Sakin şehirler listesi açıklandı! Halfeti listede yer aldı mı?

TAKİP ET

Dünyada giderek yaygınlaşan Slow City (Sakin Şehir) ya da ilk çıktığı adıyla Cittaslow akımı devam ediyor. Bu akımda yer almayı başaran ilçeler güncellendi. Güncellenen listeye göre Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi sakin şehirler listesindeki yerini korudu.

Dünyada giderek yaygınlaşan Slow City (Sakin Şehir) ya da ilk çıktığı adıyla Cittaslow akımı devam ediyor. Bu akımda yer almayı başaran ilçeler güncellendi. Güncellenen listeye göre Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi sakin şehirler listesindeki yerini korudu.

2000 yılında yapılan Birecik Barajı nedeniyle sular altında kalsa da Urfa’da bulunan bu sakin ilçe, özellikle yöresel kesme taşlı yapıları ve geçmişi 16.yüzyıla dayanan kuş evi mimarisiyle öne çıkıyor. Halfeti, dünyada siyah gülün yetiştiği tek yer olarak da dikkat çekiyor. 

Halfeti sakin şehir ünvanını korudu

İlçeye her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Antep ve Urfa illeri arasında bulunan konumu da turistlerin ilçeye ulaşmasında etkili oluyor. İlçede esmeye devam eden yöresel hava en çok ilgi çeken konu oluyor.

Türkiye’deki 9 sakin şehrin isimleri şöyle:

Muğla - Akyaka,

Kırklareli - Vize,

Çanakkale – Gökçeada

İzmir – Seferihisar

Şanlıurfa – Halfeti

Sakarya – Taraklı

Ordu – Perşembe

Aydın – Yenipazar

Isparta - Yalvaç

Halfeti ilçesi hakkında

İlçenin toplam nüfusu 2020 yılı verilerine göre 41 bin 258. Birecik Barajının yapımında Fırat Nehrinde su tutulması ilçe merkezinin büyük bir kısmı sular altında kalmıştır. İlçe halkı Karaotlak bölgesine taşınmıştır. Sular altında kalan eski Halfeti'nin turizm potansiyeli giderek artmaktadır. Burada turistlerin Rum Kaleye tekne turu yapılmaktadır. Su sporları her yıl düzenli olarak yapılırken zaman zaman ATV safari de düzenlenmektedir.

Büyükşehir'in Halfeti'de yaptığı kent parkında sona doğru

Su seviyesinin yükselmesiyle nüfusun büyük bir bölümü Yukarıgöklü kasabası, Argıl kasabası ve Karaotlak' da yaşamaya başladı. Bölgede en çok yetiştirilen tarım ürünlerinden biri de fıstıktır. Siyah Güllerin yetiştiği ilçe'de turizm her geçen gün gelişmektedir.

Büyükşehir'den engelli bireylere Halfeti turu

M.Ö.855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından zapt edildiği zaman Şitamrat adını taşıyordu. Yunanlılar bunu değiştirerek Urima adını vermişlerdir. Süryaniler ise Kal'a Rhomeyta ve Hesna the Romaye adlarını kullanmışlardır. Şehir Arapların eline geçtikten sonra Kal'at-ül Rum adı takılmıştır. II. yüzyılda Bizanslıların eline geçince bu kez Romaion Koyla adını almıştır.

İlçenin Güneyin de bulunan Yeşilözen, Fıstıközü, Bulaklı ve Kavaklıca köylerinde sulu tarım yapılmasına elverişli bir arazi yapısı görülür. İlçenin iklimi Fırat nehrinin etkisiyle bir mini klima oluşturur.

halfeti gezisi urfa halfeti sakin sehir halfeti Slow City