliminde olan kurumsal ve kurumsal işletmelere odaklanmış olsa da, tüketici pazarı Microsoft'un gündeminde sıradaki olabilir. Bazı basında çıkan haberler, Microsoft'un düşük maliyetli bir Windows 365 aboneliği aracılığıyla tüketicilere Windows 12 sunabileceğini belirtiyor.

Bilakis, Windows 365 muhtemelen PC'nin geleneksel donanım yaşam döngüsünü, çoğu işletmenin geleneksel bir PC'yi değiştirmeden önce kullandığı mevcut iki ila üç yılın ötesine uzatacaktır. Bu yeni düşük fiyatlı PC istemcileri, önemli ölçüde daha uzun yaşam döngülerini kolaylaştırıyorsa, PC pazarı geliri üzerindeki etkisi çok büyük olabilir.

Nitekim 2023, bu geçişin yaşanmaya başladığını gördüğümüz yıl olabilir. Daha düşük gelirlerdeki mali sıkıntılar kaçınılmaz olmayacak olsa da, bu yük treninin önüne çıkan cesur PC OEM'leri, fırsattan yararlanmak ve kendilerini yeniden keşfetmek için en iyi şansa sahipler.

Son düşünceler

1990'ların sonlarında, güçlü pazar rekabeti nedeniyle masaüstü bilgisayar fiyatları hızla düşmeye başladı ve ASP'ler o zamanlar duyulmamış olan 1.000 $'lık fiyat bandının altına girmeye başlayınca çoğu PC OEM'ini heyecanlandırdı.

Microsoft'un ticari müşteriler için mevcut Windows 365 fiyatlandırmasının, herhangi bir donanım içermediği, yalnızca Windows 365 kullanma lisansı, bazı üretkenlik yazılımları ve ürün desteği içerdiği düşünüldüğünde hala pahalı olduğunu unutmayın.

Windows 11'i içeren geleneksel bir bilgisayar satın alımına kıyasla nakit harcama açısından geçerli bir Windows 365 aylık aboneliği yapmak için PC OEM'lerinin bir dizüstü bilgisayar istemcisine ne kadar fiyat teklifi sunması gerekeceği henüz belli değil.

Compaq, kişisel bilgisayar üretimini yurt dışına taşıyarak, daha düşük maliyetli bileşenlere sahip bilgisayarları tasarlayarak, agresif tedarik yaparak ve kar marjlarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan "tam zamanında" bir envanter modeline yaşam döngüsü yönetimi uygulayarak bu zorluğun üstesinden geldi.

Bunun Compaq'ta neden olduğu kargaşaya rağmen, genel mantra şuydu: Bir pazarın yamyamlaşmasından hiçbir şirket hoşlanmazken, bir şirketin rakiplerinin yapmasına izin vermektense kendi kendini yamyam etmesi çok daha iyi.

Bu, 1990'ların sonlarından itibaren önde gelen PC OEM'leri için benimsenmesi gereken en güçlü ders olabilir.
 

PC HABERLERİ bilgisayar windows